REKLAMI GEÇ

İlhan’dan termik santral tepkisi: “Bölge için yıkım olur”

İlhan’dan termik santral tepkisi: “Bölge için yıkım olur”

Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde kurulması planlanan termik santral için hazırlanan ÇED raporunun askı süresi devam ederken, santralin yapılmaması için tepkiler de artıyor. Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, santralin bu bölgeye kurulmasının yıkım olacağını belirterek, “İnsan ve çevre sağlığı tehlike altına girecek” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Nisan 2020 Salı, 12:44

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde yapılmak istenen termik santrale tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan İlhan, termik santrallerin çevreye verdikleri zarar ve tahribatlar nedeniyle hem insan sağlığını, hem de çevre sağlığını tehlikeye attığını söyledi. İlhan, Denizli’de ilk olarak Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde kurulmak istenen termik santralin, insan ve çevre sağlığını tehdit etmesi nedeniyle açılmasının uygun olmadığını ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 11 Nisan 2019 tarihinde yapılan açıklama ile Türkiye’nin 1990 yılında 4 ton olan kişi başına sera gazı salınım miktarının 2017 yılında 6.6 tona yükseldiğinin ortaya konduğunu hatırlatan İlhan, “En önemli sera gazlarından olan karbondioksit salınımlarının %86.3’ünün enerji faaliyetlerinden kaynaklandığı bilinmektedir. Toplam sera gazı salınımının yaklaşık olarak beşte biri termik santraller faaliyetlerinden kaynaklıdır” dedi.

Termik santrallerin açılmasının, iklim değişikliğinin, küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olmasının ötesinde, havaya, çevreye zarar vermesi, o bölgede yaşayan insanların yaşam hakkının ihlali anlamına geldiğini dile getiren İlhan, “Yapılması planlanan termik santral yılda 1.6 milyon ton taban külü ve uçucu külün yanı sıra kükürtdioksit ve zehirleyici etkisi olan karbonmonoksit salgılayacak, santrallerin bacalarından çıkan gazlar asit yağmuru oluşturacak ve yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısı bozulacaktır. Tavas’a termik santral kurulması halinde bölgedeki oksijen miktarı düşecek, Tavas Ovası’nda yetiştirilen mısır, ay çekirdeği, kavun, karpuz, arpa, buğday tarımı ve bahçecilik bitecektir. Bu durum verimli toprakların yok olması demektir. Ayrıca bölgedeki hayvancılığın da sonu olacaktır” dedi.

İlhan açıklamasında devamla şu görüşlere yer verdi:

“Bölgede jeotermal enerji kaynaklarının çevreye ve tarım alanlarına verdiği zarar göz ardı edilip, doğa katliamına neden olan HES’lerin inşasına izin verilip, binlerce yılda oluşan Salda Gölü’nün rant amacıyla katledilip Dalaman Çayı ve Menderes nehrinin tüm canlılarıyla birlikte yok edilmesine göz yumanların şimdi de şehrimizin oksijen depolarından olan Tavas ilçemize bağlı Avdan Mahallesi’ne termik santral inşa etmeyi düşünmeleri izahtan uzaktır. Yöre halkıyla birlikte en temel hak olan yaşam hakkına yapılan bu olumsuz girişimle sonuna kadar mücadele edeceğimizi, hukuksal desteğimizi sürdüreceğimizi, Tavas ovasında kesilmesi planlanan 50 bin ağacın ve özellikle kanunla koruma altına alınan tek mirasımız Zeytin ağaçlarımızın da takipçisi olacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşırız.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı