REKLAMI GEÇ

Denizli’de on yıldır taş yontuyor, mermeri sanata dönüştürüyor

Denizli’de on yıldır taş yontuyor, mermeri sanata dönüştürüyor

Heykel sanatçısı Ali Dirier, 2012 yılında davet edildiği Taş Heykel Kolonisinde 10 yıldan beri taş yontuyor. İlk kez 2011 yılında Denizlili bir mermer fabrikası tarafından düzenlenmeye başlayan taş heykel kolonisi bu yıl onuncu yılını doldurdu. Son iki yıldır düzenlenmeyen koloni atölyesi sanatçı Ali Dirier’in 12 ay boyunca devam eden yontu performansıyla etkinliğini sürdürüyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Ağustos 2021 Cuma, 12:05

Ulusal heykel sanatçısı Ali Dirier, 2012 yılında tek bir etkinlik için davet edildiği heykel kolonisinde bu yıl 10. yılına adım atan performansıyla sanatseverler ve kent halkının ilgisini üzerinde toplamaya devam ediyor.

FANTASTİK TASARIMLAR
Heykeltıraş Dirier, Koloni atölyesini yaz-kış demeden sürekli açık tutup heykel çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar, Denizli Pamukkale yolu üzerinde, Korucuk mevkiindeki atölyede koloni ve akademi eserlerinin çevrelediği alanda sürüyor. Burada pek çok esere imza atan sanatçı, figüratif ağırlıklı eserlerinin yanı sıra, mitolojide sembol olmuş (Cehennem tanrısı Hades’in üç başlı bekçi köpeği Kerberos gibi) tarihsel nitelikte varlıklara ve kullanım nesnelerinin bütünlüklü ve fantastik tasarımlarına da yer veriyor.

BİR GELDİ BİR DAHA GERİ DÖNEMEDİ
Dirier, burada uzun süredir bulunuşunu önceden planlamadığını belirterek, “2012 yılında ilk daveti aldığımda, Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un önerisiyle geldim ve ilk heykelimi yontup geri döndüm. 2013 yılında ise bir arkadaşım davet edilmişti, o arkadaşımın profesörlük dönemi yaklaşıyordu ve çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırmıştı. O nedenle o yıl onun yerine katıldım koloniye. Ama sonrasında Denizli’de kaldım. Hala buradayım” ifadelerini kullandı.

10 BİN TON TAŞ YONTTU
Koloni atölyesindeki çalışmaları hakkında görüşlerini açıklayan Heykeltıraş Ali Dirier, geçen 9 yıl içinde yaklaşık bin ton civarında taş yonttuğunu ve en az 40 civarında eser ortaya çıkardığını belirtti. Dirier; “2012 yılında koloni için yaptığım ilk eserin adı ‘Kadının Çağlar Boyu Yolculuğu’ olmuştu. O eserim şimdi Amerika’da. O yıl orada bir şirkete satıldı. Ertesi yıl için yeniden katıldığımda, bu kez Aphrodisias’taki Mavi At heykeline saygı anlamında bir at tasarımıyla koloniye katıldım. ‘Mavi Ata Saygı’ adıyla kataloglarda yer alan bu eser, halen Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisinin sembol heykeli olarak atölye girişinde, Pamukkale’ye doğru yolculuk yapan herkesin kolayca görebileceği bir noktada sergileniyor” diye konuştu.

KOLONİ ZİYARETE AÇIK
Geçen 9 yıllık koloni çalışmalarına da değinen Sanatçı Ali Dirier, “Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi bu yıl 10. yılını doldurup 11. yılına adım attı. Koloni, son iki yıl hariç her yıl yaz aylarında düzenli olarak bir aylık koloni, 15-20 günlük akademi eğitim faaliyetleriyle kesintisiz olarak devam etti. Uluslararası niteliği dolayısıyla her yıl sanatçıların en az yüzde 80’i yurt dışından davet edildi. Yani ortalama on sanatçıdan 8’i yabancıydı. Heykel eğitimi nitelikli koloni akademisinde ise yine yurt dışı ve yurt içinden heykel öğrencilerinin katılımı sağlandı. Yani toplamda en az 70 küsur civarında yabancı sanatçı, 10 civarında Türkiyeli sanatçı, ve bunların toplamı kadar akademi öğrencisi kolonide taş yonttu. Bu eserlerin hemen hepsi şu an atölyemiz çevresinde halka ve ziyarete açık olarak sergilenmekte. Ben bu durumdan gurur duyuyorum. Türkiye’de kolay gerçekleştirilecek bir iş değil. Ama bunu burada gerçekleştirdik” diye konuştu.

EMEKLİ OLMAK İSTİYOR
Gelecek yıl emekli olmayı planladığını söyleyen sanatçı, “Bundan sonra nasıl devam eder bilemiyorum. Şimdilik emekli olacağım günleri bekliyorum. Devam mı, tamam mı kararını ise ondan sonra düşüneceğim. Çünkü bu iş hepimizin tahmin edeceği üzere hayli meşakkatli, yorucu ve ağır bir iş. Ben elbette sanatımdan kopmayacağım. Ama yontu çalışmalarımın nasıl bir evrim göstereceğini zaman belirleyecek” ifadelerini kullandı.

HEYKELTIRAŞ ALİ DİRİER KİMDİR?
Ali Dirier akademik eğitimine 1975-1976 döneminde İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümünde başladı. 1982 yılında heykel bölümünden yüksek lisans derecesiyle mezunu oldu. 1983-1988 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu dönemde yurt içinde iki kişisel sergi açtı. Pek çok karma sergiye katıldı. Katıldığı sempozyumlarda kendi üslubuna uygun muhtelif heykeller yonttu. Türkiye, Amerika, İngiltere ve Kıbrıs’ta kişisel ve kurumsal koleksiyonlarda birçok heykeli bulunmaktadır. Ülkemizde katıldığı çeşitli yarışmalarda sanat ödülleri sahibidir. Sanatçının Denizli çalışmalarından bir Atatürk konulu çalışması Mersin adliyesinde, bir başka Atatürk çalışması ise Denizli Tugay Komutanlığı girişinde yer almaktadır. Heykeltıraş Ali Dirier, 2012 yılından bu yana haftanın üç günü İzmir Selçuk’ta, Efes antik kentine 2 kilometre mesafede Bülbül dağı eteklerindeki atölyesinde; geriye kalan zamanda ise haftanın dört günü Denizli Kömürcüoğlu Heykel Kolonisi atölye alanında çalışmalarına devam ediyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı