REKLAMI GEÇ

Kullanılmış pil toplayana şarj makinesi hediye

Kullanılmış pil toplayana şarj makinesi hediye

Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, atık pil toplama kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında 20 adet atık pil getiren herkese şarj cihazı ile 4 adet şarj edilebilir pil hediye edilecek, oluşturulacak hatıra ormanında ise adına bir fidan dikilecek.

/ DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2010 Cuma, 16:27

Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından hazırlanan ‘Yeşil Adımlar 2 ’ projesi kapsamında Atık Pil Toplama Kampanyası başlatıldı. Kampanyanın tanıtımı için Namık Kemal İlköğretim Okulu’nda düzenlenen törene Denizli Belediye Başkan Yardımcısı ve Kent Konseyi Başkanı Şamil Çınar, Kadın Meclisi Başkanı Ayşe Gökşin, PAÜ Tıp Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Celile Hatipoğlu, Kadın Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu üyeleri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Proje ile ilgili bilgi broşürlerinin de dağıtıldığı toplantının açılışında konuşan Kadın Meclisi Başkanı Ayşe Gökşin, ‘ Yeşil Adımlar 2 ’ adını taşıyan proje kapsamında başlatılan kampanya ile yaklaşık 20 bin atık pilin bertaraf edileceğini söyledi. Bu kampanya ile asıl amacın toplumda çevreye olan duyarlılığı artırmak olduğunu dile getiren Gökşin, “ İlk etapta 5 pilot okulda başlattığımız kampanyayı ilerleyen günlerde Denizli geneline yayacağız. Okullara yerleştirdiğimiz atık pil kutularında toplayacağımız pillerin çevre ve insan sağlığına vereceği zararı en aza indirmeyi hedefliyoruz. 20 adet pil getiren herkese şarj cihazı ile 4 adet şarj edilebilir pil hediye edecek, oluşturulacak ‘Yeşil Adımlar Ormanı’nda ise Denizli Orman Müdürlüğü’nün desteğiyle kampanyaya katılanlar adına birer fidan dikilecek” dedi.

Toplantıda öğrencilere pillerin insan sağlığına ve çevreye zararları konusunda bilgiler aktaran PAÜ Tıp Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Celile Hatipoğlu, ise gerçekleştirdiği sunumda neden pillerin evsel atıklardan ayrı toplanması gerektiğini anlattı. Pillerin gelişigüzel çöplere atılmasının, doğrudan veya dolaylı olarak ortama verilmesinin çevre açısından büyük tehlikeler yarattığını belirten Hatipoğlu, “Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin yarattığı su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil, aslında tüm eko sistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür. Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir. Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir. Maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır. Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir” dedi.

Masum gibi görünen atık piller aslında çok tehlikeli ve doğaya zarar veren bir madde olduğunu dile getiren Denizli Belediye Başkan Yardımcısı ve Kent Konseyi Başkanı Şamil Çınar ise yaptığı konuşmada çocukların çevre konusunda uyguladıkları her projeye sahip çıktıklarını, bu kampanyayı da sahipleneceklerinden kuşkusu olmadığını dile getirdi. ‘En çevreci Belediye’ unvanına sahip olan Denizli’nin bu unvanı elde ederken en çok çocuklardan destek aldıklarını dile getiren Çınar, “ Sizin içinde olduğunuz her projemiz amacına ulaştı. Biliyorum ki bu projede de istediğimiz hedefe sizler sayesinde ulaşacağız. Siz büyüklerinize bu konuda da örnek olacak kendi geleceğinize yani yaşayacağınız ortama böylece sahip çıkacaksınız. Pillerimizi bundan böyle, atık pil kutularına atarak hem çevreyi koruyalım, hem de geleceğimizi kirletmeyelim istiyoruz” dedi.

Tören sonunda ise Namık Kemal İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Muzaffer Danık ise kampanyanın okullarında başlatılmasından son derece mutlu olduklarını ve kampanyanın duyurulması konusunda destek vereceklerini söyledi. Daha sonra ise öğrenciler topladıkları pilleri atık pil kutusuna attı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı