REKLAMI GEÇ

Dalaman Çayı sorununa hukuki çözüm aranıyor

Dalaman Çayı sorununa hukuki çözüm aranıyor

Denizli’nin kanayan yarası haline gelen Dalaman Çayı’ndaki kirliliğe son demek için Acıpayam Dernekler Birliği hukuki yollara başvurmaya hazırlanıyor. Denizli Barosu’ndan avukatlar ile bir araya gelen Acıpayam Dernekler Birliği üyeleri hukuki destek istedi. Baro Başkanı Müjdat İlhan, Dalaman Çayı’ndaki sorunun çözümü için tüm siyasi kaygılardan sıyrılmak gerektiğini söyledi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 20 Ocak 2017 Cuma, 16:15

Denizli’de Büyük Menderes ve Dalaman Çayı’ndaki kirlilik her geçen gün artıyor. Bölge halkı ne kadar mücadele etse, eylem yapsa da soruna çöküm bulamıyor.

Dalaman Çay’ındaki kirlilikle mücadele için Acıpayam Dernekler Birliği çatısı altında toplanan çevreciler, sürecin hukuksal boyutuyla ilgili bilgi almak üzere hukukçular ile bir araya geldi.

Acıpayam Dernekler Birliği yöneticileri ile Denizli Barosu’nun hizmet binasında buluşan Baro Başkanı Müjdat İlhan, sorunun çözümü için öncelikle diyalog yönteminin kullanılması gerektiğini anlattı.

İlhan, “Siz o bölgenin yöneticilerisiniz ve o bölgenin sorunları ile ile ilgili yerel yöneticiler ile doğrudan temastasınız. Bu işin ucu yerel yönetimlere dayandığı sürece diyaloglar belli bir yere gelene kadar gidiyor. Bu sürecin ardından da hukuk devreye giriyor. Denizli Barosu olarak bu süreçte destek alabilirsiniz. Bizim memleketimiz, bizim bölgemiz” dedi.

“SİYASİ KAYGILARDAN UZAK HALLEDİLMESİ GEREKİYOR”
Çevre örgütleri ile birlikte işin hukuki anlamında her zaman yanlarında olduklarını anlatan Başkan İlhan, “Dalaman Çayı çok çeşitli yaşama ev sahipliği yaparken, yaşanan kirlilik nedeniyle bırakın balık yetiştirmeyi, çaya girmeyi, insanlar yanından bile geçemez hale geldi. Dalaman Çayı, tüm siyasi kaygılardan ayrı değerlendirilmesi gereken bir konu. Oranın belediyesi a partili buranın belediyesi b partili diye düşünerek değil, ortak bir çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

“BU VEBALİN ALTINDAN KALKAMAYIZ”
Dalaman Çayı ile ilgili yapılabilecekleri aktaran Başkan İlhan, “Dalaman Çayı’nı koruyup, doğal yaşayarak temiz kalmasını sağlayanlara gelinen bu durumu anlatamaz, bu vebalin altından kalkamayız. Bu işe emek veren çok insan var. Biz orada sanayi bölgesi kapatılsın demiyoruz ama dünya nasıl yapıyorsa biz de öyle yapabiliriz. Bu çok zor bir şey değil. Talepleri yerine getiren idare ise amenna bu talebe cevap vermeyen yine idare ise bunun sonucunda hala var olduğuna inandığımız hukuk düzeni içinde hukuk devleti ne izin veriyorsa o yapılır. Benim önerim daha çok kitlelere ulaşmak için Yaşar Tok’un ve sizdeki materyalleri DVD şekline getirmemiz lazım. Birçok insana ulaşabilelim” diyerek konuştu.

“DENİZLİ BAROSU İLE ORTAK HAREKET ETMEK İSTİYORUZ”
Dalaman Çayı’ndaki sorunu çözmek ve hukuksal yönünü araştırmak için Denizli Barosu ile birlikte hareket etmek istediklerini ifade eden Acıpayam Dernekler Birliği Başkanı Ramazan Kanlık da, “Çalışmalarımız hukuk dışına taşmaması için sizlerin de yol göstermesi lazım. Yaşar Tok’un çalışmaları var. Çok ilginç ve güzel bir yazı dizisi var. Kendisine teşekkür ederim. Denizli’de bu anlamda somut, elle tutulur neyin ne olduğunu bizlere öğretebilecek bir yazı dizisi. Dalaman Çayının kirliliğindeki en büyük etkenlerden biri ise arıtma tesisinin aktif haline getirilmemesi” dedi.

Toplantıya davet edilen ve denizlihaber.com’da, TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulunun desteğiyle Dalaman Çayı üzerine yaptığı Dalaman Çayı yazı dizisiyle dikkat çeken Yaşar Tok, araştırmalarında elde ettiği sonuçları ve ayrıntıları katılımcılarla paylaştı, Dalaman Çayındaki kirliliğin nedenlerini anlattı, çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı