REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Celal Şimşek: Laodikya’da yapılmayanı yapıyoruz

Prof. Dr. Celal Şimşek: Laodikya’da yapılmayanı yapıyoruz

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentte yaptıkları çalışmanın çok önemli olduğunu belirterek, “Denizli’nin içinde bir tiyatronun çok kısa sürede, iki buçuk yıllık gibi bir süreçte kullanıma sunulmasına hizmet eden bir proje olması açısından önemlidir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ağustos 2020 Salı, 11:55

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Denizli’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Laodikya Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sürüyor.

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Pamukkale Üniversitesi olarak 2003 yılından beri kazı ve restorasyon çalışması yürüttüklerini söyledi.

Laodikya Antik Kenti’nin Batı Anadolu’nun ve Anadolu arkeolojisinin en önemli metropol kentlerinden birisi olduğunu belirten Şimşek, “İki tiyatrosu, Anadolu’nun en büyük stadyumu, dört devasa hamam yapısı, beş agorası ve bunun yanında tapınakları olan bir kent. MS 4. yüzyıl itibariyle de Hristiyanlık alemi için çok önemli bir din merkezi ve Anadolu’nun ilk yedi kilisesinden 7.’nci kiliseye sahip” dedi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte iki önemli proje yaptıklarını belirten Şimşek, “Laodikya Antik Kenti’nde. İlk projemiz Laodikya kilisesinin çatı projesi. Bu proje Türkiye’de ilklerden birisidir. MS 4. yy’da yani MS 313 yılında İmparator Büyük Konstantin’in Milano fermanını yürürlüğe koyması ve Hristiyanlığın serbest kalmasının ardından yapılan çok önemli bir kilisedir. Her şeyden önce Laodikya Kilisesi’nin hac merkezi olması antik kent için çok önemlidir. Bizim özellikle, Laodikya Kilisesi ile ilgili projeyi tamamlamamızın arkasından, gerçekten çok ciddi olarak hem Denizli turizmi için hem de ülkemiz turizmi için büyük artışlar kaydedildi.

İkinci önemli projemiz ise Laodikya’nın iki tiyatrosu var demiştim. Batıdaki Helenistik tiyatro MÖ 2. yy’da yapılmış ve MS 7. yy’a kadar tiyatroda değişik eklemeler ve onarmalar gerçekleştirilmiş. Biz burada Denizli Büyükşehir Belediyemizle birlikte 2018 yılındaki çağrıya istinaden ‘Laodikya Batı Tiyatrosu Sizi Çağırıyor’ projesini hazırladık. Proje Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından destek almaya hak kazandı. 2019 yılı itibarıyla 24 ay sürecek proje için çalışmalara başladık. Gerçekte buradaki çalışmalarımız bizim 2020 yılında bitecekti. Ancak pandemi sebebiyle Cumhurbaşkanlığımızın ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın genelgelerine bağlı olarak çalışmalar bir müddet durdu. Normalleşme sürecine bağlı olarak 1 Haziran 2020 itibarıyla tam kapasite burada tekrar çalışmaya başladık” dedi.

Arkeolojinin sadece arkeologlar için değil tüm insanlık için çok önemli olduğunu söyleyen Şimşek, “Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Büyükşehir Belediyesiyle uygulamakta olduğumuz Batı tiyatrosu projemiz önemli bir projedir. Denizli’nin içinde bir tiyatronun çok kısa sürede, iki buçuk yıllık gibi bir süreçte kullanıma sunulmasına hizmet eden bir proje olması açısından önemlidir. Anadolu’da görülmemiş bir sistemle iki buçuk yılda bu tiyatronun kullanıma açılmasını sağlayacağız. Şu anda da tiyatroda hummalı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Dünyayı etkileyen beklenmedik pandemi sebebiyle Ajansa müracaat ettik ve altı ay uzatma aldık. Mart 2021 yılı sonuna kadar sürecimiz var ve biz Mart 2021 sonuna kadar taahhüt ettiğimiz projenin tamamını rahat bir şekilde gerçekleştirmiş olacağız. Bu tiyatronun kullanıma başlanması ile her şeyden önce 2200 yıllık bir tiyatroyla Denizli ve ülkemiz halkı buluşacak. Bu tiyatro, geçmişten günümüze birçok verinin ortaya konduğu çok önemli bir sanat yapısıdır. Bu yapı yaklaşık olarak M.S 4.yy’dan itibaren özelliğini kaybediyor. Ancak yapılacak çalışmalarla tiyatro 1600 yıl sonra tekrar eski özelliğine kavuşacak. Bu tiyatronun bitmesiyle turizm akışında çok önemli artışlarının olacağını düşünüyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı