REKLAMI GEÇ

Suriyeliler yaşam alanlarını oluşturdu

Suriyeliler yaşam alanlarını oluşturdu

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Denizli’ye yerleşen 4 bin 620 mülteciden çoğu Dokuzkavaklar, Karşıkaya ve Sevindik mahallelerinde yaşıyor. Suriyeliler bu bölgelere yaşam tarzlarını, damak zevklerini, hatta Suriye’ye özel lavaşlarını bile taşımışlar. Açtıkları küçük marketlerde daha çok Suriye’den getirdikleri gıda maddelerini, Suriyelilere satıyorlar, kendilerine yaşam alanları oluşturuyorlar.

Metin Eltaş / DENİZLİHABER / 31 Ocak 2016 Pazar, 13:08

Pamukkale’e bağlı Sevindik, Karşıyaka ve Dokuzkavaklar mahalleri, mültecilerin en yoğun yaşadığı bölgelerden. Özellikle Suriye’den gelen 4 bin 620 Suriyeli mültecinin önemli bir bölümünün yaşadığı Dokuzkavaklar, Sevindik ve Karşıyaka Mahalleleri, adeta küçük Suriye gibi.

denizli-nin-sevindik-karsiyaka-dokuzkavaklar-mahallesi-kucuk-suriye-ic-1

YAŞAM ALANLARI OLUŞTURUYORLAR
Kendi yaşam biçimlerini, damak zevklerini buraya taşıyan Suriyeliler, kendi işyerlerini bile açmışlar. Denizli’ye 6 ay önce gelen ve üç ay önce açtığı mini marketinde Suriye’den getirdiği gıda maddelerini satan 28 yaşındaki Hasan Abdülkadir bunlardan yalnızca biri.

denizli-nin-sevindik-karsiyaka-dokuzkavaklar-mahallesi-kucuk-suriye-ic-2

Evli ve üç çocuk babası 28 yaşındaki Hasan Abdülkadir, ‘Damlabl’ adını verdiği marketinde Suriye’den getirdiği temizlik malzemesinden gıdaya, içecekten ekmeğe kadar birçok ürünü satıyor. Mahallede 400’ün üzerinde Suriyeli yaşandığını belirten Hasan Abdülkadir, Suriye’de de aynı işi yaptığını söyledi.

denizli-nin-sevindik-karsiyaka-dokuzkavaklar-mahallesi-kucuk-suriye-ic

EKMEK BURSA’DAN GELİYOR
Denizli’de örf ve adetleri gibi damak zevklerinden de vazgeçmeyen Suriyeliler için Bursa’dan getirdiği lavaş ekmeği satan Ziyad Naşit’inde Sevindik’te dükkanı var.

Bursa’da bulunan Suriye fırınından getirdiği lavaş ekmeği ve yanında gıddenizli-nin-sevindik-karsiyaka-dokuzkavaklar-mahallesi-kucuk-suriye-ic-3.a maddeleri satan Naşit’e 12 yaşındaki oğlu Ahmet yardım ediyor. Evli ve 4 çocuk babası olan Naşit, 1.5 yıl önce Denizli’ye gelmişler. Yaklaşık 1 yıldan beri dükkan işleten Naşit, 100-150 Suriyeli ailenin aynı mahallede yaşadığını söyledi.

HEPSİ DÖNMEK İSTİYOR
Savaştan kaçan ve Denizli’ye sığınan Suriyelilerin ortak temennisi ise bir gün memleketlerine geri dönebilmek. Denizli’de kendilerine gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirten Suriyeliler, savaş biterse yeniden memleketlerine, topraklarına dönmenin hesaplarını da yapıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı