REKLAMI GEÇ

Her 3 kişiden biri hipertansiyon hastası

Her 3 kişiden biri hipertansiyon hastası

Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güray Ceylan, Türkiye’de her üç kişiden birinde görülen hipertansiyonun sinsi bir hastalık olduğunu belirtti.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 16 Nisan 2014 Çarşamba, 11:36

Dr. Ceylan, kalbin kan pompalarken damar duvarına yaptığı basıncın “tansiyon”, bu basıncın istenen değerlerin üzerinde olmasının da “hipertansiyon” olarak adlandırıldığını, halk arasında büyük tansiyon olarak bilinen sistolikte normal değerin 12, küçük tansiyon olarak bilinen diyastolikte normal değerin 8 olarak kabul edildiğini, sürekli kan basıncı 12/8’in üzerinde ölçülen kişilerin hipertansiyon hastası adayı kabul edildiğini söyledi.

Farklı iki günde en az iki kez yapılan ölçümlerde 18 yaşını geçmiş erişkin bireyde, büyük tansiyonun 14 ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 9 ve üzerinde olmasına hipertansiyon olarak değerlendirildiğini kaydeden, Dr. Ceylan, doğru sonuçların alınması için ölçüm yapmadan önce en az 5-10 dakika dinlenmiş, son yarım saat içerisinde çay, kahve ve sigara tüketmemiş olması gerektiği uyarısında bulundu.

HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ

İleri yaş, anne ya da babada hipertansiyon varlığı, aşırı kilo, aşırı tuz ve alkol tüketimi, egzersiz yapmamak, bazı ilaçlar ve stresin hipertansiyon için risk faktörleri arasında yer aldığına işaret eden Dr. Güray Ceylan; “Hipertansiyon, damar sertliği kalp hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları ve görme kaybı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ancak kan basıncı istenen sınırlarda tutulursa bu rahatsızlıklar önlenebilir” derken, yüksek tansiyonun belirtilerinden de bahsetti. Ceylan: “ Yüksek tansiyon hiçbir belirti vermeden tesadüfen yapılan bir ölçümle tespit edilebileceği gibi, baş ve boyun ağrısı, kulak çınlaması, göz kararması, baş dönmesi, burun kanaması gibi belirtilerle de ortaya çıkabilir” dedi.

HER İLACI KULLANMAYIN!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güray Ceylan; yaş, cinsiyet ve eşlik eden hastalıklara göre hipertansiyon tedavisinin şekillendirildiğini de ifade ederek, “Bir hasta için iyi ve uygun olan tansiyon ilacı, başka bir hasta için uygun olmayabilir. Doktora danışmadan başkasının ilacı kullanılmamalı. Bunun yanında bazı yaşam tarzı değişiklikleri de yapılmalıdır. Bunlar arasında ideal kiloya ulaşılması, sigara ve alkolden uzak durulması, tuz tüketiminin azaltılması, bol kalorili ve yağ oranı yüksek gıdaların azaltılması sayılabilir. Bu sayede hipertansiyonu kontrol altına alabiliriz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı