REKLAMI GEÇ

Otçu: Ayasofya mabetten daha fazlasıdır

Otçu: Ayasofya mabetten daha fazlasıdır

Denizli Gönüllü Teşekküller Platformu Başkanı Erdal Otçu, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili değerlendirme yaptı. Otçu, “Ayasofya bir mabetten daha fazlasıdır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2020 Salı, 15:49

Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Denizli Gönüllü Teşekküller Platformu Başkanı Erdal Otçu, Ayasofya’nın ibadete açılmasını değerlendirdi.

Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethetmesinden sonraki ilk cuma gününe denk gelen 1 Haziran 1453’te okuttuğu hutbe ile “kılıç hakkı” olarak camiye dönüştürülen Ayasofya’nın 24 Temmuz 2020’de cuma namazıyla birlikte tekrar Müslümanların ibadetine açılacak olmasını sevinçle karşıladıklarını belirten Otçu, “İlk iş olarak Ayasofya’nın bahçesinde atından inerek diz çöken ve yerden aldığı toprağı başına serptikten sonra bronz kapıdan içeri süzülen Fatih; Orta Çağı kapatıp, Yeni Çağı açmıştı. Bu mabet; fani bir varlık olan kendisine değil; dünyanın tek hakimi olan Rabb’ine aitti. Öyleyse, O’nun “…Sizin için din olarak İslam’ı seçtim” buyruğu gereğince hareket etmeliydi. Rabb’ine şükür için Kabe’ye dönerek namaz kıldı. Batı Dünyası’nı gök gürültüsü gibi çarpan, elini kolunu bağlayan, kötürüm eden ve ürperten simge; İstanbul’un Fethi değil; Ayasofya’da Fatih’in kıldığı bu ilk namazdı” dedi.

Fatih’in Orta Çağı kapatıp; Yeni Çağı açarken; ileride Türkiye’nin Ayasofya’yı müzelikten çıkarıp; tekrar cami olarak açıp açmamayı tartışacağını hayal bile edemeyeceğini belirten Otçu, “Ecdadımızın beş kıtada kültürel miras olarak bıraktığı camilerin minareleri yıktırılır, ezanları susturulur, ibadete kapatılırken; Ayasofya üzerindeki tasarruf hakkının milletimize çok görüleceğini asla düşünemezdi. ‘Kutsal Bilgelik’ manasına gelen Aya-Sofya isminin kelime anlamındaki bilgeliğin Ortodoks mezhebindeki teslis akidesinin üç özelliğinden birisi olarak ifade edilmesi ve bunun İslam itikadına aykırı olmasına rağmen; Ayasofya ismine dokunulmaması ve istisnasız herkesin camiyi ücretsiz olarak ziyaret edebilecek olması; Türkiye tarafından inanç turizmine yapılmış büyük bir katkıdır” dedi.

Ayasofya’nın tekrar camiye dönüştürülmesinin “öz yurdumuzda garip, öz yurdumuzda parya olmadığımızın ilanıdır” diyen Örki, “Ayasofya; bundan sonra İstanbul ve İslam Alemi’ne mahzun mahzun bakmayacaktır. Ayasofya artık rüku ve secdelere hasret kalmayacaktır. Zincirler kırılmakta; Ayasofya insanlığın gönlüne, kalbine açılmaktadır. Türkiye ve İslam Alemi; Kurban’da çifte bayram yapmanın sevincini yaşayacaktır. Yıllardan beri Ayasofya’nın özgürleşmesi için dua eden mü’minlere, yaptıkları gösterilerle Ayasofya’yı gündemde tutan STK’lara, bu konuda emeği geçen, destek veren tüm kurum ve kuruluşlar ile siyasi iradeye şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı