REKLAMI GEÇ

Deniz Gezmiş Çivril’e gelmek istedi

Deniz Gezmiş Çivril’e gelmek istedi

12 Mart Muhtırası’nın ardından ABD’nin baskısıyla Türkiye’de haşhaş ekimi yasaklandı. Yasak sonrası ilk tepki mitingi Çivril’de CHP tarafından gerçekleştirilmişti. Deniz Gezmiş’in başında olduğu Dev-Genç miting organizasyonel anlamda katılmak istedi ancak CHP ‘Hayır’ dedi. Keskin o günlere ilişkin Denizlihaber.com’a ‘Mitingi bir organize ediyorduk. CHP’nin dışında başka bir kurumun dahli söz konusu olamazdı. Biz de hayır dedik” dedi.

Sedat Kurt / DENİZLİHABER / 6 Mayıs 2014 Salı, 13:10

Deniz Gezmiş 1970 Ağustos’unda Denizli’de bir mitinge katılmak istiyordu. Mitingin nedeni 12 Mart Muhtırası sonrası ABD’nin dayatmasıyla gerçekleştirildiği idida edilen haşhaş yasağına ilişkindi. Türkiye’de haşhaş yasağına karşı ortaya koyulan ilk kitlesel tepki olarak tarihe geçen haşhaş mitingi 20 Ağustos 1970’de Çivril’de gerçekleştirildi.

CHP tarafından gerçekleştirilen bu organizasyonun en etkin isimlerinden biri o zaman henüz 28 yaşında olan Adnan Keskin’in de aralarında bulunduğu bir komite tarafından ortaya kondu. CHP’nin “Ekmeğimizin yağı, cebinimizin harçlığı yufkamızın katığı” sloganıyla gerçekleştirdiği dev mitinge Deniz Gezmiş’in de aralarında bulunduğu DEV GENÇ de organizasyonel anlamda katılmak istedi. Ancak CHP doğal olarak kendilerinin organize ettiği mitingde farklı fraksiyonların dahil olma fikrine olumlu yanıt vermedi.

O yılları sorduğumuz CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının DEV-GENÇ olarak bu ilk haşhaş karşıtı eyleme katılmak için kendileriyle bağlantıya geçtiklerini, ancak CHP olarak bu girişime sıcak bakmadıklarını söyledi. 12 Mart sonrası oluşturulan toplum polislerinin ilk kez görev aldığı, çok geniş katılımlı bir miting gerçekleştirdiklerini dile getiren Keskin, “Gezmiş ve arkadaşları gelmek istediler. Ancak CHP olarak buna müsaade etmedik. Amacımız çiftçilerin kendi propagandalarını gerçekleştirebilecekleri bir toplumsal tepkiyi ortaya koyabilmekti. Çiftçiler konuştu ve çok da iyi oldu” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı