REKLAMI GEÇ

Şenel: “Fayları konuşmaktan binalara gelemedik”

Şenel: “Fayları konuşmaktan binalara gelemedik”

İMO Denizli Şubesi Başkanı Şevket Murat Şenel, milyonlarca yıldır var olan fayları konuşmaktan, mazisi 50 yılı bile bulmayan ve depremlerde ölümlerin nedeni olan binaları konuşmaya vakit kalmadığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Şubat 2020 Cumartesi, 11:06

Elazığ’da meydana gelen ve yıkım yaratan sarsıntının ardından depremin yeniden gündeme girdiğini belirten İMO Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr. Şevket Murat Şenel, çarpıcı bir değerlendirme yaptı.

“Fayları konuşmaktan binaları konuşmaya yine zaman kalmadı ve her zaman olduğu gibi deprem tartışma programlarının gündeminden düştü” diyen Şenel, milyonlarca yıl öncesinden beri var olan fayların konuşulduğunu ve tartışıldığını dile getirdi.

Prof. Dr. Şenel, “Ama neden mazisi 50 yılı dahi bulmayan ve kendi ellerimizle yaptığımız binaların altında kalarak ölmeye devam ediyoruz sorusuna gelemedik. 2000’li yıllardan sonra projelendirilen, hazır beton ve nervürlü donatının kullanıldığı, az ya da çok yapı denetim görmüş binaların neredeyse tamamının, ister sağlam isterse de kötü zeminler üzerinde inşa edilmiş olsun yıkılmadığını görmemize rağmen, yine de hep fayları konuşmaya devam ettik. Ama bir türlü binaları konuşmaya fırsat bulamadık” dedi.

Bir sonraki felakete kadar deprem konusunun yine kapatılmak üzere olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Şenel, “Ama biz görevimizi yapalım ve uyarımızı tekrarlayalım. TOKİ eliyle her yıl ister 100 bin, ister 300 bin bina da yapsak, hatta her yıl 1 milyon bina da yapsak, etrafına ölüm saçan riskli binaları ortadan kaldırmadığımız sürece, depremin felaket olmasına engel olamayız. Yaptığımız sosyal konutlara taşınan vatandaşların boşalttığı çürük ve riskli binalara başkalarının yerleşmesine göz yummanın adına dönüşüm diyemeyiz. Rantı yüksek olmadığı için dönüştürülmeye değer bulunmayan riskli binaları ortadan kaldırmayarak, deprem gerçeğiyle mücadele edemeyiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı