REKLAMI GEÇ

Protokolden Çalışan Gazeteciler Günü kutlaması

Protokolden Çalışan Gazeteciler Günü kutlaması

Denizli protokolü, yayınladıkları mesajlarla Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Mesajlarda basın çalışanlarının yaptığı görevin önemine ve zorluğuna değinildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ocak 2021 Pazar, 09:00

Basın sektöründe çalışanların haklarını düzenleyen 212 Sayılı kanun ile 10 Ocak 1961 yılında yürürlüğe giren Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle Denizli protokolü basın çalışanlarının özel günü için kutlama mesajları yayımladı.

Yayımlanan mesajlarda halkın doğru haber alma özgürlüğünü sağlayan basın çalışanlarının çok önemli bir görevi yerine getirdiği ifade edildi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için yayımlanan protokol mesajları şöyle:

ALİ FUAT ATİK (DENİZLİ VALİSİ)
“Basın ve yayın organlarımız, daima demokrasimizin mihenk taşlarından biri olmuştur. Kamuoyunu tarafsız ve doğru bilgilendirme; “iletişim çağı” olarak adlandırılan günümüzde haber almanın ve iletişimin etkin kanallarından biri olan “Gazetecilik” mesleğinin ne derece önemli olduğunu bir kez daha bizlere göstermektedir. İlkeli ve doğru bir şekilde çalışarak halkın haber alma hakkını sağlayan ve toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen, vatandaş ile yönetim arasında köprü vazifesi gören basın mensuplarımız bu yönüyle milletin duygularına tercüman olmaktadır. Her geçen gün büyüyen ve gelişen yapısıyla basın camiasının her meseleye yapıcı ve sağduyulu bir tavırla yaklaşması, millet şuurumuzun sağlamlığı ve demokrasimizin güçlenmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle; bu ulvi mesleği, büyük bir özveriyle yerine getiren ulusal basın mensuplarımız ile ilimizin gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkılar sağlayan yerel basın mensuplarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor; sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

GÜLİZAR BİÇER KARACA (CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ)
“10 Ocak’ı, Çalışan Gazeteciler Günü olarak tanımlamak ne yazık ki mümkün değil… Basın sektöründeki işsizliğin hat safhaya ulaştığı ekonomik kriz ve pandemi koşullarında güvencesizliği, sendikasız çalışmayı, işsizliği, örgütsüzlüğün sıkıntılarını en çok yaşayan grupların başında basın emekçileri geliyor. 10 Ocak, 1961 yılında basın çalışanlarının haklarını yasal güvenceye alan 212 Sayılı Kanunun yasalaştığı gün… Gazetecilerin kararlı mücadelesi sayesinde kanuna karşı çıkan gazete patronlarının geri adım atmak zorunda kaldığı 10 Ocak, yaşanan sorunlar nedeniyle “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değil basın emekçileri ve meslek örgütleri tarafından “Mücadele Günü” olarak adlandırılıyor. Ekranların karartıldığı, muhalif anlayışın susturulmaya, gazetecilerin cezalandırmaya devam ettiği günümüzde, tüm zorluklara, baskı ve itirazlara rağmen gazetecilikten ödün vermeyen basın emekçilerinin direncinin, gazeteciliği ticari faaliyet zanneden patronların anlayışını dize getireceğinden şüphe duymuyoruz. Bu anlamlı günün 60. Yıldönümünde, tüm zorluklara rağmen gazetecilik ilkeleriyle mesleğini sürdürmeye çalışan tüm basın emekçilerinin haklarına erişmesi için mücadelelerinde yanlarındayız.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, basının toplumun bilgilenmesinin yanı sıra barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde de hayati öneme sahip olduğunu kaydetti. Basının demokratik ve şeffaf toplumların olmazsa olmaz unsurlarından birisi olduğunu vurgulayan Başkan Osman Zolan, “Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın etiklerine uyan bir medya toplumsal kalkınmanın da anahtarıdır. Bu manada milletimizin gözü kulağı olan medyamızın çok zor şartlar altında halkımızın haber alma hakkı için mücadele etmeleri takdire şayandır. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak bizler dün olduğu gibi bugün de basın mensuplarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gazetecilik mesleğinin toplumsal bilincin artması, kamu yararının en iyi şekilde dile getirilmesi ve milli birlik beraberliğin sağlanmasını adına çok önemli bir vazifeye sahip olduğuna dikkati çeken Başkan Zolan, şunları kaydetti: “Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, özellikle anlık haberleşme ve bilgi paylaşım ağları haberlerin bir anda tüm dünyaya ulaşabilir olmasını sağlamaktadır. Bu noktada gazetecilerin üzerine düşen sorumluluk çoğalmakta, güvenilir, doğru ve tarafsız kaynakların önemi bir kat daha artmaktadır.”

Basının, Denizli ve Türkiye’nin sosyal, ekonomik ve kültürel yönden gelişmesi için rol üstlenmeye devam edeceğini belirten Başkan Zolan, “Bu vesilelerle insanımızın haber alma hakkı için gece gündüz demeden fedakarca çalışan basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, meslek hayatlarında mutlu ve başarılı olmalarını diliyorum. Ebediyete intikal eden tüm basın mensuplarını rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. AHMET KUTLUHAN (PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ)
“Demokrasilerin olmazsa olmazları arasında yer alan basın kuruluşları ve medya, halkın haber alma ve bilgi edinme ihtiyaçlarını ilkeli, doğru ve tarafsız bir şekilde karşılayan ve bu anlamda büyük sorumluluklar üstlenmiş toplumlar için son derece önemli olan bir kuvvettir. Mesleki etik değerler çerçevesinde toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma konusunda önemli görevler üstlenen basın mensupları, vatandaş ile yöneticiler arasında da aynı zamanda bir köprü vazifesi görmektedir. Bu yönüyle mesai kavramı olmaksızın büyük bir emek ve özveri ile çalışan gazetecilerimiz, bu yönleriyle milletin; duygu düşünce ve taleplerine tercüman olmaktadır.

Bilgi ile iletişim teknolojilerinin hızla geliştiği günümüzde, toplumların doğru bilgiye en kısa sürede erişebilmeleri konusu, gazetecilerimizin yaptıkları görevin önemini bir kat daha arttırmaktadır. Her geçen gün büyüyen ve gelişen yapısıyla basın camiası, en küçük yerleşim yerlerinden ülkenin geneline kadar sosyal, kültürel ve ekonomik büyümede, yürütülen proje ve çalışmaların kamuoyu tarafından sahiplenilmesinde büyük katkıları sunmaktadır. Tüm bu duygu ve düşünceler ile İlimiz başta olmak üzere halkımızın gözü kulağı olan ve başarılı çalışmalar yürüten tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyor, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.”

AVNİ ÖRKİ (PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI)
“Gazetecilik mesleği hem zor hem de kutsal bir görev” diyen Başkan Örki mesajında, “Basın halkın doğru habere ulaşması adına çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Özellikle günümüzde gazetecilik büyük öneme sahip. Doğru bilgileri en hızlı biçimde topluma ulaştırmak için bu mesleği yapan gazeteci arkadaşlarımızın ne kadar fedakarca çalıştıklarını biliyorum. Pamukkale Belediyesi olarak yapılan hizmetlerin kamuoyuna duyurulması adına büyük öneme sahip olan gazetecilerimizin imkanlar dahilinde yanında olmaya gayret ediyoruz. Basın mesleğinin tüm mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”

ŞENİZ DOĞAN (MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI)
“Basın mensuplarının yasal haklarının güvence altına alınmasıyla 1961 yılından itibaren 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Bir halkın bilinçlendirilmesinde önemli bir rol üstlenerek, etik değerleri kaybetmeden, tarafsız, şeffaf habercilik anlayışı içerisinde görevlerini ve çalışmalarını gerçekleştiren basın mensuplarımız, bir ülkenin en önemli meslek gruplarından biridir. Gazeteci demek, halkın sesi demektir. Basın emekçileri, yeni iletişim teknolojileriyle de rekabet ederek, halkın beklentilerini, İyiyi kötüyü, yanlışı doğruyu, olması gerekeni gündeme taşıyor, gece gündüz demeden çalışıp vatandaşlarımızın haber alma hakkını, ihtiyacını karşılıyor. Önemli bir kamu hizmeti veren değerli basın mensupları şehrimizin ve ilçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi için yürütülen faaliyetlerin ve projelerin paylaşılması ve kamuoyu tarafından sahiplenilmesinde de büyük ölçüde rol oynamaktadır. Bizler, gazetecilik mesleğine saygılı olmayı şiar edindik. Düşünen ve düşündüğünü korkusuzca kaleme alan, kendi fikirlerini savunan, halkın iradesine saygı duyan tüm basın emekçilerinin her zaman yanındayız. 1961’den beri gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.”

MUSTAFA ŞEVİK (BULDAN BELEDİYE BAŞKANI)
“Gücünü halktan alarak mesai kavramı gözetmeden çalışan ve halkın sesi olan basın mensuplarının ağır şartlarda çalıştığının farkındayız. Gazetecilik fedakarlık isteyen mesleklerin başında gelmektedir. Bin bir güçlükle mesleklerini icra etmeye çalışan değerli gazetecilerimizin çabaları takdir edilmesi gereken bir durumdur. Bu anlamlı günde basın şehitlerimizi yad ediyor, ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışı ile kamuoyunun sesi olma görevini yürüten başta ilçemizde görev yapan basın çalışanları olmak üzere tüm gazeteci arkadaşlarımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

MÜJDAT KEÇECİ (DENİZLİ SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI)
“4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. 1961-1971 arasında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı,” 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirilmiştir. Bu vesileyle; kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, her şartta görevleri peşinde koşan, gazetecilik mesleğinin zor şartlarına rağmen mesai kavramı gözetmeksizin hizmet eden tüm gazetecilerin, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

İBRAHİM TEFENLİLİ (DENİZLİ TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI)
“Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına zor şartlar altında özveriyle çalışan basın emekçileri kamuoyunu aydınlatarak, kamuoyununun sorunlarını gündeme taşıyarak demokrasinin önemli bir unsuru olmuştur. Objektifliği ile her kesime aynı mesafede duran, fedakarlıkları ile sorumluluklarından kaçmayan basın toplumun ve demokrasinin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Toplum sesi, gözü, kulağı olan basın çağa ayak uydurarak bir çok yeniliği mesleklerine dahil etmekte, internet yayıncılığı, gazete, televizyon ve radyo ile halkın bir çok kesimine ulaşabilmektedir. Bu yönüyle kamuoyunu hızlı bir şekilde bilgilendirmektedir. Basınımız özellikle pandemi nedeniyle evlerimize kapandığımız süreçte gelişmeleri hızlı ve doğru bir şekilde kamuoyuna ulaştırdı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, objektiflikten ve mesleki ilkelerinden ödün vermeden görevini ifa eden tüm basın emekçilerimizin Çalışan Gazeteciler Günü’nü en samimi duygularımla kutluyor, zorlu görevlerinden üstün başarılar diliyorum.”

YUSUF GARİP (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ)
“Basın mensupları, halkı bilgilendirmek adına gece gündüz demeden fedakarca çalışmaktadır. Vatandaşlarımızın, toplumumuzun tarafsız ve doğru haber almasında önemli bir rol üstlenen, ülkemizin demokratikleşme sürecine büyük katkı sunan gazetecilerimizin emeği gerçekten çok büyüktür. Artık iletişim ve bilgi çağındayız. İletişim dünyasında teknolojik gelişmeler doğrultusunda medyada bu değişim ve dönüşeme şahit oluyoruz. Teknolojinin getirdiği büyük kolaylıklar ile birlikte dünyanın herhangi bir noktasındaki bir olayı telefon gibi iletişim araçlarımızdan anında takip etmekteyiz. Bu baş döndürücü hızda bile basın mensuplarımız internet üzerinden anında doğru bilgiyi bizlere ulaştırmak için aralıksız emek harcıyor. Bu vefakar çalışmaları için tüm basın çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Geçmişten günümüze düşünce özgürlüğünün yanı sıra demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olan gazetecilerimiz, görevlerini her ne şartta olursa olsun milletimiz adına sürdürmektedir. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde basın çalışanlarının, gazetecilerimizin tüm sorun ve sıkıntılarının biran önce çözüme kavuşturulmasını diliyorum. Gazetecilik mesleğini icra eden tüm basın mensuplarının bu özel gününü kutluyorum.”

YENİMEDYADER YÖNETİM KURULU
“Ülkemize özgü olarak, yıllardan bu yana ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanan 10 Ocak’a yine içimizde keder ve kasvetle giriyoruz.

Küresel virüs salgınının neden olduğu ekonomik yıkım, tüm sektörlerde olduğu gibi medya sektöründe de derinden hissedilmektedir. Sektörün emekçileri için; baskı, otosansür, tektipleşme, çalışma alanlarının daralması, doğruları değil, istenileni yazanın iş bulabilmesi gibi sayısız sıkıntıya şimdi de salgın tehdidi eklendi.

Tam mesai çalıştırılmasına rağmen, kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılmak için eksik gün çalışmış gibi gösterilip hakları gasp edilen, ‘maaşınızı aldığınıza dua edin’ diyen patronlara çaresizlikten ses çıkaramayan, asgari ücretin altında kalan maaşlarına zam isteyemeyen emekçi kardeşlerimiz için 10 Ocak artık, “Çalışabilen gazeteciler günü” halini aldı.

Bunlar gibi sayısız sorunun devam ettiği basın emekçilerimizin bu özel gününü daha güzel, daha içi dolu, daha anlamlı kutlayacağımızın özlemiyle, hepsine ‘kolaylıklar’ diliyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı