REKLAMI GEÇ

“Menderes 1 yılda temizlenir”

“Menderes 1 yılda temizlenir”

Çevre ve su kaynaklarının kirliliğine dikkat çekmek amacıyla bir araya gelen akademisyenler Çevre ve su Araştırmaları Derneği’ni (CESUDER)kurdu. Dernek Başkanı PAÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Duran, Denizli’de kirlilik denildiğinde akla Menderes Nehri’nin geldiğini belirterek, iddialı bir söylemde bulundu. Prof.Dr. Duran’a göre Menderes’i temizlemek zor değil. Bunun için 1 yıl yeterli…

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 28 Ağustos 2014 Perşembe, 09:46

Denizli’de adında çevre, doğa ve su geçen çok sayıda dernek var. Ayrıca il genelinde faal durumda olan 1415 derneğin neredeyse tamamına yakınının tüzüğünde çevre sorunlarına yönelik çalışmaların yapılacağı yönünde maddeler yer almasına rağmen hiçbir çalışma sergilenmediğini belirten Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran, “Biz bu boşluğu doldurmak istedik. Çevre ve Su Araştırmaları Derneği kurduk. Amacımız, eğitim çalışmalarını öne çıkarmak. Sivil toplum kuruluşu olarak hem kurumlar, hem de taraflara yönelik eğitimler düzenlemeyi amaçlıyoruz. ‘Ağaç yaşken eğilir’ diyerek anaokulundan başlayarak değişik projelerle çevre bilincini artırmak, onları faaliyetlerin içerisine sokmak ve bu şekilde daha çevreci, duyarlı bireylerin yetişmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

YÖNETİM AKADEMİSYENLERDEN OLUŞUYOR
Yönetim kurulu başkanlığını Prof.Dr. Mustafa Duran’ın üstlendiği CESUDER’in, başkan yardımcılığını ise Yrd. Doç. Dr. Gürçay Kıvanç Akyıldız yapıyor. Şeval Özcan Sekreter, İldeniz Duran ile Ümmühan Arslan’ın yönetim kurulu üyesi olarak görev aldığı CESUDER’in henüz 18 üyesi mevcut. Prof.Dr. Mustafa Duran, üye çalışmalarına başlayacaklarını ancak, her üye olmak isteyeni kabul etmeyeceklerini açıkladı. Duran, “Biz aktif olarak yönetimle birlikte çalışacak ve gerçekten çevre sorunlarına duyarlı, kaliteli üyeler kazanmak istiyoruz” diye konuştu.

MENDERES 3. SIRADA
Türkiye’nin en kirli nehirleri sıralamasında Menderes’in 3. sırada bulunduğunu söyleyen Prof.Dr. Duran, “Çevre ve su kaynaklarının kirlilik oranı had safhaya ulaştı. Ciddi önlemlerin alınması gerekiyor. Bugün Türkiye sıralamasına baktığımızda Menderes kirlilik bakımından 3. sırada. 1. sırada Ergene, 2. Sırada ise Gediz bulunuyor. Menderes ciddi bir sorun. Ancak kirlenen yalnızca Menderes değil, tarım arazileri, çevre ve hava da kirli. Kirliliğin önlenmesi için Denizli’de yaşayan herkese sorumluluk düşüyor. İşte burada biz dernek olarak devreye gireceğiz. Çevre ve kirliliğine karşı gerek eğitim çalışmaları gerekse bilimsel araştırmalar sonucu elde ettiğimiz verileri paylaşarak, hem ilgili kamu kurum ve kuruluşları, hem de vatandaşları harekete geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“MENDERES 1 YILDA TEMİZLENİR”
Yıllardan beri Menderes nehrinin kirliğinin konuşulduğunu ancak bu konuda çalışmaların yetersiz kaldığını belirten Prof.Dr. Mustafa Duran, “Sanayici-Çiftçi-Kamu kurumları üzerine düşen görevi yaparsa Menderes kısa sürede temizlenir. Sanayici ve çiftçi şunu çok iyi bilmeli. Sanayicinin Menderes’e bıraktığı ağır metaller, çiftçinin ilaç kalıntıları toprağın kirlenmesine ve dolayısıyla sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Bunu ben de yiyorum, siz de, sanayici de çiftçi de. Biz Dernek çalışmalarımız kapsamında çiftçiye, sanayiciye bunları anlatacağız. Tabi kurum ve kuruluşlara da önemli görevler düşüyor. Sanayi atıklarının engellenmesi için ciddi yaptırımlar uygulanmalı. Gerçekçi bir çalışmayla Menderes’i bir yılda temizlersiniz ama onun kirlettiği toprağı, bıraktığı tahribatı temizlemek uzun yıllar alır” diye konuştu.

“ANNEM ARTIK İLAÇ KULLANMIYOR”
Denizli’nin acilen çözülmesi gereken sorunların başında hava kirliliğinin geldiğini de vurgulayan Prof.Dr. Mustafa Duran, hava kirliliğinin boyutunu şu sözlerle anlattı: “Uzun yıllar Denizli’nin merkezinde yani Çaybaşı Mahallesi’nde oturduk. O dönemler annem astım hastası ve ilaç kullanmak zorundaydı. Biz Çaybaşı’ndan taşındıktan sonra annemin astımı iyileşti. Şimdi ilacı da kesti. Dikkat ederseniz astım ve alerji vakalarında artış var. Hava kirliliğini yalnızca kömürden vazgeçip doğal gaza geçmekle önleyemezsiniz. Çünkü egzoz gazı da önemli bir kirlilik oluşturuyor. Bu sorunu çözmek gerek.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı