REKLAMI GEÇ

Geliştirdikleri yapay zekaya sahip robotla Türkiye birincisi olan robot takımı, olimpiyatlarda dünya şampiyonluğu hedefliyor

Geliştirdikleri yapay zekaya sahip robotla Türkiye birincisi olan robot takımı, olimpiyatlarda dünya şampiyonluğu hedefliyor

Denizli’de robotik kodlama eğitimi alan öğrencilerin geliştirdikleri ve Dünya Robot Olimpiyatı’nın (World Robot Olympiad-WRO) Türkiye ayağında birinci oldukları robot, Almanya’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 16 Kasım 2022 Çarşamba, 12:27

Ortaokul öğrencileri Ömer Dal (11), Ali Nevzat Söylemez (13) ve Alya Pehlivan’ın (13) yer aldığı “Come On” takımı, yaklaşık 2 aydır üzerinde çalıştıkları robota yazılımla yapay zeka yükleyip karar verme özelliği kazandırdı.

Haziren ayında İzmir’de düzenlenen Dünya Robot Olimpiyatı Türkiye Elemelerinin Yıldızlar Klasmanında birinci olan takım, 17-19 Kasım’da Almanya’da düzenlenecek finallere katılmak için bugün bu ülkeye gidecek.

Almanya’ya gidecek ekipte yer alan Eğitim Teknolojileri ve Yazılım Uzmanı Seçkin Aksoy, AA muhabirine, yarışmanın Türkiye ayağında birinci olan öğrencileriyle gurur duyduğunu söyledi.

Aksoy, 74 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek dünya olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil edecek olan öğrencilerinin ülkelerini en iyi şekilde temsil edeceğini ifade etti.

Öğrencilerinin geliştirdiği robot hakkında bilgi veren Aksoy, “Öğrencilerim, yangın sırasında binada mahsur kalan insanları kurtaracak bir robot geliştirdi. Bu robot tamamen yapay zeka temelli bir yazılıma sahip. İnsanların yerlerini tespit ediyor ve kurtarma ekiplerine bildiriyor. Yangına müdahale edip söndürüyor. Kurtarma operasyonlarında aktif rol almış oluyor.” dedi.

Öğrencilerden Alya Pehlivan, geliştirdikleri robotun maden kazaları ve depremlerde insanların hayatlarını kurtarmada kullanılabileceğini kaydetti.

Geliştirdikleri robotun yapay zeka temelli olduğunu ve kendisinin karar verebildiğini dile getiren Ali Nevzat Söylemez ise, üzerindeki sensörlerle karşısına çıkan nesne ve renkleri algılayıp, algıladığı nesne ya da renge karşı yüklenen komuta göre hareket ettiğini söyledi.

Robotlarına güvendiklerini ve Türkiye’ye Dünya birinciliği getireceklerini ifade eden Ömer Dal da, robot tasarlamayı ve kodlamayı çok sevdiğini dile getirdi.

Yorumlar

Derya   -  Bağlantı 16 Kasım 2022, 14:13

Bu gençler bi harika

Kevser Şahin   -  Bağlantı 16 Kasım 2022, 14:11

Gururumuzsunuz Çocuklar!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı