REKLAMI GEÇ

DOÇEV: Su sıkıntısı kapıda

DOÇEV: Su sıkıntısı kapıda

Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV) yetkilileri, su kaynakları ile ilgili yaptığı açıklamada, içme suyu kaynaklarındaki miktar azalması, kayıp ve kaçaklar ile kullanımdaki bilinçsizliğin su sıkıntısını gündeme getirdiği yönünde uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Ağustos 2017 Perşembe, 16:09

Denizli Doğa ve Çevre Vakfı’ndan (DOÇEV) yapılan açıklamada, 2050 yılında nüfusu 100 milyonu bulması beklenen Türkiye’nin ‘su fakiri’ ülke konumuna gelebileceği yönündeki öngörülerin dikkate alınması gerektiği belirtildi.

Su sıkıntısının Denizli’de de son dönemlerde gündem oluşturmaya başladığı belirtilen açıklamada, “Yoğun kullanım açıklamalarıyla su kesintileri planlanmaktadır. Bölgemizdeki göl ve barajların su rezervinin geçen dönemlere göre daha az olması nedeniyle tarımsal sulamada da su sıkıntısı yaşanmaktadır. İçme suyu kaynaklarındaki miktar azalmasının yanı sıra; kayıp ve kaçaklar, su kullanım konusunda bilinç eksikliği, içme suyunun tarım ve sanayide kullanılması da su sıkıntısını oluşturan önemli etkenler arasındadır” denildi.

DOÇEV’den yapılan açıklamanın devamında, “İçme suyu kaynaklarındaki miktar azalmasının yanı sıra; kayıp ve kaçaklar, su kullanım konusunda bilinç eksikliği, içme suyunun tarım ve sanayide kullanılması da su sıkıntısını oluşturan önemli etkenler arasındadır. Tarımsal sulamanın karşılandığı göl ve baraj suları, özellikle kurak geçen mevsimlerde vahşi sulama nedeniyle kısa sürede azalmakta, üretici mağdur olurken bölgedeki ekosistemler de olumsuz etkilenmektedir. Su temini konusunda Denizli’de uzun vadeli planlar ve çalışmalar yapılsa da mevcut büyüme hızı ve su tüketimindeki artış nedenleriyle su kaynakları üzerinde olabilecek baskılar da artacaktır. Bu sebeple gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakılabilmesi için kaynakların çok iyi korunup, akılcı kullanılması gerekmektedir DOÇEV olarak; kurumların su teminindeki çalışmaları ile kayıp-kaçakların azaltılması, halkın bilinçlendirilmesi gibi iyileştirme faaliyetlerini önemsiyoruz. İçme suyunun tarım ve sanayide kullanılmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını, tarımsal sulamada uzmanların önerdiği damla sisteminin yaygınlaşması için düzenlemeler yapılmasını, suyun tasarruflu kullanılmasını, israf edilmemesini diliyoruz” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı