REKLAMI GEÇ

TMMOB Denizli İKK’dan depremzedeler için yetkililere dört acil öneri

TMMOB Denizli İKK’dan depremzedeler için yetkililere dört acil öneri

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, yaptıkları basın toplantısı ile Acıpayam’daki depremzedeler için çözülmesi gereken sorunlara dair yetkililere dört öneride bulundu. İKK Sekreteri Mehmet Sarıca, “Bölgede gelecek kaygısı her geçen gün artıyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Nisan 2019 Perşembe, 14:30

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın toplantısı ile Acıpayam’daki depremzedelerin çözülmesini bekledikleri sorunlara değindi. Yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda yetkililere, depremzedeler için dört ana başlıkta çözüm önerisi sunuldu. İKK Sekreteri Mehmet Sarıca, bölgede çözüm bekleyen sorunlar nedeniyle gelecek kaygısının da arttığına dikkat çekti.

İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Sarıca, açıklamasına 20 Mart 2019 tarihinde meydana gelen deprem hakkında bilgilendirme yaparak başladı. Meydana gelen 5.5 ve 5.7 büyüklüğündeki depremlerden 5 bin kişinin etkilendiğini dile getiren Sarıca, sarsıntılardan ilçe merkezinde ciddi hasarlar meydana geldiğini söyledi.

YEMEK DAĞITIM HİZMETİ SONLANDIRILDI
Açıklamasına, “Depremden etkilenen yöre halkının ve hepimizin en büyük tesellisi, can kaybı yaşanmamış olmasıdır” diyerek devam eden İKK Sekreteri Mehmet Sarıca, “Bugün depremin üzerinden 26 gün geçti. Bu zaman zarfında, ilk günden itibaren Kızılay ve AFAD başta olmak üzere devletin acil hizmet kurumları üzerlerine düşen görevi yerine getirmiş, depremzede yurttaşlarımızın gündelik ihtiyaç ve sorunlarının çözümü için çalışmışlardır. Ancak, 15 Nisan tarihinden itibaren 3000 depremzede yurttaşımıza AFAD tarafından verilen yemek dağıtım hizmeti sonlandırılmıştır. Halen depremzedelerin banyo-tuvalet gibi gereksinimleri sağlıklı şekilde çözülememiştir” dedi.

GELECEK KAYGISI ARTMAKTADIR
Toplantıda TMMOB heyetinin 23 Nisan 2019 tarihinde deprem bölgesine tam gün ziyaret ettiğini, yetkili kurumların bazılarıyla görüşüldüğünü ve ayrıca vatandaşların sorunlarının da dinlendiğini kaydeden Sarıca açılamasının devamında şunları söyledi:

Bölgede vatandaşların sorunları hem acil olarak çözüm bekleyen, hem de bundan sonra ne olacak kaygısına yol açan bir liste oluşturmaktadır. Şimdiki haliyle yapılan müdahaleler ve çalışmalar görülmektedir ki, depremden etkilenen halkı yeterince aydınlatmaktan uzak kalmakta, sorunların yakın zamanda çözümü konusunda insanların umutlarını tüketmesine yol açmaktadır.

GÜNDELİK SORUNLAR ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR
Bölgede gözlediğimiz sorunlar, acil olarak çözüm beklemektedir. Bu sorunların devam etmesi, havaların ısınmaya başlamasıyla katlanıp, sağlık sorunlarını ağırlaştırma potansiyeli taşımaktadır.

Tuvalet, banyo, temizlik, günlük iaşe gibi en temel ihtiyaçlar, toplu çadır yerleşmelerinde hemen müdahale bekleyen sorunların başında gelmektedir. Ramazan ayının yaklaşması, toplu çadır yerleşmelerinde ortak çözüm bekleyen başka bir sorunu; iftar ve sahur da yemek temini sorununu gündeme getirmektedir.

Çok önemli başka bir sorun ise ovada yerleşik depremzede mahalle sakinlerinin tarımsal faaliyetleridir. Bu faaliyetlerin icrası için gereken temel imkanlar acilen tedarik edilmelidir.

“AFET BÖLGESİ” GEREĞİ YERİNE GETİRİLMELİ
Diğer taraftan tüm mahallelerdeki en önemli ortak sorunun, hasar tespit sorunu olduğunun altını önemle çizen İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Sarıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ön tespiti yapılan hasar çalışmalarının askıya çıkmasıyla birlikte, mahalle sakini depremzedelerin sürecin işleyişi konusunda aydınlatılması gerektiğini de dile getirdi.

Bu aydınlatma işleminin yeterince yapılmadığının görüldüğünü söyleyen Sarıca, “İlgili kurumlar gereken hassasiyeti göstermelidir. Devletin kendilerini yalnız bıraktığı korkusu ve kuşkusu giderek depremzedeler üzerinde hakim olmaya başlanmış. Bu konuda Denizli Valiliği tarafından “Afete Maruz Bölge” ilanı açıklamasının devamı gelmelidir. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Bakanlığa gönderilen ilan talep yazısının gereği yapılarak, Acıpayam, resmi olarak “afete maruz bölge” ilan edilmelidir” diye konuştu.

YETKİLİLERE DÖRT ÖNERİ
Acıpayam’daki deprem ve sorunlarının dile getirildiği toplantının sonunda ise yetkililere 4 öneri sunuldu. “Denizli’nin Acıpayam ovasındaki yerleşik mahallelerde meydana gelen orta büyüklükte deprem, gerek köy-mahalle yerleşmeleri mevcut yapı stokunun dayanıksız olması, gerekse yıllardır izlenen denetimden uzak yapılaşma sonucu, olması gerekenden daha ağır sonuçlara yol açmıştır. Heyetimizde bulunan bilim insanları ve ilgili kurumların görüşleri de bunu teyit etmektedir.

Bu nedenlerle;

1- Bölgedeki acil sorunları çözmeye yönelik önlemlerin kısa sürede alınması,

2- Depremzede yurttaşların bundan sonraki sürecin işleyişi konusunda aydınlatılması,

3- Denizli Valiliği tarafından 5 Nisan tarihinde açıklanan “Afete Maruz Bölge ilan edildi diyebiliriz” açıklamasının yasal olarak gereğinin yerine getirilmesi,

4- İlçe Belediye Başkanı Hulusi Şevkan’ın dile getirdiği gibi üniversite ve ilgili meslek odaları ile daha sıkı işbirliği içinde sorunların çözümüne çalışılması,
TMMOB ve ilgili odalar olarak ortak önerimizdir” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı