REKLAMI GEÇ

Denizli’de kömür madeni için çarpıcı rapor: 3 bin kişi yerinden olacak

Denizli’de kömür madeni için çarpıcı rapor: 3 bin kişi yerinden olacak

Cumhurbaşkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verilen Tavas’ın Avdan Mahallesi’ndeki kömür sahası için vatandaşların mücadelesi sürüyor. Mahalle halkının Danıştay’a itirazı sonrası yapılan bilirkişi incelemesinde 4 mahallenin kömüre feda edileceği ve 3 bin kişinin yerinden olacağı ortaya çıktı. Bölgede Cuma günü bir kez daha eylem düzenlenecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mart 2022 Çarşamba, 15:44

Tavas’ta yaklaşık 3.5 milyon metrekarelik alana açık kömür ocağı işletmesi kurulması yönündeki çalışmalar tepkiler ve karşı duruşa rağmen sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın acele kamulaştırma kararı ile çalışmaların başladığı bölgede vatandaşlar konuyu yargıya taşıdı. Bölge halkı yörede kömür ocağı istemezken çevre örgütleri de konuyla ilgili çalışma yapıyor. Tavas’a bağlı Avdan’da geçtiğimiz senelerde kurulmak istenen termik santrale karşı kurulan Avdan Platformu da kömür ocağına karşı mücadele eden yöre halkını ziyaret ederek halk toplantısı yapacak.

4 MAHALLE BOŞALTILACAK 3 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLECEK

Platform tarafından yapılan açıklamada, “13 Ocak 2022 tarihinde kömür ocağı işletmesi için linyit çıkarılmak üzere, 3 milyon 764 bin metrekarelik bir alanın acele kamulaştırılması için kararname çıkarılmıştır. Karara yönelik yöre halkının Danıştay’a dava açması sonucunda 15 Mart 2022 tarihinde bilirkişi heyeti değer tespiti için Avdan Bölgesinde incelemede bulunmuştur.

Avdan’da kömür ocağının yapılması durumunda, Zeytinlikler ve tarım alanları kömüre feda edilecek, 4 mahalle kömür madenine feda edilecek, Yaklaşık 3 bin kişi kömür ocağından dolayı yurdundan edilecek ve bu durumdan olumsuz etkilenecek, Bölgedeki Yenidere Çayı, Kemer Barajı, Akçay, sonrasında Büyük Menderes ve Ege Denizi de ortaya çıkacak sonuçlardan direkt olarak etkilenecektir. Kömürü değil yaşamı seçen Avdan halkı tarım alanlarını, geçim kaynaklarını ve yurtlarını korumak, gelecek nesillerin ekolojik hakkına sahip çıkmak adına kömür madeni istemediklerini, acele kamulaştırma kararı ile Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine uyumsuz olduğunu dile getirmektedirler. Avdan Platformu olarak 18 Mart Cuma günü saat:14.00’te, yaşamı savunan Avdanlıların yanındayız” denildi.

Yorumlar

Muammer Gencer   -  Bağlantı 18 Mart 2022, 12:51

El aleme avuç açmaktan ne zaman kurtulacağız ağzımız açıldımı elejtrik doğal gaz faturaları yüksek deriz orayı elleme burayı elleme ne yapacak bu devlet o zaman armut piş ağzıma düş diyelim biz çıkmazsak birileri gelir çıkarır

Bilal Kırkpınar   -  Bağlantı 17 Mart 2022, 22:41

Maden ocağı ne kadar önemli ise tarım arazisi daha da önemli bizim oralar verimli ovadır yapmayın eylemeyin kıymayın güZelim tarım arazilerini siz mazotu ve gübreyi çiftçiye yarı fiyatına verin bak neler oluyor memlekette

basicman   -  Bağlantı 17 Mart 2022, 09:57

avdanlı falan değilim ama sebep olanlar umarım cehennemde bile rahat edemez…

Ahmet   -  Bağlantı 17 Mart 2022, 06:36

Sahaya bilen biri olarak yazayım Avdan nere Kemer Barajı nere ki Kömür Madeni açılacak can çatlasın etkileyebildiği alan 1 km geçmez ki Yıllardır ayrıca kömür madenleri olmasına rağmen tarım oluyor olmaktadır.

İbrahim Yavuzer   -  Bağlantı 16 Mart 2022, 21:30

Avdanin yerleştiği yerde kömür ne arar,
Burda ne kadar kömür varmışta saçma sapan projeler dayatılıyor.

Ahmet   -  Bağlantı 16 Mart 2022, 20:23

Eee hani bu ülkede enerji fiyatı yüksekliğinden yakınan ahali.?? Doğrudur belki 3000 kişinin yerinden olması,fakat belkide üretilen enerji 3 milyon kişinin ihtiyacına denk gelecektir. Halkın mağdur edilmeden sahanın ekonomiye kazandırılması doğru olu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı