REKLAMI GEÇ

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun

Bugün 8 Mart. ABD’nin New York kentinde, 1857 yılında 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve gitmiş, 129 kadının can verdiği faciaya dönüşmüştü. Bu acı olayın ardından 8 Mart tarihi Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi. Türkiye’de ise 1921 yılından beri kadınlar günlerini kutluyor, seslerini yükseltiyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Mart 2022 Salı, 09:00

Denizli protokolü de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesajlar yayınlayarak, bu özel günü kutladı.

İşte Denizli protokolünün o mesajları;

ALİ FUAT ATİK (DENİZLİ VALİSİ)

“Kadın eştir, sorumluluklarımızı paylaşır, yükümüze omuz verir. Kadın kardeştir; kederimize, sevincimize ortak olur. Kadın evlattır, sevgi ve masumiyet taşır. Kadın berekettir. Bulunduğu yeri güzelleştirir; biri, bin eder.

Emekleri, sevgi dolu yürekleri ve fedakârlıklarıyla dünyamızı güzelleştiren; sevginin kaynağı, insanlığın umudu olan; toplumun temel taşlarını oluşturup onu şekillendiren; huzurlu, mutlu ve sağlıklı aile birliğinin en önemli unsuru kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyorum.

Bizim örf ve adetlerimize göre yuvanın gerçek sahibi olan kadın, ailenin ve toplumun temel direğini oluşturmaktadır. Biliriz ki kadın mutlu olduğu sürece içinde yaşadığı toplum da mutlu olur. Kadın huzurlu olduğu sürece toplum, huzurun merkezi haline gelir. Kadın umut içindeyse o toplum da geleceğe umutla bakar. Çünkü bir anne, bir eş, bir evlat olarak kadın, toplumu dönüştüren ve istikamet verendir. Nitekim Ulu Önder Atatürk: “Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” sözüyle kadının gerçek değerine, topluma olan katkısına dikkat çekmiştir.

Toplum ve ülke olarak hak ettiğimiz etkin ve saygın konumu kazanmamızda emeği, alın teri, katkısı ve duası bulunan, kurtuluş mücadelesinden günümüze kadar hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan kadınlarımız, son yıllarda giderek artan bir hızla sosyal, ekonomik ve siyasal alanda daha aktif rol oynamaya başlamıştır. Bu anlamda şartları ne olursa olsun çalışma azmini asla kaybetmeden hayatın her alanında elde ettiği başarıların sayısını arttıran kadınlarımızın çalışmaları takdire şayandır. Bununla birlikte ülkemizin değişik noktalarında istemesek de zaman zaman karşılaştığımız kadına yönelik şiddet olaylarını, insani ve vicdani eksiklik olarak değerlendirmekteyiz. “Cennet annelerin ayakları altındadır.” anlayışının mensupları olarak, kadınlara yönelik her türlü şiddetin, ayrımcılığın ve istismarın her daim karşısında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Özellikle belirtmek isterim ki, dünyayı olumsuzluklardan ve çıkmazlardan ancak kadının “anne sevgisi ve merhamet duygusu” kurtaracaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle yaşadığımız her anı varlıklarıyla onurlandıran, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, ailenin ve toplumun temel taşı annelerimizin; üreten, emek veren, eğiten, yetiştiren, dünyayı sevgi ile dolduran tüm kadınlarımızın; hassaten şehit ve gazilerimizin eş ve annelerinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bir kez daha kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

NİLGÜN ÖK (AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ)

“Kadınların fırsat eşitliği temelinde hak ve özgürlüklerine kavuşması, bütün dünyanın ortak amacıdır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadının hak ettiği değerin vurgulandığı bir gündür. Bu günü, toplumun tüm kesimlerinde hedeflediğimiz farkındalığı oluşturmak için bir fırsat olarak görüyoruz.

AK Parti olarak hükümetlerimiz döneminde kadınlara pozitif ayrımcılık getirmekle, kadının üstün bir değer olduğu gerçeğine hukuki bir zemin kazandırdık. Kadının iş ve toplum hayatında aktif bir şekilde yer alması için pek çok tedbir aldık. İstihdamda tanınan öncelik ve teşvikler, eğitimde sağlanan destekler kadını hak ettiği düzeye taşımak içindir. İsteyen kadının kendi işini kurması için getirdiğimiz teşvik ve kolaylıklar da aynı amaca hizmet etmektedir.

Sağlanan pozitif ayrımcılık ve kolaylıklarla, son yirmi yılda gözle görülür bir ilerleme kaydettik. Kadınların bilimde, sanatta, kültürde, eğitimde, ekonomide etkin bir şekilde rol alması daha da kolaylaştı.

Kadınlara toplum hayatı içinde aktif bir şekilde rol almaları için sağladığımız kolaylıklar yanında onları aile hayatı içinde güçlendirecek pek çok adım da attık. Aile hayatı ile çalışma hayatı arasında bir seçim yapmak zorunda kalan kadını bu çelişkiden kurtardık.

Çalışan kadınlarımızın çocuklarını gönül rahatlığı içinde yetiştirmesi ve iş hayatından kopmadan onlara sahip çıkması için doğum izinlerini artırdık, yarı zamanlı çalışma imkânı getirdik, ücretsiz izin sürelerini artırdık, bakım desteği gibi kolaylıklar sağladık.

Kadının en önemli vasıflarından biri hiç şüphesiz anne kimliğidir. Ülkemizin en büyük zenginliği olan genç nesilleri yetiştiren annelerdir. Onlara vatan ve bayrak sevgisini aşılayan annelerdir. Her anne için en büyük hedef çocuklarını sağlıklı bir şekilde yetiştirmek ve topluma kazandırmaktır. Kadınların maruz kaldığı şiddet olaylarının önüne geçmek öncelikli konumuzdur. Kadına yönelik şiddet bir insanlık suçudur. Toplumun ruhunda derin yaralar açan şiddet olaylarının önlenmesi için ülke genelinde etkin bir şekilde çalışıyoruz. Önleyici ve koruyucu tedbirler kadar eğitim ve zihniyet değişimine yönelik tedbirlere de özel bir önem veriyoruz.

Bu vesile ile tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Biz her fırsatta ‘’Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda’’ demeyi sürdüreceğiz.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)

“Kadınlarımıza toplumun her alanında hak ettiği saygıyı göstermek en asli görevlerimizdendir. Kadınlarımızın, hayatın her alanına etkin bir şekilde katılmalarına olanak sağlamak toplumumuzun ortak sorumluluğudur. Çünkü kadınlarımız yetiştirdikleri nesillerle geleceğimizin şekillenmesine herkesten daha çok katkı sağlamaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmeye, kadınlarımızı her platformda desteklemeye ve pozitif ayrımcılıkla yanlarında olmaya var gücümüzle gayret ettik, etmeye de devam edeceğiz. Bu vesilelerle başta bu kutsal vatan için evlatlarını şehit veren tüm şehit anneleri ve eşleri olmak üzere attığım her adımda yanımda olan eşim ve kızlarımın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

AVNİ ÖRKİ (PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI)

“Türk toplumunda kadının yeri her zaman en özel konumda, Türk kadını her zaman kendinden emin ve güçlü olmuştur. Barışta, her bir kadınımızın narin yapısıyla, yüreğinde anne şefkati ile hayatımızın başrolündeyken, savaşta her zaman bir aslan cesaretiyle korkusuz birer savaşçı olmuşlardır. Hayatımızın bu kadar önemli noktasında bulunan kadınlarımız, her zaman baş tacımız olmuştur. Bundan sonrada olmaya devam edecektir. Bir toplumun gelişmişlik seviyesinin kadına gösterilen saygıyla eş değer olduğunu düşünürsek, kadınlarımızın eğitim seviyelerinin yükseltilmesi de çok önemlidir. Pamukkale Belediyesi olarak, eğitim birinci önceliklerimiz arasında yer alıyor. Kız çocuklarımızın eğitimine ayrı bir önem arz etmektedir. Belediyemizce, kadınlarımıza yönelik, hem iş hem sosyal hayatlarına destek olacak projelerimiz var. İlçemizde yaşayan kadınların el becerisi kazanmalarına, ücretsiz kurslarla aile ekonomilerine katkı sunabilmelerine, dezavantajlı kadınlara destek sağlayacak büyük bir proje olan Pamuk Eller projesine imza atarak ve kız çocuklarının eğitimine önemli destekler sağlıyoruz. Sağlamaya da devam edeceğiz. Biliyoruz ki, Türk Kadını her zaman saygın, üretken bir vatandaş ve en önemlisi de evlatlarımızı yetiştiren kahraman anadır. Bu düşüncelerle, kadınlarımızı yılda bir gün değil, her gün hak ettiği değeri gösteriyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınlarımızın seslerini duyurabilmeleri, kadınlarımızın haklarına yönelik önemli bir farkındalık günüdür. Bu vesileyle, kadınlarımıza uygulanan her türlü şiddetin karşısında olduğumuzu da yineleyerek, her alanda hak ettiği değeri gördüğü, gözlerinden bir damla gözyaşının akmadığı günlere ulaşmak temennisiyle, tüm kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

ŞENİZ DOĞAN (MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI)

“Kadınların hem yerelde hem de uluslararası alanda gerçekleştirmiş olduğu tüm mücadelelerin ürünüdür 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bu nedenle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü her zamankinden daha fazla anlamına uygun bir şekilde yaşamalıyız ki, geçmişte çekilen çileyi ve yaşanan sömürüyü bir kez daha yaşatmaya hiç kimse cesaret edememeli. Burada en önemli görev biz kadınlara düşmektedir. Kadın olmak, her zorluğun karşısına büyük bir cesaret ile çıkmaktır. Zorluklara inat her şeyin üstesinden gelmeyi kadınlar çok iyi bilir. Bu yüzden kadınların mücadelesi, onların azmi ve gücüyle başarıya ulaşacaktır. Kadınlarımızın yaşamın her alanında varlıkları ve emekleri ile ortaya çıkardıkları eserler yaşadığımız dünyayı daha anlamlı kılmaktadır. Cumhuriyetimizin odak noktasında yer alan kadınlarımız, modern ve çağdaş günlere gelmemizde önemli görevler başarmıştır. Kadın cinayetleri ülkemizin de en büyük ve acil çözülmesi gereken sorunlarındandır. Bu sebeple, 8 Mart en temel hak olan yaşam hakkını savunmanın yüksek sesle haykırıldığı özel ve anlamlı bir gündür. Merkezefendi Belediyesi’nin kadın personeli, kadın hakları ve insan haklarına saygılı, ayrımcılığa karşı mücadele eden kadınlardır. Merkezefendili kadınlar da haklarının bilincinde, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda mücadele ederek kendilerini ispatlamış kadınlardır. Bizler Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği haklar başta olmak üzere hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Biz Türk kadınları olarak her daim Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyete bağlı olmalıyız. Kadınlar olarak hep birlikte, büyük bir dayanışma ile tüm haksızlıklara karşı mücadele vereceğiz. Cumhuriyet ile kazanılmış çağdaş haklar ve özgürlüklerle birlikte, yaşamın her alanında başarıyla yer almış kadınlarımızın, tüm dünyadaki emekçi kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü içtenlikle kutluyorum.”

MUSTAFA ŞEVİK (BULDAN BELEDİYE BAŞKANI)

”Toplumun her kesiminde ve üstlendikleri her görevde takdire şayan bir şekilde sorumluluklarını yerine getiren kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Atatürk’ün söylediği gibi ‘Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin evlatlar sayesinde olmuştur. Dünya üzerinde gördüğümüz her şey, kadının eseridir’  sözünü hatırlatarak, kadın annedir, kadın vatandır, kadın ülkedir, kadın gelecektir, kadın gelecek nesillerin teminatıdır. Kahraman ve fedakar Türk kadınının hak ettiği yerlerde olması, layık olduğu sosyal, siyasal ve ekonomik sıçramalar yaşaması bizim tehir edemeyeceğimiz bir gayedir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, ilçemizin çalışkan, elleri nasırlı kadınlarımız başta olmak üzere, ülkemizin tüm hanımefendilerine en iyi dileklerimi sunuyorum. Aziz şehitlerimizin muhterem annelerine en derin hürmetlerimi bildiriyor, şiddet ve cinayete kurban giden tüm kızlarımızı, kadınlarımızı rahmetle anıyorum.”

YÜCEL GÜNGÖR (AK PARTİ İL BAŞKANI)

“Türk kadını yaşam tarzı, ailesine ve çocuklarına bağlılığı, iş yaşamına katkısı ve ülkesi için fedakarlığıyla dünyada büyük bir örnektir. Kadın; anadır, eştir, evlattır, kardeştir, candır! Aile kurumunun temel taşı, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınlarımızın, hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarına imkan sağlayacak şartları hazırlamak, kadın erkek hepimizin ortak sorumluluğudur. Kadını eğitirseniz gelecek nesli eğitirsiniz.  İnsanlığın devamı için olmazsa olmazıdır…

Hayatın can damarı olan,  doğumdan ölüme kadar yaşamın her alanında desteğini ve şefkatini fedakârca hiçbir karşılık beklemeden veren, eğiten, yetiştiren, yarınları bugünden şekillendiren başta gazi ve şehit annelerimizin, kız kardeşlerimizin ve tüm kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

İBRAHİM TEFENLİLİ (DENİZLİ TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI)

“Kadınlarımız tarih boyunca; emekleri, fedakarlıkları, özverileri ve çalışkanlıklarıyla toplumumuzun kalkınmasında büyük bir öneme sahip olmuşlardır. Bugünün Türkiye’sinde eğitimden, sağlığa, ekonomiden, siyasete kadar birçok önemli konumda görev alarak ellerinin değdiği, yüreklerinin dokunduğu her konuyu daha da güzelleştirmektedirler. Ne yazık ki baş tacı yapmamız gereken kadınlarımıza uygulanan şiddet olayları bizleri derinden yaralıyor. Onlar varlıklarıyla bizim dünyamızı güzelleştirirken, onların, şiddet olaylarıyla değil, başardıklarıyla anılması en büyük temennimdir. Bu konuda farkındalık çalışmalarının artması toplumumuzun daha da bilinçlenmesi gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki; kadın güçlü olduğunda aile güçlü olur, toplum güçlü olur, devlet güçlü olur. Bu duygu ve düşüncelerle başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere, hayatımızın her alanında var olan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü tebrik ediyor, onlara hayatları boyunca mutluluklar diliyorum.”

MÜJDAT KEÇECİ (DENİZLİ SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI)

“Kadın-erkek eşitsizliğinin en çok hissedildiği alanlardan biri de maalesef ki iş hayatıdır. Bugün gerek lise gerekse yükseköğretim seviyesinde en başarılı öğrencilerimizin çoğunluğu kızlarımızdan oluşmaktadır. Ancak konu istihdama gelince bu başarılı kızlarımız ne yazık ki ortadan kaybolmaktadır. Türkiye, %28’lik kadın istihdam oranı ile OECD’nin en geri kalan ülkelerinden biri konumundadır. Halbuki gerek gelişmişlik gerekse yoksulluğun giderilmesi konusunda kadın istihdamının, erkek istihdamına göre pozitif bir etki yarattığı rakamlarla sabittir. Ne yazık ki ülke olarak elimizdeki cevheri kullanamamaktayız. Son yayımlanan IMF raporuna göre Türkiye, kadınların ekonomiye katkısını değerlendiremeyen ülkeler arasında üst sıralarda ve Türkiye’nin işgücü açısından kadın-erkek uçurumundan kaynaklanan ekonomik kaybı GSYH’sinin yüzde 25’i civarındadır. Yani Türkiye, kadınların sağlayabileceği yüz milyarlarca dolarlık ekonomik potansiyeli değerlendirememektedir.

Bu nedenle kadın istihdamının ve kadın istihdamını tetikleyen kadın girişimciliğinin bizim odaklanmamız gereken başlıca konular olması gerekirken bu konuda sadece maddi desteklerin konuşuluyor olması, bizim gelişmemizi engellemektedir. Halbuki bizim çoktan kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini arttırmak için çocuk ve yaşlı bakımının kurumsallaşması, ücret ayrımcılığının giderilmesi gibi konularda politika yaparak bunları uygulamaya almamız gerekiyordu.

Kadın erkek eşitliğinin, kadın haklarının tartışılmaya ihtiyaç duyulmadığı, kadınların tacize, tecavüze, şiddete ve diğer her türlü haksızlığa maruz bırakılmadığı 8 Mart’ları birlikte kutlamak ümidiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı