REKLAMI GEÇ

TMMOB’a bağlı odalar ve sendikalardan o

TMMOB’a bağlı odalar ve sendikalardan o

TMOOB’a bağlı odalar ile sendikalar gerçekleştirdikleri ortak basın açıklamasıyla şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve son hazırlanan torba yasada yer alan ormanların, arazilerin ve suların özelleştirilmesinin önünün açılmasına sert tepki gösterdi. Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Gülhan Saruhan, “Gökten yağan yağmur da sermayeye peşkeş çekilecek” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Nisan 2018 Perşembe, 13:53

TMOOB Ziraat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen ortak basın toplantısına Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Gülhan Saruhan, eski Başkan Kadir Çetinkol, Kimya Mühendisleri Odası üyesi Deniz Akdağ, Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası üyesi Süleyman Öztürk katıldı.

Ortak açıklamayı Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Gülhan Saruhan yaptı. Şeker fabrikalarının hedefinin yalnızca ülkenin şeker gereksinimini karşılamak olmadığını belirten Saruhan, “Tarımı, dolayısıyla çiftçiyi kalkındırmak olan şeker fabrikalarının özelleştirilmek istenmesi toplumun her kesiminden tepki görmüş, endişelere yol açmıştır. Fabrikaların satılmak istenmesini salt ekonomik bir yaklaşımla değerlendirmek yanlış oldu. Aynı zamanda sanayileşme ve kalkınma düşüncesinin terk edilmesi de söz konusudur. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, aynı zamanda pancar şekeri ile nişasta bazlı şeker arasında tercihi gösteren bir politikanın yansımasıdır. Nişasta bazlı şekerin sağlığımıza olan zararları yapılan her yeni bilimsel çalışmayla ortaya konmaktadır” dedi.

Siyasi iktidarın şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili toplumun isteklerine kulak vermeyip, ortada gözükmediğini belirten Saruhan, sunulan yeni bir Torba Yasa Tasarısı ile de sulara, arazilere ve ormanlara yönelik yeni tehditlerle ortaya çıktığını ifade etti.

Torba Yasası ile canlıların en temel hakkı olan suyun metalaştırılması yönünde yeni bir adım atıldığına dikkat çeken Saruhan, “Gökten yağan suyu, şirketler çiftçiye para karşılığı satacak, sermayeye peşkeş çekilecek” dedi.

Yeni tasarıda zorunlu arazi toplulaştırılmasından bahsedildiği ifade eden Saruhan, ‘kamu yararı’ adı altında zorunlu kamulaştırmanın yolunun açılacağını ve ‘mülkiyetin korunması’ ilkesinin yok edileceğini savundu.

Hükümet tarafından şeker fabrikaları, sular, kamuya ait ormanlar ve çiftçiye ait arazilerin özelleştirilmesinin önünün açılması ile en büyük zararı üretici ve yoksul halkın göreceğini belirten Saruhan, “Sorumluları uyarıyoruz ve biz bu durumu kabullenmediğimizi, takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı