REKLAMI GEÇ

Gaziantep’de Egeli dayanışması

Gaziantep’de Egeli dayanışması

Denizli Anadolu’nun bir ucunda, Gaziantep diğer ucunda. Tam 951 kilometre mesafe var iki kent arasında. Ancak mesafe uzak olsa da farklı illerden gelenlerin dostça yaşadığı sanayi kenti Gaziantep’te, aralarında Denizlililerin de yer aldığı coğrafyanın insanları uzak diyarlarda, dayanışma içinde tam bir “Egeli rüzgarı” estiriyor.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 4 Nisan 2015 Cumartesi, 12:27

Denizli, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa gibi Ege illerinden Gaziantep’e gidenler, iki yıl önce bir araya gelip Gaziantep Egeliler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ni kurdu. Halen 200 dolayında üyesi bulunan derneğin üyelerinin 80’i Denizlili. Derneğin başkanlığını ise Muğlalı Mezine Sırakaya  yapıyor.

GURBETTE HEMŞEHRİ DERNEĞİ
Sırakaya , sohbetimizde 12 yıl önce eşinin tayiniyle Gaziantep’e geldiklerini, burada kendileri gibi çok sayıda Egeli bulunduğunu, Ege kültürünü yaşatabilmek ve memleket özlemini bir araya gelerek giderebilmek amacıyla başkanlığını yaptığı Gaziantep Egeliler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ni kurduklarını söyledi.

denizli-gaziantep-egellier-ruzgari-ic

“BİZ EGELİYİZ” DİYORLAR
Gaziantep’te yaşayan Egelilerin kendilerini tanıtırken “Denizliliyiz, İzmirliyiz, Muğlalıyız, Aydınlıyız, Manisalıyız” yerine Egeliyiz” dediklerini, bunun da diyoloğu kolaylaştırdığını anlatan Sırakaya, çocuklarına Ege’nin gelenek ve göreneklerini, kültürü öğretmek amacıyla bir dizi etkinlikler gerçekleştirdiklerini, Ege geceleri ve kurslar düzenlediklerini belirtti.

10 BİNİN ÜZERİNDE EGELİ
Kendisinin çıkardığı haftalık gazete ve bir dergiyle buna katkı koymaya çalıştığını kaydeden Sırakaya, “Gaziantep’te 10 binin üzerinde Egeli olduğunu tahmin ediyoruz. Derneğimizde çok sayıda Denizlili var. 200 üyemizin 80’i Denizlili. Yine yönetimde Denizlili arkadaşlarımız çok. Bürokrasinin en üst düzeyinde görev yapan ve burada yaşayan Denizlili hemşehrilerimiz bulunmakta. Zaman zaman farklı etkinliklerle bir araya geliyoruz” dedi.

“YERLERDE YATIRMAK ZORUNDA KALDIK”
Eğitim-öğretim dönemlerinin başlarında veyeni atamalarda Gaziantep’te ciddi anlamda kalacak yer sorunu yaşandığını dikkat çeken Mezine Sırakaya, özellikle Suriyeli mülteciler nedeniyle kiralık ev sıkıntısı çekildiğini, öğretmen ve sağlık görevlisi atamalarında Ege illerinden Gaziantep’e gelenleri dernekte ağırladıklarını, kalacak yer ve otel bulanamadığından işyerinde yere serdiği battaniye üzerinde yatırmak zorunda kaldıklarını, bu nedenle özellikle Denizlili işadamlarına “derneğimize sahip çıksınlar” diye seslendiğini söyledi.

“YATIRIM YAPSINLAR İSTERİZ”
Gaziantep Egeliler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mezine Sırakaya, hızlı bir gelişim gösteren Gaziantep’in Egeli işadamlarınca görülmesini arzuladıklarını da belirterek, ” Gaziantep sanayi şehri. Biz dernek olarak işadamlarına yönelik bir proje hazırlamayı düşünüyoruz. Özellikle İzmir, Denizli, Manisa gibi sanayinin geliştiği batı illerimizden Gaziantep’e işadamlarımızı davet edeceğiz. Burdaki sektörü incelemeleri için onlara fırsat sağlayacağız. Egeli işadamlarının Gaziantep’te yatırım yapmalarını arzu ederiz. Gaziantep çok hızlı gelişen, hızlı büyüyen Güneydoğu’nun incisi diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

denizli-gaziantep-egellier-ruzgari-ic-1

“EGE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Doğu ile Batı’yı birbirine entegre etmek adına derneği ve faaliyetlerini önemsediklerini vurgulayan Sırakaya, “Burada zeybek kursu açtık. Anteplilerden çok ciddi talep geldi. Biz geçen yıl 68 öğrenci mezun ettik. Bu yılda kursumuz devam ediyor. Öğretmenimizin biri Denizlili, biri si de Muğlalıydı. Gaziantep Üniversitesi Konservatuar’dan mezunlardı. Biz onları bırakmadık, hala bizimle birlikte çalışıyorlar. Ben onlara da çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“EGELİ KADINLAR SİYASETTE DAHA AKTİF”
Siyaseti sevdiğini dile getiren Mezine Sırakaya, 7 Haziran için MHP’den milletvekili aday adaylığı başvurusu yaptığını, ayrıca CHP’den İzmirli ve AK Parti’den Aydınlı kadın milletvekili aday adayları olduğunu, Gaziantep siyasetinde Egeli kadınların aktif olarak yer aldığını kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı