REKLAMI GEÇ

Çocuklarınızın gelişimi için onlara kitap okuyun

Çocuklarınızın gelişimi için onlara kitap okuyun

PAÜ Okul Öncesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Işıkoğlu Erdoğan’ın yaptığı bilimsel araştırma ile 0-6 yaş gurubundaki çocuklara kitap okumanın dil ve beyin gelişimine katkısı olduğu öğrenildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Ocak 2018 Salı, 15:59

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Işıkoğlu Erdoğan’ın yaptığı bilimsel araştırma, 0-6 yaş çocuklara etkileşimli kitap okumanın dil gelişimine katkı sağladığını ortaya koydu.

0-6 yaş çocuklara resimli kitap okunması ile çocukların beyin ve dil gelişiminin desteklenmesi, okuma alışkanlığının kazandırılması ile çocuğun ileride eğitim hayatında başarılı olmasında etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, ‘Birlikte Okuma’ kavramının önemine değindi. ‘Birlikte Okuma’yı 0-6 yaş aralığındaki çocukların okuma yazma bilmedikleri için ebeveynlerinin onlara kitap okuması olarak tanımlayan Prof. Dr. Erdoğan, böylece çocukların erken yaşta kitapla tanıştırılmasının yanında, çocuğun beyin ve dil gelişimine katkı sağlandığını belirtti.

‘Birlikte Okuma’ etkinliği sayesinde, çocukların ebeveynlerinin doğrudan ilgisinden yararlanıp birlikte kaliteli zaman geçirdiğini anlaması açısından önemli bir rolü olduğunu belirten Prof. Dr. Erdoğan, ayrıca kitapların dili günlük konuşmadan farklı olup kelime ve cümle yapısı olarak zengin olduğundan çocukların dili doğru öğrenmesini ve dil gelişimini doğrudan desteklediğinin altını çizdi. Kitapların tekrar tekrar belirli aralıklarla okunmasının ise çocuğun bilgiyle yeniden karşılaşması ile birlikte öğrenmeyi kolaylaştırdığını söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, 0-2 yaşta çocuğa kitap okunmasının çocuğun beyin hücreleri arasındaki bağlarının oluşumuna katkı sağlayarak beyin gelişimini desteklediği, çocukların okuma alışkanlığı kazanmaları açısından ‘birlikte okuma’nın en etkili yollardan biri olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Erdoğan tarafından yapılan araştırmanın sonucu olarak, anne ve babaların doğduğundan itibaren çocuklarına en az günde bir kez kitap okumaları konusunda bilinçlendirilmeleri gerekli olduğunu belirtirken, bu amaçla anne-babaları çocuklarına kitap okumaya teşvik edici eğitimler, atölye çalışmaları, okuma kampanyaları gibi etkinliklerin il milli eğitim müdürlükleri ve halk kütüphaneleri aracılığıyla yapılabileceğini tavsiye etti. Ayrıca aile sağlığı merkezlerinde ebeveynleri bilinçlendirici afiş ve broşürlerin dağıtılması konularında önerilerde bulunan Prof. Dr. Erdoğan, ekonomik durumu ortanın altı olan aileler için ise halk kütüphanelerinden daha etkin yararlanmaları konusunda teşvik edilebilmeleri için çeşitli projeler üretilebileceğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı