REKLAMI GEÇ

Denizli böyle ceza görmedi!

Denizli böyle ceza görmedi!

İzmir Özel Yetkili Mahkemesi’nin Horoz adı verilen çete operasyonu davasıyla ilgili verdiği karar, Denizli’nin gündemine bomba gibi düştü. Denizli, Cuma’dan bu yana, Halil ve Üzeyir Öter kardeşlerin de bulunduğu sanıklara verilen cezaları konuşuyor. Uzmanlara göre bu, Denizli’nin son 30 yılda gördüğü en ağır ceza!

/ DENİZLİHABER / 27 Şubat 2012 Pazartesi, 18:55

Denizli 1980’lerde Çal’da tam 9 kişiyi katleden ve bu nedenle adı “ Çal Canavarı”na çıkan katil Nurettin Akşit’e verilen cezadan bu yana ilk kez böylesine ağır bir mahkeme kararıyla karşı karşıya. Kent gündeme Cuma günü bomba gibi düşen İzmir Özel Yetkili Mahkeme’nin Denizlili çete üyelerine verdiği cezayı konuşuyor.

OPERASYON 2007’DE YAPILMIŞTI
2007’de Denizli başta olmak üzere Ege’nin birçok kentinde eş zamanlı düzenlenen operasyonda Denizli’nin ünlü isimleri Halil ve Üzeyir Öter kardeşlerle Öter’lerin yakınındaki birçok ismin kurduğu iddia edilen çıkar amaçlı suç örgütü üyelerine baskın yapılmıştı. Onlarca zanlının İzmir Özel Yetkili Savcısı tarafından yürütülen operasyon sonrası evleri ve işyerleri aranmış, ele geçirilen delillerle birlikte İzmir Özel Yetkili Mahkemesi’ne çıkarılan sanıkların birçoğu tutuklanarak cezaevine konmuştu.

SAVCI HALİL ÖTER’İN BERAATINI İSTEMİŞTİ
Tam 5 yıl süren mahkeme boyunca, başta örgütün yöneticilerinden biri olduğu savlanan Halil Öter olmak üzere ilk duruşmada tutuklanan birçok sanık, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Hatta iddia makamı olan savcı Halil Öter’in beraatını resmen Özel Yetkili Mahkeme’den istemişti.

DELLİLERİN ÇOĞU TEKNİK TAKİPTEN
Teknik takip ile elde edilen telefon konuşmaları, banka hesap kayıtlarından yola çıkılarak, sözde örgütün cinayetten çek senet tahsilâtçılığına kadar birçok suça karıştığı öne sürülmüş, yargılama bu nedenle İzmir Özel Yetkili Mahkemesi tarafından yürütülmüştü.

TEPEDEKİLERE TOPLAM 1315 YIL CEZA
Mahkeme 5 yıl süren davanın sonunda sanık ve sanık avukatları şoke eden bir karar verdi. Yaklaşık 60 sayfa olduğu söylenen ön karar, örgüt yönetici ve üyelerine yüzlerce yıllık ağır hapis cezası yağdırdı.  Örgütün üstünde yer aldığı yöneticileri olduğu savlanan Üzeyir Öter, Halil Öter ve Mehmet Ali Bardak ile diğer 13 sanığı toplam 1315 yıl hapis cezası verildi. Diğer sanıklara ise 1 yıldan 59 yıla kadar çeşitli hapis cezaları verildi.

19 SANIK BERAAT ETTİ
Mahkeme öte yandan yargılanan sanıkların 19’u hakkında beraat kararı verdi. Bir sanık 2009’da yaşamını yitirdiği için dava dosyasından düşürüldü. Özel Yetkili Mahkeme gerekçeli kararını ise kısa süre sonra açıklayacak. Mahkeme kararı verirken sanıkların temyiz yolunun açık olduğunu da ekledi. Sanık avukatları, karar nedeniyle üstü mahkemeye başvuru hazırlığında.

ÇAL CANAVARI 9 KEZ İDAMLA CEZALANDIRILMIŞTI
Çal’ın Dağmarmara Köyü’nde kaçırdığı Neriman Akcan’la evlenemeyince, 11 Ağustos 1986 gecesi katliam yapan ‘Çal Canavarı’ Nurettin Akşit, önce Neriman Akcan’ın annesi Hanım Akçan ve kız kardeşi Medine Akçan’ı öldürdü, ardından kendisini jandarmaya ihbar etmekle suçladığı Basri Aydın’ın evini basıp, Aydın’ın kızı Huriye Atay’ı öldürdü, damadı Hasan Ali Atay’ı yaraladı. Akşit, Hasan Ali Atay’ı minibüsüyle hastaneye götüren Kahvettin Ünal’ın da bağ evini bastı. Ayşe Ünal ile Hüdai, Yıldıray, Ecevit, Şükrü ve Emel Ünal’ı öldürdü, cesetleri ateşe verdi. Tam 9 kişiyi gözünü kırpmadan öldüren ‘Çal Canavarı’, işlediği her cinayet için ayrı ayrı idam cezasına çarptırıldı.

SONU KÖTÜ OLDU
Ancak ceza uygulanmadı. Hatta Ecevit affından yararlanarak özgürlüğüne kavuştu. Ancak  Akşit’in özgürlüğü kısa sürdü. Gerçekleştirdiği katliam sırasında 18 aylık bebek olan Adnan Ünal, elindeki pompalı tüfek ve silahla Akşit’e kurşun yağdırdı. Evinin önünde vücuduna isabet eden onlarca kurşun sonrası kanlar içinde yere yığılan Çal Canavarı, 17 yıl önce işlediği katliamın bedelini canıyla ödedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı