REKLAMI GEÇ

Çevreciler PAÜ’nün kapısına dayandı

Çevreciler PAÜ’nün kapısına dayandı

Muğla’nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi’nin dünyaca ünlü İztuzu Plajı’na yapılması planlanan caretta caretta hastanesinin yerine karşı çıkan İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) üyelerinden oluşan 11 kişilik heyet, Pamukkale üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’yı makamında ziyaret edip, endişelerini dile getirdi.

/ DENİZLİHABER / 15 Şubat 2014 Cumartesi, 09:43

Süleyman İLTER/ DENİZLİ, (DHA)
Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Kaplumbağalarını Araştırma ve Koruma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, tarafından merkezin yetersiz kalması nedeniyle İztuzu Sahili’ne caretta caretta hastanesi yapılması için bir süre önce proje hazırlandı. Pamukkale Üniversitesi tarafından yaptırılacak olan deniz kaplumbağısı şeklindeki prefabrik hastane için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından üniversiteye 22 dönümlük arazi tahsis edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Dalyan Belediyesi ile ortak yürütülen bu proje, yöredeki sivil toplum kuruluşlarını ayaklandırdı.

Projenin İztuzu Kumsalı’nın doğal yapısını bozup bitki ve hayvan habitatına zarar vereceğini öne süren sivil toplum kuruluşları, İKUP’u kurup, imza kampanyası başlattı. Toplanan 17 bin imzalı dilekçe ilgili bakanlık ve kurumlara gönderildi. Kaptan June Vakfı, Akdeniz Kıyı Vakfı, TEMA Vakfı, Dalyan Dernek, Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAKDER), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) ve çevre aktivistlerinden oluşan 11 kişilik İKUP heyeti perşembe günü Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile biraraya gelerek yapılacak olan projeye değil yerine karşı olduklarını ve nedenlerini anlattı.

“KÖTÜ KOMŞU OLMAK İSTEMEM”
İKUP heyetini dinleyen Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, önceleri küçük çaplı koruma çalışmalarının yapıldığı deniz kaplumbağalarını için İztuzu’nda daha farklı, düzenli ve muntazam bir çalışma başlatıldığını 2011 yılında gördüğünü belirtip, “Bütün dünyanın gözü önünde yapılan oradaki çalışmaların herkesi yakından ilgilendiren bir proje olduğunu gözlemledim. Akdeniz ve Muğla Üniversiteleri’ne rağmen denize kıyımız olmamasına rağmen, bu çalışma üniversitemize nasip oldu. Bu nedenle Yakup Kaska hocamızı kutluyorum. Platformun sizlerle uyum içinde problemi çözeceğini düşünüyorum” dedi.

Hukuk sürecinin başlatıldığı için şu anda bir şey söylemenin çok zor olduğunu belirten Prof. Dr. Bağcı, “Biz oraya otel yapmayacağız. Sizin sözünü ettiğiniz engeller nedeniyle insanlar mutsuz olacaksa neden yapayım. Kaplumbağalar için insanları mutsuz etmenin anlamı yok. Bu uluslararası alana taşınmış bir proje. Yasal dayanağı yoksa hepimiz mutsuz oluruz, bu durum bilimin çıktıları ile çelişir. Ben bir bilim adamıyım, sizinle kötü komşu olmak istemem. Hukukun sonucunu beklemek durumunda da kalmayacağım. Sizlerle akademiyi birleştirmem lazım. Tabii ki tek başıma karar veremem sizlerle bu konuyu rafine etmem lazım” diye konuştu.

Rektör Bağcı, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla görüştükten sonra tekrar biraraya geleceğini belirtti. Rektör Bağcı, gerekirse bütünleşik kıyı yönetimine dahil olan 21 ülke yöneticileriyle de bir araya gelip çözümü orada dile getirebileceklerini kaydetti. İKUP, üyeleri yaklaşık 1 saatlik görüşmenin ardından üniversiteden ayrıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı