REKLAMI GEÇ

PAÜ sentetik saçta çığır açacak bir çalışmaya imza atıyor

PAÜ sentetik saçta çığır açacak bir çalışmaya imza atıyor

Pamukkale Üniversitesi’nin bilim insanları önemli bir çalışmaya daha imza attı. Sentetik saç sektörünü elinde bulunduran Çin’e kafa tutan PAÜ, gerçek saç ile kapladıkları sentetik saç ile bu sektörde fark yaratacak bir buluşa imza attı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Aralık 2018 Cumartesi, 10:05

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ramazan Donat ve ekibi yaptığı gerçek saç ile kaplı sentetik saç çalışması ile Türkiye’de ve Dünya’da bir ilke imza atıyor.

Dr. Ramazan Donat ve ekibi, Gıda Mühendisi ve Gıda Güvenliği Uzmanı H. Pınar Koralay, Saç Tasarım Uzmanı Anıl Gökçay, Elektrik Teknikeri Ramazan Akköse ve PAÜ Kimya Mühendisliği Öğrencisi Elif Ünal ile birlikte gerçek saç ile kaplı antibakteriyel, antialerjik sentetik saç üzerine çalışmalarına devam ediyor.

Türkiye’de sentetik saç üretimi olmadığına ve protez saç üretiminin oldukça geniş bir piyasasının bulunduğunu vurgulayan Donat, Türkiye’de ve Dünya’da bu alanda yapılan ticaretin Türkiye’de de yüklü miktarlarda döviz kaybına neden olduğunu belirtti.

Çin’in sentetik saç üretiminde büyük rakamlarla ihracat yaptığına değinen Dr. Donat, yaptığımız çalışma ile kişinin kafa ve saç yapısı ile özelliklerine uygun saç tasarlanabileceğini kaydetti.

Bunun Dünya’da bir ilk olacağını söyleyen Dr. Donat, özellikle kemoterapi tedavisi gören hastaların, ileri yaşlarda yaşanan saç dökülmesi problemi yaşayan insanların doğal saç ile kaplı sentetik saçı peruk, postiş, mikro kaynak gibi çeşitli şekillerde kullanılabileceğini ifade etti.

Doğal saçla kaplı sentetik saç ile ilgili literatürde herhangi çalışma olmadığını belirten Dr. Donat, dünyada bu çalışmaya benzer iki çalışmanın patenti olduğunu fakat bu patentli çalışmaların üretim haline dönüşmediğini ifade etti. Türk saçının dünya standartlarına göre çok kaliteli olduğuna değinen Dr. Donat, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplanan saçlar ile kaplama yapıp protez saçın hem doğala en yakın, hem de kaliteli saç üreterek ülke içi ticarette ve yurt dışına yapılacak ihracatta ülkeye büyük fayda sağlayacağını söyledi.

Proje ekibinden H. Pınar Koralay ise doğala yakın saç üretmek için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Koralay, “Topladığımız doğal saçları hidrolizetme yöntemi kullanarak saçtan ince, sentetik (naylon 6.6, polyester, polamid) ve doğal ipek, pamuk, bambu gibi maddelerden oluşan iplikleri hidroliz edilmiş doğal saç ile kaplıyoruz. Bugüne kadar yapılan deneme çalışmaları başarılı oldu. Yaptığımız testler ile çalışmalarını sürdüğümüz doğal saç ile kaplı sentetik saçların 240 derecelik ısıya kadar dayanıklı olduğu sonucuna vardık. Normalde piyasadaki sentetik saçlar boyanamıyor, perma gibi işlemler görmüyor ve yüksek ısıyla şekil verilemiyor. Şimdi bu çalışmaları kimyasallarla (saç boyası, saç spreyi gibi) tepkime vermeyecek, antibakteriyel ve antialerjik olarak gerçek saçla kaplı protez saç üzerinde çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı