Sosyal medyada yayılan asılsız fotoğraf ve bilgiler endişeyi artırıyor

Koronavirüste vaka sayıları ve alınan tedbirler her geçen gün artarken, sosyal medyadaki asılsız paylaşımlar da endişeyi artırıyor. Denizli’de çekilmeyen fotoğrafların Denizli’ymiş gibi gösterildiği, hastane ve vaka sayılarının verildiği, en önemlisi de artık isimlerin bile paylaşılması işin korkunç boyuta geldiğini gösteriyor.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Mart 2020 Salı, 11:54
Denizli’de WhatsApp ve Facebook başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya platformunda kentte pozitif vakaların olduğu ve Denizli Devlet Hastanesi ile Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nnde virüslü hastaların bulunduğu gibi çok sayıda, kanıtı bulunmayan iddia ortaya atıldı.
Umreden gelen Denizlili iki vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığı WhatsApp gruplarında dolanırken kişilerin isim ve adres bilgileri de çok sayıda kişi tarafından paylaşıldı.
Türkiye’nin çeşitli illerindeki hastanelerde alınan önlemlerin, şüpheli vakaların nakli sırasında çekilen fotoğrafın Denizli’de olmuş gibi servis edilip sosyal medyada paylaşılması, görenleri korkuttu.
Paylaşımlar nedeniyle birçok bilgi kirliliği ortaya çıkarken, fotoğraf ve yazıları gören vatandaşlar ise tedirgin oldu. Asılsız paylaşımlar ve yanlış bilgiler, insanlarda olan endişeyi bir kat daha arttırıyor.
Sosyal medyada dolaşan asılsız bilgi ve paylaşımlara bazı kullanıcılar korku yaşarken bazıları da bilginin gerçek dışı olduğunu diğer kullanıcılara anlatmaya çalışıyor. Aynı fotoğrafın farklı illerde o ilde çekilmiş gibi paylaşılması, bilgi çöplüğünün ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.
İNANMAYIN, KAYNAK SORUN
Sosyal medyada paylaşılan ve doğruluğu teyit edilmemiş bilgiler, genelde takipçi kazanmak ve gündeme gelmek için yapılıyor. Bu hırsta olan kişi asılsız bilgiyi ortaya atabiliyor. Siz de bir paylaşım gördüğünüzde bunu hemen paylaşmadan önce kaynağını sorgulayın.
Özellikle virüs gibi konularda ‘bir arkadaşın’ söylediğinden çok yetkili sağlık kuruluşlarının resmi açıklamalarına itibar edin.