REKLAMI GEÇ

Eğitim-İş Başkanı Aydoğan’dan asgari ücret çıkışı

Eğitim-İş Başkanı Aydoğan’dan asgari ücret çıkışı

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret görüşmelerinde. Asgari ücret sürecini değerlendiren Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, “Asgari ücret, TÜİK’in hangi gider kalemlerine ve hangi marketlere bakarak belirlediği belli olmayan enflasyon rakamına göre değil, sokaktaki gerçek enflasyon dikkate alınarak belirlenmeli” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Aralık 2020 Cumartesi, 15:22

Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, 2021 yılı asgari ücret görüşmelerinin adil bir biçimde gerçekleşmesini istediklerini belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan Aydoğan, “Korona salgınının yarattığı ekonomik ve sosyal tahribat, hükümetin yanlış politikaları sonucunda daha da ağırlaşmış; bu yüzden milyonlarca yurttaşın önümüzdeki yılın asgari ücretine dair beklentileri haklı olarak artmıştır. İşte bu ağır atmosfer nedeniyle, 2021 asgari ücret belirleme görüşmelerinin, daha önceki yıllarda olduğu gibi TÜİK’in yanlış verilerine ve yandaş işçi konfederasyonlarının müsameresine sahne olmaması her zamankinden daha önemlidir” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET BELİRLENİRKEN SOKAKTAKİ GERÇEK ENFLASYON DİKKATE ALINMALI
Aydoğan anayasanın asgari ücret belirlenirken ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumunun göz önüne alınmasını şart koştuğunun altını çizerek, “TÜİK’in hangi gider kalemlerine ve hangi marketlere bakarak belirlediği belli olmayan enflasyon rakamı değil, sokaktaki gerçek enflasyon dikkate alınmalıdır. Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş’in son araştırmasına göre son bir yılda açlık sınırı yüzde 17, yoksulluk sınırı ise yüzde 13 artmıştır. Yine son bir yılda kırmızı et yüzde 20, süt-yoğurt yüzde 15, taze sebze yüzde 27, pirinç-bulgur yüzde 16, yağ yüzde 25 artmıştır. Emekçinin sırtında taşıdığı enflasyon, zorunlu gıda giderleriyle de sınırlı kalmamıştır. Konfederasyonumuzun kapsamlı araştırması son 1 yılda barınma giderlerinin yüzde 9, ev eşyalarının fiyatlarının yüzde 15, ulaşım masraflarının ise yüzde 18 arttığını ortaya koymuştur. Asgari ücret belirlenirken bu gerçeklerin göz önüne alınmaması insanlık ayıbı olacağı gibi Anayasa’ya da aykırı olacaktır” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN ÜSTÜNDEN DOLAYLI VE DİREKT VERGİ YÜKÜ KALDIRILMASI
Eğitim-İş olarak asgari ücretlilerin üzerindeki dolaylı ve direkt vergi yükü kaldırılması gerektiğini ya da asgari ücret belirlenirken bu vergiler dikkate alınmasını istediklerini belirten Aydğan, ”Koca holdinglerin, yandaş müteahhitlerin milyonluk vergi borçları silinirken, toplumun en az ücret alan kesiminden en çok vergiyi toplamaya devam etmenin mantıklı ve vicdanlı bir yanı bulunmamaktadır. Kendi lükslerinden ‘itibardan tasarruf olmaz’ diyerek vazgeçmeyen hükümet yetkilileri, asıl itibarın yurttaşlarına insanca yaşama imkanı vermekle edinileceğini artık idrak etmelidir” dedi.

SARAY ZENGİNLEŞİYOR HALK YOKSULLAŞIYOR
Konfederasyonun yaptığı son araştırmayla 4 kişilik bir ailenin yoksunluk hissi yaşamadan geçinebileceği ücretin 11 bin lira olduğunu ortaya koyduğunu anlatan Aydoğan, “Cumhurbaşkanı’nın maaşına 3 asgari ücretlik zam yapılırken, asgari ücretle çalışan milyonlara ve onların ailelerine insanlık onuruna yakışır şekilde ücret isteyenleri ‘açgözlülükle’ suçlayan hükümet yetkilileri, saray zenginleşirken halkın yoksullaşmasını umursamamaktadır. Aklı, yüreği halktan ve emeğin onurundan geçen her insan, asgari ücretlilerin yaşadığı ekonomik dramın son bulmasını istemektedir” dedi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı