REKLAMI GEÇ

Denizli’den de 12 bölgeye de maden arama izni verecek ihaleye karşı açılan davada yeni karar

Denizli’den de 12 bölgeye de maden arama izni verecek ihaleye karşı açılan davada yeni karar

Türkiye’de toplam 766, Denizli’den de 12 bölgede maden ruhsatlandırılması için yapılan ihalenin iptaline ilişkin davanın Ankara Bölge İdare Mahkemesi reddetti. Danıştay, yapılan başvuru ile yerel mahkemenin ret kararını bozdu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Şubat 2021 Cuma, 12:57

Denizli’de, geneli Tavas, Kale ve Çameli bölgesinde 12, Türkiye’de 68 ilde de toplam 766 maden sahasının ruhsatlandırılması için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ihale açmıştı.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Hazal Ocak’ın haberine göre, davara yeni gelişme yaşandı:
Maden sahalarının toplamı 892 bin 814 hektarı buluyor. Sahaların içinde sit alanı da vardı. Çevreciler bazı sahaların tarım alanları, ormanlar, antik kent veya doğal yaşam alanlarına çok yakın mesafede olduğuna dikkat çekmişti. Çok sayıda çevre derneği ve bölge sakini 766 adet maden ihalesinin ilanının iptali için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açmıştı.
Ankara İdare Mahkemesi davayı incelenmeksizin reddine karar verdi. Bölge sakinlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal davayı Danıştay’a taşıdı. Davayı inceleyen Danıştay 13. Dairesi alt mahkemenin davanın reddi kararını bölge sakinlerinin lehine bozdu.

‘BİLİMSEL OLARAK İSPATLANDI’
Gazetemize konuşan avukat İsmail Hakkı Atal, “Hiçbir hesap – kitap yapılmadan, herhangi bir strateji olmaksızın, toplumsal maliyet analizi yapılmadan, kümülatif etki çalışması yapılmadan, tüm maden projelerini toptan ihaleye çıkaran Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne çağrımız var. Madenler koronavirüs salgınlarının en önemli sebeplerinden birisi. Bilim insanları yaygın ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, yoğun çiftçilik, madencilik ve altyapı gelişiminin koronavirüsleri değişime uğrattığını ve koronavirüs salgınlarına yol açtığını belirlemiştir. Madencilik gibi faaliyetlerle tahrip edilen başta orman alanları olmak üzere doğal ekosistemlerde, koronavirüsün en az 2.5 kat arttığı ve virüslerin insanlara bulaşma riskinin de yüzde 70 arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır” dedi.

DENİZLİ’DE 12 MADEN SAHASI VAR
Denizli’de de bu yaz konu gündeme geldi ve bir kamuoyu oluştu. 21 meslek örgütü, ortak açıklama ile Denizli’deki madenlerin doğal yaşamın dengesini bozacağını ileri sürerek ihalelerin iptal edilmesini istemişti. Denizli’de 12 maden sahası özellikle Tavas-Ulukent, Pınarlar, Kızılca, Konak ve Pınarlar, Çameli-Gürsu, Çal, Bekilli ile Buldan’da bulunuyordu.

Buldan’daki maden sahasının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘kesin korunacak hassas bölgeler’ listesinde yer alan Süleymanlı Gölü ve Yaylası da bulunuyordu. sİhale süreci devam ederken, Buldan’daki bu saha ihale listesinden çıkarıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı