REKLAMI GEÇ

TMMOB İKK Uyardı; “Çok daha büyüğü..”

TMMOB İKK Uyardı; “Çok daha büyüğü..”

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu’ndan, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18 yılında sitem dolu açıklama. Kurul yönetimi yaptığı yazılı açıklamada, 1999’dan bu yana yetkililer için kullandıkları “Sesimizi Duyan Var mı?” cümlesinin yanıt alamadığını belirttiler.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Ağustos 2017 Perşembe, 14:56

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 18. yılında yazılı bir açıklamada bulunan Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Denizli İl Koordinasyon Kurulu’nca, 18 yıldır benzeri acıların yaşanmaması için yetkililere ulaşmak amacıyla kullandıkları “Orada Kimse Var mı? Sesimizi Duyan Var mı?” sloganının yanıt bulmadığı belirtildi.

“KRİZ YÖNETİMİ SENARYOLARI HAZIRLANMIYOR”
17 Ağustos depreminin binlerce yurttaşın yaşamını yitirmesi ve on binlerce yurttaşın da yaralanmasıyla sonuçlandığı belirtilen açıklamada, 18 yıldır afet öncesi risk değerlendirmesi yapılmadığı kaydedilerek, “Şehirler risk faktörlerine göre planlanmıyor, binalar depreme dayanıklı hale getirilmiyor, afet sonrası kriz yönetimi senaryoları hazırlanmıyor, kent merkezlerinde deprem toplanma alanları oluşturulmuyor. Mevcut deprem bölgeleri haritasına göre ülke topraklarımızın %66’sı Birinci ve İkinci Derece deprem bölgesinde bulunmakta, nüfusumuzun yaklaşık %75’i bu bölgelerde yaşamaktadır. Mevcut yapı stokunun %70’i, sanayi kuruluşlarının %98’i, barajların ise %95’i deprem bölgeleri içinde bulunmaktadır” denildi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM RANT OLMAKTAN ÇIKARILMALI”
Ülkemizin farklı bölgelerinde birbiri ardına yaşanan ve giderek sıklaşan depremlerin, karşı karşıya kalınan riskin büyüklüğünü gösterdiği aktarılan açıklamada, “Şehirlerimizi ve binalarımızı bu büyük riske uygun biçimde yapılandıramaz, yurttaşlarımızı bu büyük riske karşı bilinçlendirmezsek, çok daha büyük felaketlerle karşılaşacağımız apaçık biçimde ortadadır. Bugüne kadar defalarca dile getirdiğimiz uyarılarımızı tekrarlıyoruz: Kentsel Dönüşüm planları ve uygulamaları rant odaklı olmaktan çıkartılarak, şehirlerimiz, sosyal adalet, sosyal gelişim, sosyal bütünleşme, tarihi ve kültürel mirasın korunması, zarar azaltma ve risk yönetimi gibi unsurlar gözetilerek yeniden yapılandırılmalıdır. Yapı Denetimi konusu kamusal bir sorumluluk anlayışıyla ele alınmalıdır. Yapı denetimi konusundaki düzenlemelerin ve uygulamaların her aşamasında meslek odalarının görüşleri dikkate alınmalı, sürece katılımı sağlanmalıdır. Yapı Denetimi Kanunun kapsamı kamusal yatırımları da içerecek biçimde genişletilmelidir. Denetimsiz ve kaçak yapılaşmaya derhal son verilmelidir. Uygun olmayan zemin ve arazilerdeki yapılar derhal boşaltılmalıdır. Yerleşim yerlerinin seçiminde ve planlanmasında mühendis, mimar ve şehir plancılarının deprem ve diğer doğal afetlere ilişkin uyarıları dikkate alınmalıdır Kent merkezlerinde afet sonrasında yaşamı sürdürmeye olanak verecek büyüklükte Deprem Toplanma Alanları oluşturulmalıdır. Bu alanların farklı amaçlar için satılması, kiralanması, yapılandırılması engellenmelidir” uyarıları yapıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı