REKLAMI GEÇ

Baro Başkanı İlhan ile 5 Nisan üzerine

Baro Başkanı İlhan ile 5 Nisan üzerine

Avukatlar, en anlamlı günlerini, 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyor. Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan ile avukatlığı, tarihçesini, ortaya çıkış sürecini, son dönem Türkiye’sinde avukatlığın yeri ve yaşanan zorlukları konuştuk. Uzun bir söyleşiden öne çıkan sonuç: “Avukatlar hem ülke, hem müvekkil, hem de kendi haklarını korumak adına mücadelelerini sürdürecek.”

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Nisan 2016 Salı, 09:38

Avukatlar bugün en özel günlerini kutluyor. Denizli Barosu’nun bugün başlayacağı kutlamalar, iki hafta boyunca devam edecek, hem yaşanan sorunlar masaya yatırılacak, hem de sosyal ve kültürel etkinliklere imza atılacak.

5 Nisan Avukatlar Günü’ne özel söyleşi yaptığımız Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, geçmişten günümüze avukatlık ve yargı sürecini değerlendirdi, 5 Nisan’ın hikayesini anlattı, avukatlığın ilk örneklerinden günümüze gelişimini özetledi.
İşte Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan’dan avukatlık üzerine çarpıcı değerlendirme:

TARİHTE AVUKATLIK
“Avukatlık mesleğinin tarihine bakıldığında çok eskilere dayanır. Geldaniler, İraniler, Mısırlılar ve Yunanlılarda avukatlık mesleğinin izleri görülmektedir. Eski Roma uygarlığında avukatlık mesleğini üzerine almış bulunan mümtaz ve ateşli hatip kişilere ‘Advo-Catus’ (üstün, ayrı¬calıklı ve güzel konuşan) ismi verilmiştir. Günümüzde kullanılan ‘avukatlık’ kelimesi de latince kökenli bu kelimeden türemiştir. Advo-Catus’lar, Roma huku¬kunun doğmasında, yayılmasında ve insan haklarının savunulmasında etkin rol oynamıştır.

Avrupa’daki reform hareketinden sonra avukatlar, İngiltere, Fransa ve özellikle Germen ülkelerinde, adaletin dağıtılmasında önemli iş ve hizmetler yapmışlardır. 1789 Fransız ihtilalinden sonra da avukatlar, avukatlık mesleğini en yüksek derecesine yüceltmişlerdir.

denizli-barosu-mujdat-ilhan-mucadelemiz-devam-edecek-2

TÜRKİYE’DE AVUKATLIK
Ülkemizde ise, Tazminat öncesinde müdafaadan çok usule uygun işler yapan arzuhalcilerle yürütülen hukuki işler, tazminat sonrasında 1877 yılında Cevdet Paşa’nın uzun çalışmaları sonunda çıkan ‘Mecelle-i Ahkam-ı Adliye’ adlı kanunda dava vekilleri için hükümler yer almış, ancak avukat kelimesi latin kökenli olması nedeniyle kullanılmamıştır. Daha sonra avukat kelimesi 1884 tarihinde padişahın iradesi ile ‘Rumeli-i Şarki Vilayetine Mahsus Avukatlık Kanunu’nda ilk kez kullanılmıştır.

3 BİN YILLIK SAYGIN BİR MESLEK
Avukatlık, üç bin yıllık geçmişi olan saygın bir meslektir. Savunma mesleğinin insanlık tarihindeki rolü çok büyüktür. Evrensel hukuk normlarının, temel hak ve hürriyetlerin yaşama geçirilmesi, ülkemizin ve yurttaşlarımızın hak ettiği çağdaş birey ve demokrasi anlayışının yerleşmesi için avukatlık kutsaldır. Dünyanın en onurlu ve fakat en zor mesleklerinden birisi avukatlık mesleğidir. Bu zorluk, avukatların, avukatlık mesleğinin statüko ile sorunu olmasından kaynaklanır. Onun için dünyanın hemen her tarafında avukatlar siyasal iktidarlar tarafından sevilmezler. Thomas Paine’nin dediği gibi ‘İnsanlar devletten korktuğu zaman zorbalık, devlet insanlardan korktuğu zaman, özgürlük vardır.’

DİKTATÖRLÜK REJİMLERİNDE BİLE AVUKATLIK VARDIR
Diktatörlükler dahil tüm devlet ve rejimlerde adliye, hakim ve savcı vardır. Ancak medeni, demokrasinin yerleştiği, hukukun üstün olduğu ve adaletin egemenliğin temeli olan ülke ve sistemlerde bağımsız savunma ve onurlu avukatlık vardır.

Avukatlar evrensel hukuk normlarının ışığında, insanların özgürlük sınırlarında hareket etmeleri için emek harcar, ne devletin insanından, ne de insanın devletinden korkmadan yaşayabileceği yaşamlar oluşturmanın gayretine düşmektedir.

denizli-barosu-mujdat-ilhan-mucadelemiz-devam-edecek-1

5 NİSAN SÜRECİ
3 Ocak 1934 tarihinde Cumhuriyetimizin ilanından yapılan ilk geniş katılımlı ‘Türkiye Avukatlar Günü’ toplantısı katılımcıları avukatlar ‘Türkiye Barolarının Aynı Çatı Altında Toplanması Düşüncesi’ni benimsemiştir. Daha sonra 5 Nisan 1958 tarihinde İzmir’de yapılan toplantı ile Türkiye Barolar Birliği’nin temelleri atılmıştır. Büyük savaşımlarla kurulan Türkiye Barolar Birliği’nin kuruluş çalışmalarının yapıldığı bu toplantıda, 5 Nisan tarihinin Avukatlar Günü olarak kutlanmasına da karar verilmiştir. 6 Şubat 1963 tarihinde toplanan İzmir Barosu Yönetim Kurulu, 5 Nisan tarihini Avukatlar Günü olarak kabul etmiş ve kutlama kararı almıştır. 5 Nisan 1878 tarihinde İstanbul Barosu’nun ilk Genel Kurulu Heyet-i Umumiyesi’nin de aynı tarihte yapılması büyük bir tesadüftür.

KUTLAMA PROGRAMI
1927 yılında kurulan Denizli Barosu’nda da 5 Nisan Avukatlar Günü her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yıl da, 5 Nisan Avukatlar Günü’nde etkinlikler Atatürk Anıtı’na çelenk koyma ve saygı duruşu ile başlayacak. Çelenk sunma töreninin ardından Asri Mezarlık’ta ebediyete intikal etmiş meslektaşlarımızın mezarları ziyaret edilecek, aynı gün akşam yeni baro binasında Avukatlar Günü Resepsiyonu yapılacak.

ANILARLA DENİZLİ BAROSU
6 Nisan 2016 Çarşamba günü Baro Sosyal Tesisleri’nde ‘Anılarla Denizli Barosu’ söyleşisi ile anılar dillere dökülecek, 7 Nisan 2016 Perşembe günü geleneksel hale gelen vefat eden avukatlar için lokma hayrı düzenlenerek hayatını kaybetmiş meslektaşlarımız rahmetle anılacak.

9 NİSAN’DA EĞİTİM SEMİNERİ
9 Nisan 2016 tarihinde meslek içi eğitim seminerleri kapsamında, mesleğin olmazsa olmazları arasına giren UYAP, e-imza ve Dijital Çağda Avukatlık semineri düzenlenecek, avukatların bilgileri tazelenecek.

14 ve 19 NİSAN’DA KONSER
14 Nisan’da Baro mensuplarından oluşan Denizli Barosu Türk Sanat Müziği Korosu, Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Şef Mehmet Hulusi Şimşek yönetiminde Türk sanat müziğinin eşsiz eserlerini seslendirecek, 19 Nisan’da ise baro üyelerinden oluşan Denizli Barosu Türk Halk Müziği Korosu ilk kez konser verecek. Şef Kemal Kocamanoğlu yönetiminde verilecek konser, Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

HUKUK BALOSU 16 NİSAN’DA
16 Nisan 2016 Cumartesi günü Dedeman Park Otel’de yapılacak Hukuk Balosu’nda, 40 ve 25 yılını dolduran avukatlara plaket takdim edilecek.

Bu yıl 15. düzenlenen Geleneksel Bahar Futbol Turnuvası, 21 Nisan 2016 tarihinde Çamlık Olea Halı Saha’da başlayacak. 7 Mayıs’ta İcra-İflas Uygulamaları Semineri ile meslekteki uygulamalara ışık tutulacak.

AVUKATLAR STRES ATACAK
8 Mayıs’ta Tuna Dinlenme Tesisleri’nde Doğa Yürüyüşü ve kahvaltı düzenlenecek, avukatlar stres atacak. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Baro 2016 yılı gezisi, 19-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında Antalya Belek’te yapılacak. Gezi 21 Mayıs’ta verilecek gala yemeği ile sona erecek. Bu yıl 12. kez düzenlenecek ‘Geleneksel Zirve Dağı Tırmanışı’nın tarihi ise hava şartlarına göre belirlenecek.

AVUKATLAR GÜNÜ’NÜ BURUK KARŞILIYORUZ
Mesleğimize, meslektaşlarımıza ve barolara yönelik saldırıların her geçen gün arttığını, meslektaşlarımızın bürolarında saldırıya uğradığını, hatta öldürüldüğünü, baro başkanlarının ve yönetim kurullarının sudan sebeplerle yargılandığını, yargı kararlarının ayaklar altına alındığını, torba yasalarla hukukun katledildiğini, Anayasa ile güvence altına alınmış güçler ayrılığı ilkesinin yargı paketleriyle ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ve anayasanın tanınmadığını bir Avukatlar Günü’nü yine karşılıyoruz.

Evrensel Hukuka aykırı yasal düzenlemeler ile avukatı yargının pasif sujesi haline getirme çabası, avukatı adliyeden de güç kullanarak çıkarma noktasına gelmiş bulunmaktadır.

AVUKATLAR AYAK BAĞI DEĞİLDİR
Avukatın yargının kurucu ve asli unsuru olduğunu göz ardı edip, ayak bağı olarak göstermeye çalışan, adeta yargılama makamına tabi olmak zorundaymış gibi gören anlayışın varlığını üzülerek görüyoruz. Avukatın duruşmalarda sözlü beyan ve taleplerinin tutanaklara geçirilmemesi, tanığa soru sorma hakkının engellenmesi, yasal dayanaktan yoksun bir uygulamayla ayakta konuşmaya zorlanması ve savunma görevi gereği ileri sürdüğü itirazda avukat hakkında tutanak tutularak suç duyurusunda bulunulması sıklıkla yaşadığımız gerçeklerdir.

Biz avukatlar evrensel hukuk normlarının ışığında, insanların özgürlük sınırlarında hareket etmeleri için emek harcar, ne devletin insanından, ne de insanın devletinden korkmadan yaşayabileceği yaşamlar oluşturmanın gayretine düşeriz.

ÇÖZÜM ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Ama gün gelir, mesleğimiz için, mesleğimizin icrasında karşılaştığımız olumsuzlukları, doğrudan yurttaşlarımızı etkilemesinden dolayı sonlandırılması için sorumluluk makamındakilere anlatırız, tartışırız, sizlerle birlikte çözüm üretmeye çalışırız.

Avukatların görevlerini yerine getirirken, hiçbir baskı, engelleme, taciz ve ekonomik yaptırım altında bulunmaksızın bu mesleği devam ettirmelerine yönelik devletlerin güvence almalarını ister, buna rağmen TURİN İlkeleri ve Havana Kuralları düzenlemeleri ortadayken avukatların, Türkiye’de her türlü baskı, tehdit ve yıldırma altında mesleklerini ifa etmeye çalıştıklarına tanık oluruz.

ÇOK ŞEY İSTEMEDİK
Bizler, geçen yıl ve ondan önceki yıllarda da çok şey istemedik. Sadece, yargılamayı tamamlayan değil, engelleyen bir unsur olarak görülmek istemedik, silahların eşitliği prensibine saygı duyulmasını istedik, savunduğumuz kişiler adına bilgi ve belgelere ulaşmada sıkıntı çekmeyelim istedik, yasa gereği eşit haklara sahip olan hâkim savcılar ile avukatlar arasında ita amiri ilişkisi kurulmaya çalışılmasın istedik. Hukuk Fakülteleri’nin açılmasının sıkı kurallara bağlanmasını, avukatlığa kabul ve stajyerlik sınavlarının ivedi olarak getirilmesini istedik. Hakim ve savcılarımızın ‘Savunma yargının kurucu unsurudur’ cümlesini İçselleştirmelerini istedik. Görevimizin asli unsurunu icra ederken, yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiğimizin iddiası ile yargılanmamak istedik. Yargıya bağlı adli kolluk kurulmasını istedik, ama kolluk savcı, vali, hakim yetkileri ile donatıldı. Keşke istemeseydik.

Denizli Barosu olarak tüm yurttaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine saygı gösterilmesini isterken, mesleki sorunlarımızı da titizlikle takip edip ülkemizin içinde bulunduğu hassas günleri bir hukukçu bakışıyla süzgeçten geçirmeye devam edeceğiz. Demokratik taleplerle çıktıkları yolda yitip giden canları unutmadık, görevi başında yitip giden canları unutmadığımız gibi.

SORUMLULUKTAN KAÇMADIK
Hiçbir zaman toplumsal sorumluluktan kaçmadık. Denizli Barosu avukatları olarak sosyal sorumluluk projelerini bizzat üretip uygularken başta yaşadığımız kent olmak üzere tüm Türkiye’ye örnek projelerle hizmetler sunduk, sunmaya da devam edeceğiz.

AVUKATLIK YASASI’NA İHTİYAÇ VAR
Mesleğimizin çıtasını yükseltmek temel görevlerimizden birisidir. Tarihsel kazanımlarımızı koruyan ayrıca haklarımızı daha da geliştirecek olan yeni bir Avukatlık Yasası’na her zamankinden daha çok ihtiyacımız bulunmaktadır. Parlamentosunda çok sayıda hukukçu milletvekilini barındıran bu çatıdan mesleğimizin sorunlarını çözücü gerekli düzenlemeleri de beklemekteyiz.
Sorumluluklarımızın, görevimizin kutsallığının ve zorluğunun farkındayız. Bu bilinçle evrensel hukuk normlarının, temel hak ve hürriyetlerin yaşama geçirilmesi, ülkemizin ve yurttaşlarımızın hak ettiği çağdaş birey ve demokrasi anlayışının yerleşmesi için fikrimiz sorulmasa da bildiğimizi paylaşmaya devam edeceğiz.

TOPLUMU DEMOKRASİYE ULAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Avukatlık Kanunu’nun avukatlara verdiği ‘hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak’ görevi ile hukuk içinde aynı kararlılıkla, toplumumuzu hak ettiği demokrasiye ulaştırmak için çalışmayı sürdüreceğiz.

Cumhuriyetimizin aydınlık kuşaklarında yetiştirdiği avukatlar olarak bizler, tüm engellere, saldırılara rağmen savunma mesleğini yükseltmeye, yüceltmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlar, her ne pahasına olursa olsun hukuka olan inancımla saygılarımı sunarım.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı