REKLAMI GEÇ

Denizli Kanal İstanbul’a 8 bin imza ile itiraz etti

Denizli Kanal İstanbul’a 8 bin imza ile itiraz etti

Kanal İstanbul Projesi’ne tepkiler sürüyor. Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi ile Büyük Menderes İnsiyatifi tarafından düzenlenen kampanyada toplanan 8 bin imza, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Aralık 2019 Salı, 14:15

Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi ile Büyük Menderes İnsiyatifi tarafından düzenlenen kampanyada toplanan 8 bin dolayında imzanın yer aldığı itiraz dilekçesi, kalabalık bir grup tarafından İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne teslim edildi.

İmzaların teslimi öncesi Çevre Müdürlüğü önünde açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi Başkanı Kadem Özbay, İstanbul’da 45 kilometre uzunluğunda, 20.75 metre derinliğinde ve 275 metre genişliğinde bir kanal açılarak, yapay bir boğaz oluşturulmasının planlandığını söyledi.

Proje ile İstanbul Boğazı’nın trafiğinin azalacağının düşünüldüğünü, ancak bu kanalla kendisinden 20 kat daha büyük boğaza geçiş alternatifi olamayacağını anlatan Özbay, “Dünyada bu şekilde oluşturulmuş yapay boğaz örnekleri pek tabi ki vardır. Ancak yakınında doğal boğaz olan böyle bir yapay boğaz örneği yoktur. Bu projeyle İstanbul ve Marmara Bölgesi ekolojik dengesi tahrip edilecek, Türkiye’nin güvenliği ve egemenliği yaşamsal derecede zedelenecektir. Projeyi destekleyen emperyalist devletlerin ve işbirlikçilerin varlığını düşündüğümüzde gelecekte Montrö antlaşmasının da tartışmaya açılmak istendiğini görmemek mümkün değildir. O nedenle bu proje yalnızca İstanbul’da yaşayanları değil tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ilgilendirmektedir” dedi.

İnsanlarımızın açlıkla cebelleştiği, şirketlerin iflas ettiği, işsizliğin arttığı ülkede, böyle projelerle büyük sükse yapılacağını söylemenin halktan ne kadar uzaklaşıldığının en büyük kanıtı olduğunu anlatan Kadem Özbay, “Doğaya ve yaşam hakkına düşman bu tür çılgın projelerle, ülke kaynaklarımızın, enerjimizin, zamanımızın tamamıyla betona yatırılmak istendiğini; üretmeyen, dışa bağımlı, borçlanan, sürekli faiz ödeyen bir ülke var edilmek istendiğini görmek gerekir” diye konuştu.

Projenin yaratacağı olumsuzlukları da sıralayan Özbay, “İstanbul’un yaşam destek sistemleri olan Kuzey Ormanları, su havzaları, su havzalarını besleyen su kaynakları, tarım ve mera alanları yok olacaktır. İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı yok olacaktır. Doğal yaşam alanları ve ekosistem bozulacaktır. Doğal ve arkeolojik sit alanları, tabiat parkları, milli parklar vb. koruma alanları yok olacaktır. Sadece İstanbul’da değil, Trakya’ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları yok edileceği için bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecektir. ÇED Raporuna göre 1.155.668.000 m3 olan kazı materyalinin taşınmasıyla bozulan ekosistem halkın sağlığını tehdit edecektir. Üç aktif fay hattının geçtiği bölgeye nüfus ve yapılaşma baskısı yüklenecek afet riski artacaktır” dedi.

​ÇED raporunun, projenin olumsuz çevresel etkilerini bertaraf edecek değerlendirmeler içermediğini dile getiren Özbay, bu rapor ile projenin hayata geçirilmesinin, Çevre Kanunu’nun 3. maddesinde idareye yüklenen görevlere aykırılık oluşturduğunu vurguladı.

Projenin doğal çevreyi değiştirerek olumsuz etkileyeceğini, bir başka deyişle çevre ve halk sağlığını bozacağını anlatan Özbay, “Anayasal bir hak olan sağlıklı çevrede yaşama hakkımızın ihlalini kabul etmiyoruz. Anayasal yetkilerimizi kullanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 11. maddesinin 4. fıkrası çerçevesinde ÇED Raporuna itiraz ediyoruz” dedi.

İMZALAR TESLİM EDİLDİ
Konuşmanın ardından katılımcılar ile birlikte İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne geçen ADD Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay, imzaları teslim etti.

Yorumlar

fikret Ozen   -  Bağlantı 1 Ocak 2020, 16:30

8NE OLCAK BEN DE ALMANYADA DOPLUYACAM 30BIN YAPILSIN DIYE DENIZLILI OALARAK

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı