REKLAMI GEÇ

Rektör Bağ, basın toplantısı ile iddiaları yanıtladı

Rektör Bağ, basın toplantısı ile iddiaları yanıtladı

CHP Milletvekili Melike Basmacı’nın, TBMM kürsüsünde yemek ihalesi konusunda suçlamalarda bulunduğu Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ hem iddialara yanıt verdi hem de ihale öncesi üniversite hastanesinde hastalara ve öğrencilere sağlıksız gıda verildiğine dair belgeleri paylaştı.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 3 Kasım 2017 Cuma, 17:36

Pamukkale Üniversitesi yemek ihalesi konusunda, CHP Milletvekili Melike Basmacı’nın ortaya attığı iddialara Rektör Hüseyin Bağ basın toplantısı ile yanıt verdi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi’nde hastalar ve personelin yemek hizmetleri işi için Eylül ayında ihaleye çıkıldı. 9 firmanın katıldığı ihaleyi en düşük teklifi veren Özata Gıda, yıllık yaklaşık 11 milyon liradan 3 yıllığına 32 milyon 591 bin liraya kazandı. 2016 yılında ise üniversite yönetimi yaklaşık 5 milyon liraya yemekleri çıkarmıştı. Yemek işinin bir yıl öncesine göre iki katından fazla bir fiyata ihale edildiğini öne süren CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, geçtiğimiz günlerde TBMM’de yaptığı konuşmada, PAÜ Tıp Fakültesi yemek işinin geçen yıl 5 milyon liraya üniversite olanaklarıyla yapılırken, bu yıl ihaleyle 11 milyon liraya verildiğini belirterek, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi de vermişti.

Basmacı ayrıca, “Pamukkale Üniversitesi’nin Personel ve Hastane Yemekleri İhalesi’ni 3 yıl için 33 milyon liralık teklif veren bir firma kazandı. Acaba 2017 yılında ülkemizde enflasyon yüzde 110 mu arttı yoksa Pamukkale Üniversitesi’nden birileri 6 milyoncuk lirayı cebine mi koydu? Merakla bekliyoruz ve takipçisi olacağız” şeklinde iddialarda bulunmuştu.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, bu konuda düzenlediği basın toplantısı ile sessizliğini bozdu ve 3 klasör belge ile iddiaları yanıtladı. Rektör Bağ, iddia konusu yemek ihalesinin sürecini anlatırken, öncesinde hastalara ağlıksız gıda verildiğini de belgeleriyle ortaya koydu.

İHALE SÜRECİ NASIL BAŞLADI
Pamukkale Üniversitesi yemekhanesi konusundaki ihale sürecini anlatan Rektör Bağ, “Hastanemiz Kınıklı yerleşkesine taşındıktan sonra 2006-2015 yılları arası yemek hizmeti hep hizmet alımı şekliyle yani ihale edilerek gerçekleştirilmiş. 2015 yılında ihaleye çıkılmış ve ihale miktarının tahmini bedel miktarından yüksek olduğu öngörülerek ihale iptal edilmiş. O dönem yaklaşık maliyetin yüzde 35 üzerine olduğu söylenmiş. Ve yemeğin kurum tarafından yapılması öngörülmüş. Maliye Bakanlığı’na bununla ilgili izin yazısı yazılmış ve 80 kişi çalıştırılmak istendiği bildirilmiş. Ancak cevap gelmemiş. 2016 yılında bu yazı tekrarlanmış. Yine cevap gelmemiş ancak yemeğin kurum tarafından üretilmesine devam edilmiş. 30 Mart 2017’de bu işi bilen biri olsa gerek, Maliye Bakanlığı’na 80 kişi usulsüz şekilde çalıştırılmaktadır diye şikayette bulunmuş. Bunun üzerine Bakanlık inceleme başlatıyor ve konuyu YÖK Denetleme Kurulu’na sevk etmiş. Bu kurum da inceleme sürecini başlatmış. Bu konudan haberimiz bu şekilde oldu. Bize, yemeği kurumun yapması konusunda izin verilmediği için ihaleye çıkmak zorunda kaldık” dedi.

“6 MİLYONCUK BİR YERE GİTMEDİ”
Milletvekili Melike Basmacı’nın iddialarına rakamlarla karşılık veren Rektör Bağ, “Sayın vekilin 2017 yılı için belirttiği gibi 11 milyon liraya değil, 9 milyon 213 bin liraya ihaleye verildi. Yemeği biz yapsaydık önümüzdeki üç yıl için 45.3 milyon lira gibi tahmini bir rakam ortaya çıkıyordu. Yapılan ihale ise 32.5 milyon lira. Önümüzdeki üç yıl için elde edilecek kar, 7.4 milyon lira. Yani öyle iddia edildiği gibi 6 milyoncuk bir yerlere gitmiş değil” diye konuştu.

“HASTALARA SAĞLIKSIZ GIDA VERİLMİŞ”
İhale sürecinden sonra bir takım incelemelerde bulunduklarını, yapılan denetimlerde hastalara ve öğrencilere sağlıksız gıda verildiğinin ortaya çıktığını kaydeden Bağ, “Sonrasında incelediğimizde, yapılan işin uygun olmadığını da gördük. Yataklı hastaneler için belirli bir yönetmelik var. Bizim SKS yemekhanesinde üretilmekte olan bu yemek, hastanede verilmesi gereken yemek standartlarına uygun değil. SKS ile yapılmış olan bu protokolde de denetime yönelik ve standartlara uyulmasına yönelik herhangi bir yaptırıma yönelik uygulayıcı olmadığını da görüyoruz. Bu yönde hastaneden yüzlerce şikayetler alındığı da kayıtlarımızda yer almakta” dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Bağ, “Ayrıca yapılan denetimlerde Türk Gıda Endeksi’ne uygun olmayan yağ ve benzeri gıda maddelerinin kullanıldığı, bunlara el konulduğunu bu süreçte görmüş olduk. Bunlara imha kararı verilmiş. Biz de bu işlemleri yürütenlerle ilgili olan ve idari kadroda yer alan elemanlarımıza yönelik de soruşturma sürecini başlattık. Hastane gibi çok önemli bir yerde bu tür şeylerin olması kabul edilebilir bir durum değil. Bu bir gıda terörüdür. Bu konuda geç kaldığımızı kabul ediyoruz ancak bunu ortaya çıkaracak olan rektör değildir. Bu konunun görevlileri var. Tüm bunlarla ilgilenecek kadar atom karınca rektör değilim” dedi.

Yorumlar

Bakış Açısı   -  Bağlantı 3 Kasım 2017, 21:15

Buradaki konu milleti zehirleyenlerden hesap sorulacak mı? Gecmise donuk üniversitede neler oldu bitti. Savcılar cadır kurup inceleme yapacak mı? Konu budur. Ha gayret Türkiyem cesaret. Hırsızlara dur de..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı