“Eğitimde gerilemenin sebebi vekil yöneticiler”

Türk Eğitim-Sen Denizli Şubesi Basın ve Dış İlişkiler Sekreteri Cihan Aykal, 2009–2010 eğitim-öğretim yılında, Denizli’nin başarılı olabilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün liyakatsiz atamalara son vermesini istedi.
/ DENİZLİHABER / 1 Eylül 2009 Salı, 16:57
Sendika binasında, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Aykal, 1 Eylül 2009 itibariyle eğitim ve öğretim yılının başladığını belirterek, “Türk Eğitim-Sen olarak geçen yıl oluşan eğitim ve öğretim faaliyetlerindeki olumsuzluklara dikkat çekmek istiyoruz. Bu konuda yetkilileri sağduyulu davranmaya davet ediyoruz. Her şeyden önce Denizli’de eğitim öğretim seviyesinin düşmesinde çeşitli sebepler gösterilebilir. Denizli’yi SBS ve OKS’de layık olduğu yerde göremedik. Yetkililer başarılı olarak nitelendirseler de rakamlar Denizli’nin eğitim kalitesine göre, istenilen hedefe ulaşılmadığını göstermektedir. Bu sonucun en önemli gerekçelerden birisi, ilköğretim okullarının çoğunun, Denizli genelinde vekâleten idareciler tarafından yönetilmesidir” dedi.
‘Sendikalarının taşeronluğunu yapıyorlar’
Vekaleten görev yapan idarecilerin, eğitim-öğretimi bir yana bırakarak, kendilerinin görevlendirilmesinde etkili olan sendikanın taşeronluğunu üstlendiğini iddia eden Aykal, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilimizde, 76. maddeye dayanılarak atanan müdürlerin de malum sendikaya üye olmaları, bu görüşlerimizi doğrulamaktadır. Bu eğitim çalışanları hangi özelliklerinden dolayı müdür olarak atanmışlardır? Soruyoruz! Ve cevap bekliyoruz” dedi.
‘Gerilemenin sebebi vekil yöneticiler’
Bugüne kadar doğru dürüst bir atama yönetmeliği çıkarılmamasının sebebini soran Aykal, “Milli Eğitim Bakanlığı yıllardır doğru dürüst bir atama yönetmeliğini neden çıkarmamıştır ya da çıkarmayı düşünmemiştir? Tepkiler üzerine nihayet yeni bir yönetmelik çıkmış ama ne zaman uygulanacağı henüz netlik kazanmamıştır. Bunda amaç bellidir. Vekaleten istediği kişileri görevlendirmek, böylece malum sendikayı güçlendirerek yandaş oluşturmak. Eğitim öğretimde bu anlayış ile başarı sağlamak ise hayaldir. İş ehline, layık olana ve hak sahibine teslim edilmezse başarıyı yakalamak tabi ki mümkün olmayacaktır. İşte bu sebepten dolayı Denizli eğitim öğretim alanında bir gerileme dönemi yaşamaktadır” dedi.
‘Eğitim-öğretim bir sendikaya
mahkum edilmeye çalışılıyor’
Türkiye’nin, eğitim öğretim faaliyetlerinde adeta bir sendikaya mahkûm edilmeye çalışıldığını dile getiren Aykal, “Eğitim öğretimin en tepesinden en alt basamağa kadar görev yapan yöneticilerin çoğunluğu malum sendikayı güçlendirmeye yönelik eylem ve davranışlar sergileme eğilimine girmişlerdir. Bu da kurumlarda çatışma ve güvensizliğe yol açmış, birlik ve beraberliğin oluşmasına engel teşkil etmiştir. ÖSS’de her yıl Türkiye dereceleri çıkaran ilimiz maalesef bu misyonunu kaybetmeye başlamıştır. Bu başarısızlığın sebebini mevcut okul yöneticilerine bağlayan yetkililer, bunun önlemini neden almamışlardır” dedi.
Diğer sebepleri de sıraladı
İlimizdeki başarısızlığın en önemli gerekçelerinden birisinin haksız görevlendirmeler olduğunun altını çizen Aykal, “Denizli’de eğitim öğretimin planlanması koordine edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasında da aksaklıkların olması başarıyı düşüren bir diğer etkendir. Bunun dışında okulların yetersizliği, sınıfların kalabalık olması, hizmetli personel sıkıntısı v.b. sebeplerde söylenebilir. Türk Eğitim-Sen olarak Denizli’de eğitim öğretimde başarının artmasının yandaş değil hak eden ve layık olanların göreve atanması ya da görevlendirilmesiyle mümkün olabileceğine inanıyoruz. Bir makama gelebilmek için sendika değiştirme şartı ileri sürenlere ‘hayır’ diyebilenlerle, onurlu, şuurlu ve kişilikli eğitimcilerle eğitim yolculuğuna çıkılması gerektiğine inanıyoruz. ‘Sözleşmeni yenilemeyiz, tayinini yapmayız, görevden alırız, seni müdür yapmayız’ tehditlerine hayır diyen eğitimcilerin sayısının artması gerektiğine inanıyoruz. Aksi takdirde bu durum daha da kötüye gidecektir” diye konuştu.