REKLAMI GEÇ

İlhan’dan Avukatlar Günü’nde FETÖ ve referandum vurgusu

İlhan’dan Avukatlar Günü’nde FETÖ ve referandum vurgusu

Avukatlar Günü’nün 90. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Baro Başkanı Müjdat İlhan, Atatürk Anıtı’ndaki çelenk koyma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gündemini oluşturan FETÖ ile mücadele ve referandum konusunda yargının konumunu anlattı.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 5 Nisan 2017 Çarşamba, 12:13

Avukatlar Günü kutlamaları sabah saatlerinde Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törene Başsavcı Vekili Vedat Kadri Özüer ve Baro Başkanı Müjdat İlhan başta olmak üzere Denizli Barosu Avukatları katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından günün anlamını belirten bir konuşma yapan Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Atatürk, şehitler, vefat etmiş eski baro başkanlarını andı.

TERÖR VURGUSU
Törene katılan avukatların sık sık konuşmasını alkışla kestiği Baro Başkanı Müjdat İlhan, güvenlik görevlilerinin terör belasını sonlandırmak için şehit düşmesinin Türk Milleti’nin içini acıttığını belirterek, “Ülkemiz ve insanımızın son dönemde içinde olduğu tablo hepimizi derinden etkilemektedir. Teröre kurban edilen canlarımız, terör belasını sonlandırmak için şehit düşen güvenlik görevlilerimiz içimizi acıtmaktadır. Terör saldırıları tüm dünya ile birlikte yurttaşımızı da büyük bir tedirginliğe itmekte yanı başımızda devam eden kanlı savaş hepimizi derinden etkilemektedir. Dün Gabar’da şehit edilen Mehmetçiklerimiz de, İdlib’de kimyasal silaha maruz kalan masum insanlar da aynı hastalıklı kafaların kurbanlarıdır. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor, yakınlarına ve ulusumuza da sabırlar diliyoruz” dedi.

“ADALET YAFTALANMASIN”
Türkiye’nin 15 Temmuz’da tarihinin en karanlık gecesini yaşadığını, hain darbe girişimi ile karşı karşıya kaldığını belirten İlhan, bu süreçten sonra ilan edilen olağanüstü hal ile, adil yargılamanın olmazsa olmazı avukatlar, hakim ve savcılar üzerinde oluşturulan baskının süreci gölgelediğini söyledi. İlhan, “Müdafilik yapan avukat da, önündeki dosyaya göre hareket etmeye çalışan hakim savcı da, bir kısım kendinden menkul basın mensubu olduğunu söyleyenler tarafından yaftalanmaya çalışılmıştır. Maalesef bu algı tüm yargı camiasını büyük bir tedirginliğe itmiş verilen kararlar nedeniyle açığa alınmalar olmuştur. Kuşkusuz sıfat ve konumu ne olursa olsun, bu karanlık yapıya dahil olan, destek veren herkes hukuk önünde hesap vermeli, bedelini en ağır şekilde ödemelidir. Bu karanlık yapının temizlenmesi, bu alçakça kalkışmanın hesabının yargı önünde sorulması yönündeki güçlü beklenti ve desteğimiz sonuna kadar devam edecektir. Bununla birlikte soruşturmalarda masumiyet karinesi ihlal edilmemeli savunma hakkı kısıtlanmamalı, suçlu ile suçsuz şüpheye yer vermeyecek şekilde ayrılmalıdır. ’istiklal, istikbal, hürriyet her şey adaletle kaimdir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk bizce yıllar öncesinden adalete olan ihtiyacın altını çizmiştir” diye konuştu.

“BİR DE AVUKATINIZDAN DİNLEYİN”
Konuşmasında, 16 Nisan’da yapılacak ‘Hükümet Sistemi Değişikliği’ne ilişkin referandum sürecini de değerlendiren Baro Başkanı Müjdat İlhan, bu değişikliğin parlamenter sisteme alternatif olamayacağını söyledi. İlhan, “Denizli Barosu olarak tüm yurttaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine saygı gösterilmesini isterken, mesleki sorunlarımızı da titizlikle takip edip ülkemizin içinde bulunduğu hassas günleri bir hukukçu bakışıyla süzgeçten geçirmeye devam edeceğiz. Hiçbir zaman toplumsal sorumluluktan kaçmadık, Denizli Barosu avukatları olarak sosyal sorumluluk projelerini bizzat üretip uygularken başta yaşadığımız kent olmak üzere tüm Türkiye’ ye örnek projelerle hizmetler sunduk. Başta Avukatlık Kanununun 76.ve 95. maddeleri olmak üzere yasaların Barolara yüklediği sorumlulukları ve verdiği hakları kullandık. Bundan sonra da kullanacağımız gibi. Tam da bu noktada 16 Nisan tarihinde yapılan referandumda oylanacak Anayasa değişikliği ile ilgili de Denizli Barosu olarak neyi oylayacağımızı incelemek ve hukukçu kimliğimiz ile bu tarihi süreçte üzerimize düşeni yapmak için tüm meslektaşlarımıza yaptığımız çağrı sonrası bir komisyon kurduk ve madde madde değişiklik metnini irdeledik. Parlamenter sisteme alternatif olamayacağını düşündüğümüz bu değişiklik yargı erkini de yürütmenin baskısına açık hale getirecektir. Bu anlamlı gün itibarı ile Denizli kamuoyu ile de paylaşacağımız çalışmamız neyi oylayacağımıza da ışık tutacaktır diye düşünüyoruz. Toplumsal mutabakat metni olan Anayasa değişiklik metni hazırlanırken görüşümüz sorulmamış olsa da sorumluluklarımız ve yasaların verdiği görevlerimiz gereği yurttaşlarımıza ‘Bir de avukatınızdan dinleyin’ demek zorunda olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

“MEDENİYETİN İLK ŞARTI ADALETTİR”
Konuşmasının sonunda, “Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun” anlayışıyla çıktıkları yolda avukatlık görevinin öneminden bahseden İlhan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet değerlerine, demokrasi ve milli egemenliğe, laik demokratik Cumhuriyetimize bağlılığımızı dün olduğu gibi bugün de sürdüreceğimizi, tüm kurum ve kurallarıyla hukuk ve demokrasinin tek çare olduğunu, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu bir kez daha yineleyerek ‘Medeniyetin ilk şartı adalettir. Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun” anlayışıyla çıktığımız yolda sorumluluklarımızın, görevimizin kutsallığının ve zorluğunun farkındayız diyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı