REKLAMI GEÇ

Kurak geçen kış, Işıklı Gölü’nün kapaklarını kapattırdı, Büyük Menderes dereye döndü

Kurak geçen kış, Işıklı Gölü’nün kapaklarını kapattırdı, Büyük Menderes dereye döndü

Geçtiğimiz yıla göre göre kış yağışlarının yüzde 32’ye yakın azaldığı Denizli’de Çivril-Çal bölgesinin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Işıklı Gölü’nün kapakları kapatıldı. Kaynağı kesilen; binlerce canlının yaşadığı, yüzlerce üreticinin hayat kaynağı Büyük Menderes adeta dereye döndü.

Ali İbileme / DENİZLİHABER / 25 Mart 2020 Çarşamba, 16:27

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, kış yağışları Ege Bölgesi’nde ortalamanın altında kaldı.
Son 20 yılda kış mevsiminde metrekareye düşen yağış ortalaması 258 kilogram olan bölgenin yağış ortalaması, geçtiğimiz yıl aynı mevsimde 330 kilogram, bu yıl ise 223 kilogram olarak ölçüldü.
Bu yıl yağışlarda, geçtiğimiz yıla göre yüzde 32, son 20 yılın mevsim normallerine göre ise yüzde 13 azalma görüldü.

BARAJ GÖLÜ DOLMADI
Yağışların azalması, özellikle çiftçiyi derinden etkiledi, barajların doluluk oranları azaldı. Denizli’nin Çivril ilçesindeki Büyük Menderes Nehri’ni besleyen ve bölgenin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Işıklı Gölü Baraj Gölü’nün, yaz aylarında tarım alanlarında gölden kullanılması gereken su kapasitesi dolduramadığı için kapakları kapatıldı.

ÇİFTÇİ ENDİŞELİ
Kapakların kapatılması nedeniyle Büyük Menderes’in Işıklı Gölü’nden Güney ilçesindeki Adıgüzel Barajı’na kadar olan kısmında neredeyse su kalmadı, Büyük Menderes adeta dereye döndü. Yaz aylarının yaklaşmasıyla bölgede tarımla uğraşan yüzlerce üretici, tarlalarını sulayamamanın endişesi içinde. Menderes’ten tarlalarını sulayan çiftçiler, yazın ürünlerinin su ihtiyacını nasıl karşılayacağını düşünüyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı