REKLAMI GEÇ

Mahkemeden MİT ve Emniyet’e Bylock soruları

Mahkemeden MİT ve Emniyet’e Bylock soruları

Denizli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ/PDY davalarında en önemli suç unsurlarından birisi olarak kabul edilen terör örgütünün kriptolu haberleşme programı Bylock ile ilgili MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bilgi istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Aralık 2016 Perşembe, 09:14

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz’daki darbe girişimine katılan Denizli 11’inci Komando Tugayı’nın eski Komutanı Kamil Özhan Özbakır ile 2’si serbest, 1’i firar, 15’i adli kontrollü ve 41’i tutuklu 60 sanık hakkında hazırlanan ve Denizli 2’nci Ağır ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, Bylock’un örgüt içindeki önemine dikkat çekiliyor.

Sanıklar hakkında TCK’nın 309/1, 311/1, 312/1’inci maddeleri uyarınca 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, ayrıca TCK’nın 314/2’nci maddesi gereğince 15’er yıl hapis cezasının istendiği iddianamede, örgütün kriptolu haberleşme programı ile ilgili anlatımlarda da bulunuyor.

İddianamede, İngilizce olarak yazılan uygulamanın daha sonra “Turquoise” adlı güncellemeyle Türkçeleştirildiği, kurulum dosyasının telefona kopyalanmasıyla başlayan programın giriş şifresi oluşturulduktan sonra sisteme başka bir ülkenin sunucusu üzerinden bağlantı sağlandığı, bunun da ABD üzerinden yapıldığı, örgütün elebaşı Fetullah Gülen’in görüşmelerin Bylock üzerinden yapılması talimatını verdiği kaydediliyor.

Şifreli programın veri tabanının Kanada’da olduğu belirtilen iddianamede, Fetullan Gülen’den gelen talimatların bölge imamları aracılığıyla il ve ilçe imamlarına Bylock üzerinden ulaştırıldığı, sadece FETÖ/PDY mensuplarınca kullanılan programın internet üzerinden temin edilemediği anlatılıyor.

BU PROGRAMLA İLGİLİ EMNİYET VE MİT’TEN BİLGİ İSTENDİ
Öte yandan FETÖ/PDY davalarına bakmakla yetkili Denizli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk yargılama Tavas Çatı Davası ile başlarken, örgüt üyeleri ile ilgili en önemli deliller arasında sayılan Bylock programı ile ilgili mahkeme MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bilgisine başvurdu.

Hürriyet gazetesinde yayınlanan İsmail Saymaz’ın haberine göre, mahkeme özetle şu soruları yöneltti:

-Sanığın bu programı kullandığı nasıl tespit edildi?

-Sanık programı hangi tarihlerde kullanmaya başladı ve bıraktı?

-Yazışma metinleri ve sanığın kimlerle yazıştığı tespit edildi mi? Tespit edilebiliyorsa yazıştığı kişiler kimdir?

-Bu programın kullanımına ilişkin tablolarda belirtilen renk bölümü ne anlama geliyor? Bu renklerin konuşma sıklığını belirttiği bazı yazılarda belirtildiğinden konuşma sıklığı neye göre tespit edildi?

-Bu renk ayrımı kullanım sıklığını gösteriyorsa bu durumun kullanıma ilişkin ayrıntılı bilgiye sahip olunması halinde tespit edilebileceği ve bunun istihbari bilgi ile temininin mümkün olmadığı, istihbari bilgi dışında somut, maddi bir bilgi veya veriye sahip olunması gerektiği düşünüldüğünden buna dair bilgi ve kayıtların gönderilmesi.

-Bu program sadece telefon hattı üzerinden mi kullanıldı? İnternet ve bilgisayar üzerinden kullanımı mümkün mü?

-ByLock ve Turquoise isimli versiyonu AppStore ve PlayStore’dan indirilebiliyor mu, bir dönem indirilebildiyse hangi tarihler arasında oldu?

-Program internet üzerinden direkt indirilemiyorsa telefona yüklenmesi ve kullanımı ne şekilde yapılıyordu?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı