REKLAMI GEÇ

Bakan Pakdemirli, Çardak’ta tehlike atlattı, “Alevlerin ortasında kalabilirdik”

Bakan Pakdemirli, Çardak’ta tehlike atlattı, “Alevlerin ortasında kalabilirdik”

Çardak’ta meydana gelen yangın nedeniyle Denizli’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gece önemli bir tehlike atlattıklarını açıkladı. Bakan Pakdemirli, “2-3 dakika geç kalsak, alevlerin ortasında kalabilirdik” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Eylül 2020 Cuma, 12:15

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çardak’ın Hayriye Mahallesi’nde çıkan orman yangınının yaklaşık 200 hektarlık alanı etkilediğini söyledi.

Havadan yaptıkları ölçümde yangın çevresinin yaklaşık 7 kilometre olduğunu belirten Pakdemirli, “Denizli’nin Çardak ilçesindeki yangın tamamen kontrol altına alındı. Yaklaşık 200 hektar civarında bir alan kabaca etkilenmiş gözüküyor. Tabii ki bunlar resmi rakamlar değil. Arkadaşlarımız sonradan bu çalışmaları yapıp kamuoyuyla paylaşırlar ama her yangında etkilenen alan konusu çok merak edildiği için kaba bir hesap yaparak durumu bildirmek istedik. Şu an itibariyle buradaki yangınla alakalı da söyleyebileceğimiz tamamen kontrol altında olduğu. Ekiplerin soğutma faliyetlerine devam edeceği konusunu söyleyelim. Gün boyu buradan ayrılmayacaklar” dedi.

ÇIKIŞ NEDENİNİN BELİRLENMESİ İÇİN ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRMA SÜRÜYOR
Denizli’deki yangının çıkış sebebiyle ilgili çok yönlü bir soruşturmanın devam ettiğini ifade eden Pakdemirli, herhangi bir bilgi olduğunda bunun kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.

“TEHLİKE ATLATTIK DİYEMEM AMA ALEVLERİN İÇERİSİNE GİRDİK”
Bir gazetecinin, “Dün akşam yangın bölgesinde arazi aracıyla ve yaya olarak incelemelerde bulundunuz. Alevlere yakındınız. Tehlike atlattınız mı?” sorusuna yanıt veren Pakdemirli, “Tehlike atlattık diyemem ancak bir virajın olduğu noktada alevlerin içerisine girdik. Kenarından bakarken, yangın çok hızlı ilerledi. Koşarak orada ayrılmak zorunda kaldık. Yani 2-3 dakika geç kalsaydık bir sıkıntıya düşebilirdik ama bu konuda yeterince tecrübemiz oldu. Tecrübeli arkadaşlar da yanımızdaydı. Özellikle zaman zaman yangının içerisinde de bu tarz teknik incelemeler yapmamız gerekiyor. Bundan da kaçınmadık” diye konuştu.

Pakdemirli, kontrol altına alma çalışmalarında “karşı ateş” uygulamasını kullandıklarını da ifade etti.

“15 GÜN DAHA DİKKAT EDELİM”
Geceyi yangın bölgesinde geçirdiğini ifade eden Pakdemirli, şöyle devam etti:

“Arkadaşlarımız sabaha kadar uyumadılar. Biz de yangın bölgesinde geceyi geçirdik. Alo 177 her zaman söylüyoruz. Buraya mutlaka ihbarlarımızı bildirelim. Çünkü 1 dakika önce bildirilen ihbarlarla bir ağacımız daha az yanma imkanı doğacak. Bir de vatandaşlarımızdan özellikle şu son 15 gün daha tek bir ricam var, mümkünse ormanlara girmesinler. Hiçbir şekilde ateş yakmasınlar. Ormanları kullanırken ve yoldan geçerken asla bir sigara atmasınlar. Yani istatiksel olarak yangınların yüzde 90’ı insan hatasından dolayı çıkıyor. Bu sebeple son 15 gün daha dikkat edelim. Ondan sonra yangınla ilgili risklerimiz oldukça nemden dolayı azalıyor olacak.”

Pakdemirli anız yangınlarına ilişkin, “Tarlaları temizlik maksatıyla bu işi yapıyorlar. Tabii ki birçok yerde zirai alanlar orman alanlarına komşu olduğu için ciddi bir şekilde orman alanlarına da sıçrama oluyor. Başta zaten anızla tarlanın temizlenmesinin doğru olmadığına inanıyoruz. Bununla beraber gerekli tedbirler alınmadığı için maalesef büyük yangınlara sebebiyet verebiliyor. Bu büyük yangınlarda tabiki yangına kasıtlı çıkaran için demiyorum, ama kusurlu dahi olsanız büyük yargılanmalara ve aileye kalacak büyük maliyetlere sebebiyet veriyor” dedi. DENİZLİ (AA)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı