REKLAMI GEÇ

Basın bayramında meslek temsilcileri, ‘kanuna’ dikkat çekti

Basın bayramında meslek temsilcileri, ‘kanuna’ dikkat çekti

Tanzimat döneminde yayınlanacak haberlerden saray denetiminin kaldırılması ile kutlanmaya başlayan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı için bir kutlama programı belirlenmedi ama mesajlarla kutlama yapıldı. Meslek örgütü temsilcisi Serkan Urgancı, “Görüşmesi ekime ertelenen Basın yasası çıkmadan sorunlar çözülmez” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2022 Pazar, 12:31

Gazetecilerin ve yayınların günümüz şartlarında ayakta kalmasının imkansız hale geldiğinin altını çizen Denizli Yeni Medya Yayıncıları Derneği (YENİMEDYADER) Başkanı Serkan Urgancı, “Ekonomik şartlar, görevi tarafsız bir şekilde kamuyu bilgilendirmek olan biz gazetecilerin çalışabilmesini olanaksız hâle getirdi. Özellikle biz internet gazetecileri özlük haklarımıza ulaşamadığımız için çok daha zor ve belirsiz bir süreç içerisindeyiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) komisyonlardan geçen ve Genel Kurul’da yeniden görüşülmek üzere Ekim ayına ertelenen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin, muğlak ifadeler barındıran gazeteci özgürlüğünü tehlikeye atan 29’ncu Maddesi’nin yeniden düzenlenerek çıkartılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK
2023 yılından itibaren yürürlüğe girmesi planlanan kanun ve olası getirileri hakkında da konuşan Serkan Urgancı, “Basın Kanunu’nun onaylanmasının ardından, internet gazetecilerinin resmi ilan hakkından yararlanabilmesi için çıkacak yönetmelik bizleri yakından ilgilendiriyor. Yönetmelikte yer alacak şartlara uygun yatırım ve düzenlemeleri yapmak bizleri zorlayacak fakat sonrasında internet gazetelerinin etik ve kurumsal bir yapıya ulaşacağını öngörüyoruz. Sonuç olarak 2023 yılından itibaren gazetecilikte, yazdığının arkasında durabilen ve tecrübeli gazetecilerden oluşan kadrolarıyla güçlü internet yayınların olacağı yeni bir dönem başlayacak.” dedi.

GÜVENİLİR HABER KAYNAĞI HER ZAMAN GAZETECİLER OLACAKTIR
Günümüzde habere ulaşmanın en hızlı ve yaygın yolunun internet gazeteleri olduğunu belirten Urgancı, “Sosyal medyanın kontrolden çıkmış vahşi baskısı altında, halkı doğru haberle buluşturmak için en kritik görevi, yine biz internet gazetecileri üstleniyoruz. Görünen o ki, sosyal medya enstrümanlarında doğruluğu teyit edilmemiş, asılsız bilgilerin yayılmasının önü durdurulamayacaktır. Bu dezenformasyon karşısında güvenilir haber kaynağı her zaman gazeteciler olacaktır. Tüm bu bilgiler ışığında yeniden değerlendirilmesini eklediğimiz Basın Kanunu’nun gazetecilerin ifade özgürlüğünü sekteye uğratmayacak şekilde çıkacağı inancıyla tüm meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın Bayramını kutlarım” dedi.

Öte yandan, kent protokolü de yayımladığı mesajlarla basın bayramını kutladı. Mesajlardan bazıları şöyle:
ALİ FUAT ATİK – DENİLİ VALİSİ
Tarihin her döneminde haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, toplumların gözü, kulağı ve sesi olarak demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurları arasında yer almış, güçlü demokrasilerin ve gelişmiş toplumların en önemli göstergesi olmuştur. Nitekim bildiğini ve düşündüğünü özgürce ifade edebilen, herhangi bir baskıya maruz kalmadan bilgi ihtiyacını karşılayabilen birey, her anlamda gelişmiş bir toplum oluşturma yolunda doğru adımları atabilmektedir. Bu açıdan doğru ve tarafsız bilgiye hızla ulaşmamıza vesile olan basın yayın kuruluşlarımızın ve emektar çalışanlarının önemi yadsınamaz bir gerçektir.

Dünya gündeminin bizlere aktarılması, farklı görüş ve düşüncelerin seslendirilmesi ve özellikle ortak yaşama kültürünün gelişmesi yolunda basınımızın çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünmekteyiz. Nitekim Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.” sözüyle basının üstlendiği büyük mesuliyeti en veciz biçimde ifade etmiştir.

Günümüz dünyasında takibi mümkün olmayan bir hızla ilerleyen teknoloji, özellikle medya ve iletişim alanında kendini göstermektedir. Bu hıza ayak uydurmakta başı çeken kurumlardan olan basınımızın, hedef kitlesine ulaşma yolunda kullandığı araçların çeşidini her geçen gün arttırdığını ve etki alanını genişlettiğini görmekteyiz. Bununla birlikte dünyadaki tüm sınırların habere ulaşma sürecinde ortadan kalkması ve yönlendirmeye açık, kontrolü pek de mümkün olmayan bir alanın oluşması, değerli basın mensuplarımızın ifa ettikleri görevin sorumluluğunu daha da artırmaktadır. Bu bağlamda, yoğun bir dezenformasyonun ve çok hızlı bir bilgi akışının var olduğu bir ortamda; tarafsızlık, doğruluk, kamu yararını gözetme, kişilik haklarına ve demokratik değerlere saygı gibi mesleki etik ve ilkeleri koruyarak haber yapan basın mensuplarımızın çalışmalarının her türlü övgü ve takdire layık olduğunu düşünmekteyiz.

Bu duygu ve düşünceler ile, mesai kavramı gözetmeksizin, büyük bir özveri ve sorumluluk bilinciyle zor görevlerini ifa eden tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor; ilkeli ve tarafsız bir anlayışla sürdüreceklerine inandığım çalışmalarında hepsine başarılar diliyor, saygılarımı sunuyorum.

OSMAN ZOLAN –DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI
Türk basınında sansürün kaldırılmasının 114. yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutladı. Doğru, ilkeli, tarafsız bilgi ve güvenilir haber akışını sağlayan basın mensuplarının demokrasiler için bir mihenk taşı olduğunu vurgulayan Başkan Osman Zolan, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri aktarmak için gece gündüz, mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan basın mensuplarımız, toplumların olmazsa olmazı, hak ve özgürlüklerin savunulmasında önemli güçtür. Büyük bir özveriyle çalışan basınımızın isimsiz kahramanları, meslek ilkeleri, ahlaki değerleri ve sorumlu yayıncılık anlayışı ile toplumumuzun daha iyiye ve güzele ilerlemesine vesile olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Denizli’de yerel ve yaygın medya kuruluşlarında görev yapan basın çalışanları ile birlikte kenti daha ileri taşımak için gayret ettiklerini işaret eden Başkan Zolan, şunları kaydetti: “24 Temmuz 1908’de Türk basınında sansürün kaldırılmasının 114. yılı vesilesiyle dünyanın en zor ve en çok sorumluluk isteyen mesleği olan gazetecilik görevini yerine getiren tüm basın çalışanlarımıza başarılar diliyor, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.”

AVNİ ÖRKİ – PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI
Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümünde her yıl 24 Temmuz tarihinde Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olarak kutlanıyor. Bir diğer adıyla 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanan bu günle ilgili olarak Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki bir mesaj yayımladı. Denizli basınının her zaman objektif, tarafsız bir bakış açısıyla, ilkeli haber anlayışıyla görevini yerine getirdiğine dikkat çeken Başkan Örki, “Biz Pamukkale’mizde yaşayan vatandaşlarımız için güzel işler yapıyoruz. Bu çalışmaların halkımıza duyurulup kamuoyunun bilgilenmesi için gazetecilerimiz çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Ülkemizde ve ilimizde yaşanan olayları halkımıza aktarmak için gece gündüz demeden çalışan kıymetli basın mensuplarımızın bu özel gününü kutluyorum. Denizli’de görev yapan basın mensuplarımız, özellikle turizm bölgesi olan ilimizin ve ilçemizin dünyaya tanıtılması adına üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiği memnuniyetle görüyoruz. Kamu kurumlarıyla halkımızın arasında köprü görevi de gören basın mensuplarımızın, objektif, tarafsız, ilkeli olması ve tabi ki özgür olması çok önemli. Bu vesileyle, ülkemizde ve ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, dergi, radyo, ulusal ajans temsilcileri, televizyonlar olmak üzere basın camiasının içinde yer alan tüm çalışanlarımızın Basın Bayramı’nı kutluyorum. Ayrıca görevi başında hayatını kaybeden gazetecilerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Yorumlar

Ahmet   -  Bağlantı 25 Temmuz 2022, 04:29

Çıkarılmak istenilen Medyadan Gazetelerden öğrendiğimiz kadarıyla süper bir Kanun olacak eğer ki amacından sapmazsa şöyle ki YouTube da Sahte gerçek muhabirler var sahteleri yok ediniz. Temizleyiniz kazanan gerçek Basın olur.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı