REKLAMI GEÇ

Otizmliyi görmezden gelme

Otizmliyi görmezden gelme

Otizm dostu gönüllüler, Denizli Otizm Derneği (DOD) bahçesinde düzenlenen farkındalık etkinliğinde buluştu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Nisan 2018 Pazartesi, 10:48

Denizli Otizm Derneği, Nisan ayı boyunca birçok farkındalık etkinliği gerçekleştirecek. Derneğin ilk etkinliği Denizli Otizm Derneği’nde yapıldı.

Etkinliğe Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, STK temsilcileri, otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

PAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sibel Duru’nun öncülüğünde etkinliğe katılan 45 kişilik gönüllü öğrenci topluluğu da ilk kez otizmli öğrencilerle temas etme imkanı buldu. Ayrıca derneğin ortak proje yürüttüğü PEV koleji öğrencileri de otizmli arkadaşlarını yalnız bırakmadılar.

Denizli Otizm Derneği olarak Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) üyesi olduklarını ifade eden DOD Başkanı Dudu Karaman Dinç, “Her geçen gün bize destek verenlerin sayısının arttığını görmek çok güzel bir duygu. DOD olarak Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) üyesiyiz. Bu yıl, hem dernek hem de federasyon olarak, Nisan ayı boyunca yürüttüğümüz farkındalık kampanyaları sırasında, ülkemizde yüzbinlerce otizmlinin erken teşhis edilemediğine, ailesinin destek bulamadığına, etkin eğitim alamadığına en önemlisi de ailesini kaybettikten sonra bakım imkanlarının olmadığına dikkat çekmek istiyoruz. Otizm Eylem Planı, Resmi Gazete’de yayımlandı ama bizler aileler olarak bunun hayatımıza yansımasını henüz göremedik” dedi.

Otizmli bireylerin ve ailelerin ihtiyaç duyduğu düzenleme ve iyileştirmelerin geciktiği her günün büyük bir kayıp olduğunu belirten Dinç, “Vaktinde teşhis edilemeyen, yeterli ve kaliteli bir eğitim alamayan, ailesinden sonraki yaşam düzeni güvenceye alınmayan her bir bireyin ve ailesinin hayatı aslında çalınmış bir hayat. Anayasal hakları tam olarak sağlanamayan her otizmli bireyle birlikte ailesinin de toplum dışına itildiği, sosyal yaşam ve üretimin dışında kaldığı da bir gerçek. Ailelerin beklemeye sabrı ve gücü artık kalmadı. Bugün kendisi 70’li yaşlarda, otizmli çocuğu ise 50’li yaşlarda olan veya ölümcül süreğen hastalığa yakalanmış olan yüzlerce aile ferdi var. Aileler hayata gözlerini yumduklarında evlatlarının akıbetinin ne olacağını bilememenin verdiği azabı çekiyor. Yeni teşhis almış aileler de kaliteli ve yeterli bir özel eğitim için destek bekliyor. Haftada 2 saat eğitimle otizmli olmayan bir bireyin dahi hiçbir şey öğrenemeyeceği açık. Otizm Eylem Planı’nın hayata geçmesi için toplumun bütün kesimlerinden destek bekliyoruz. Çare sizsiniz, görmezden gelmeyin” dedi.

Konuşmaların ardından otizmli çocuklar ve etkinliğe katılan gönüllüler birlikte vakit geçirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı