REKLAMI GEÇ

ADD’den “Türkçe’ye sahip çıkalım” çağrısı

ADD’den “Türkçe’ye sahip çıkalım” çağrısı

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Denizli Şube Başkanı Nihat Çetin, Türk dilinin yabancı dillerin istilasından kurtarıp ulusal kültürümüzü geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen 1. Dil Kurultayı’nın açıldığı 26 Eylül’ün Dil Bayramı olarak kutlandığını hatırlatarak, “Bugün Türk Milletini ‘millet’ olmaktan ‘ümmet’ olmaya sürüklemeye çalışanlar, Türk kültürüne en büyük kötülüğü yapmaktadırlar” dedi. Çetin, Denizlililere, “Türkçemize sahip çıkalım” çağrısı yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Eylül 2016 Pazartesi, 15:17

ADD Denizli Şube Başkanı Nihat Çetin, 26 Eylül Dil Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Batı dillerinin hiç birinden aşağı olmamak üzere, onlardaki kavramları anlatacak keskinliğe, açıklığa sahip Türk bilim dili terimleri tespit edilecektir” diyen Atatürk’ün 1. Dil Kurultayı’nı açtığı 26 Eylül gününün Dil Bayramı olarak kutlandığını söyledi.

Dil devriminden bu yana onlarca yıl geçmesine rağmen, yaratılan sözcüklerin sayısının yeterli almadığına dikkat çeken Çetin, “Batı dilleri, yapısı gereği yeni sözcük türetmede zorlanıp, birtakım kelimelerin baş harflerinden oluşan teknik sözcükleri yaparken, biz ise onların derinlikten yoksun sözcüklerini kullanma hazırcılığı içindeyiz. Atatürk, Türk dilini yabancı dillerin istilasından kurtarıp ulusal kültürümüzü geliştirerek, her yönden tam bağımsız bir Türkiye yaratmak için dil çalışmalarını başlattı. Türk Dil Kurumu’nu ve Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni bunun için kurdu; dil kurultaylarını bunun için topladı. Bugün Türk Milletini ‘millet’ olmaktan ‘ümmet’ olmaya sürüklemeye çalışanlar Türk kültürüne en büyük kötülüğü yapmaktadırlar” dedi.

“TÜRK DİLİNE SAHİP ÇIKALIM” ÇAĞRISI
Türk tarihine ve ulusal değerlere bilinçli ve sürekli bir saldırının olduğunu vurgulayan Çetin, “Ulusal kimliğimiz yok edilerek ülke kapılarının emperyalizme daha kolay açılması sağlanmak istenmektedir Türk ulusunun tarihte az görülür büyük özveriler sonucunda kanla çizdiği ulusal sınırlarımız, üniter devlet yapımız büyük tehdit altındadır. Dünyanın en köklü ve en gelişmiş dillerinden biri olan güzel Türkçemiz de bundan nasibini almakta; dilimiz ve kültürümüz de izlenen yanlış eğitim politikalarıyla yabancılaşmaktadır. Tekrar dünyanın hızla kalkınan onurlu ülkesi olabilmek için, bağımsız, onurlu bir dış politika, ulusal, laik bir eğitim politikası izlenmesi zorunludur. Atatürk’ün ‘Türk dilinin, kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için, bütün devlet teşkilatımızın, dikkatli, ilgili olmasını isteriz.’ sözleri hepimize bir görev yüklemektedir. Halkımızı ve tüm yetkilileri, bütün aydınlarımızla birlikte Türk diline sahip çıkmaya, çağırıyoruz. Diline, sahip çıkmayan bir ulusun geleceği yoktur. Türkiye’de resmî dil Türkçe’dir. Türkçe, Türk ulusunun ortak dilidir. Bu dilin her yurttaş tarafından ve çok iyi öğrenilmesi gerekmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı