REKLAMI GEÇ

Şair- yazar ve köy enstitülü öğretmen İbrahim Rıfkı Yavaş aramızdan ayrıldı

Şair- yazar ve köy enstitülü öğretmen İbrahim Rıfkı Yavaş aramızdan ayrıldı

Bir dönem Denizli’de yaşayan ve Sunak Edebiyat Dergisi atölyesinde yer alan ve daha sonra ailesiyle İzmir’e taşınan İbrahim Rıfkı Yavaş vefat etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Ağustos 2019 Perşembe, 10:11

1934 Cihangazi – Bozüyük / Bilecik doğumlu olan Yavaş, aynı zamanda Arifiye Köy Enstitüsü mezunu bir öğretmen. Başta Adapazarı olmak üzere Türkiye’nin değişik bölgelerinde öğretmenlik yapan Yavaş 1990 – 2012 tarihleri arasında da Denizli’de yaşadı.
Bir Anadolu Aydını karakteri olan Rıfkı Yavaş güçlü bir Dilbilimciydi. Adapazarı’nda Hanlıköy İlkokulunda uzun yıllar müdürlük yaptı ve o dönemde Türk Edebiyatının güçlü kalemleri olan Melih Cevdet Anday, Fakir Baykurt gibi birçok edebiyatçı ile mektuplaştı, dostlukları oldu.

Yazı ve şiirlerinde öztürkçe arı bir dil kullandı. Bir dil ustasıydı. Öyküleri, roman denemeleri ve şiirleri var. Ancak bir kitap olarak yayımlanmadı. Denizli’de yaşadığı dönemde Sunak Edebiyat Dergisi’nin atölyesinde yer aldı. Derginin temel izlek yöneticisi ve yönlendiricisi oldu. Birçok etkinliklerde sunum yaptı. Her daim edebiyatın aydınlanmacı ışığını savundu ve öyle yaşadı.

Sunak Dergisi tarafından Denizli’de toplam 7 kez verilen “Sunak Aydınlanma Onur Ödülleri”nin fikir babası oldu, etkinliklerde sunumlar yaptı. Öztürkçe konusunda taviz vermeyen bir yazardı.
Şair-Yazar İbrahim Rıfkı Yavaş bugün Bilecik’te doğduğu köyde defnedilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı