REKLAMI GEÇ

Tarihi eser kaçakçısı 8 şüpheli tarihi eserlerle yakalandı

Tarihi eser kaçakçısı 8 şüpheli tarihi eserlerle yakalandı

Denizli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele görevlilerince yapılan operasyonda, müzede bulunması gereken tarihi eserler ele geçirildi. Konu ile ilgili 8 kişi göz altına alındı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Aralık 2018 Pazartesi, 12:29

Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü (KOM) ekipleri toplanan istihbaratları değerlendirerek tarihi eser kaçakçılığı yapıldığı bilgisini aldığı yerlere operasyon düzenledi. İl merkezi ve ilçelerde yapılan operasyonlar sonucunda 8 şüpheli gözaltına alındı. Yakalananların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise müzede bulunması gereken tarihi eserler ele geçirildi.

Denizli Emniyet Müdürlüğü’nün verdiği bilgilere göre yakalanan şüphelilerin dağlık arazilerde kazı yaparak tarihi eser aradıkları, eski aile mezarları bulmaya çalıştıkları ve kullandıkları araç kapılarına da resmi kurumlara ait logoları yapıştırarak dikkat çekmemeye çalıştıkları belirtildi.

Yapılan ön hazırlıklardan sonra düğmeye basan KOM ekipleri operasyon sonucunda 190 adet sikke ve 144 adet tarihi esere el koydu. Ayrıca tarihi eser olabileceği değerlendirilen objeler vazo, testiler, dökme kurşun, demir halka, mızrak ucu, saç iğnesi, terazi, kantar, barutluk, çivi, kandil (gazlı lamba), metal kutu ve takı şeklinde objeler de ele geçirildi.

Ele geçirilen tarihi eserler ve objelerin hangi döneme ait olduklarının anlaşılabilmesi için Müze Müdürlüğü görevlilerinin yaptıkları çalışmalar sonucu, ele geçirilen kültür varlığı bakır, bronz, gümüş, fibula cinsinde olan sikke ve tarihi eserlerin Osmanlı, Roma, Hellenistik, Geç Şehir, İslami, Grek, Etnografik ve Bizans dönemlerine ait olduğu ortaya çıktı.

Diğer taraftan eserlerin üzerlerinde bulunan kabartma ve figürlerde Didim Apollon tapınağındaki medusanın betimlemesinin yapıldığı, tanrı ve tanrıça figürleri ile hayvan figürlerinin olduğu, İsa portresinin yanısıra imparatorun ve karısının figürlerinin bulunduğu tespit edildi. Ele geçirilen eserlerin korunması gerekli kültür varlığı orjinal envarterlik değerinde etütlük nitelikte ve araştırmalarda kullanılmak üzere müzede bulunması gereken tarihi eser olduğu bildirildi.

Operasyonlar neticesinde yakalanan 8 şüpheli şahıs hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem yapıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı