REKLAMI GEÇ

Schlesinger ödülü Prof.Dr. Altıntaş’ın

Schlesinger ödülü Prof.Dr. Altıntaş’ın

Denizlili bilim adamı Yusuf Altıntaş uluslararası devlet, bilim kuruluşu ve akademisyenlerinden aldığı ödüllere bir yenisini ekledi. Bekilli’den Küp Şaraplarının kurucusu Hasan Altıntaş’ın büyük oğlu Prof. Dr. Yusuf Altıntaş, son olarak Almanya ve dünyanın en saygın bilim ödüllerinde olan Schlesinger ödülünü kazandı. Berlin Teknik Üniversitesi ve Berlin eyalet hükümeti tarafından organize edilen ödül töreni Berlin Teknik Üniversitesi’nde yapıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Mart 2016 Pazar, 13:32

Bekillili bilim adamı Prof. Dr. Yusuf Altıntaş dünyanın pek ülkesindeki saygın bilim ve devlet kuruluşlarından ödül almaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Asya ve Avrupa’da verdiği konferanslarla gündemde olan Yusuf Altıntaş, bu yılın ilk aylarında önemli bir uluslararası ödül kazandı.

denizli-yusuf-altintas-bir-odul-de-almanya-dan-ic

Almanya’nın Berlin Eyaleti ve Berlin Teknik Üniversitesi işbirliği ile 1979 yılından beri her üç yılda bir Georg Schlesinder adına verilen seçkin bilim ödülüne bu yıl Yusuf Altıntaş ve Alman Profesör Günter Pritschow değer bulundu. Berlin Teknoloji Vakfı’nın sembolik para ödülü ile desteklediği Schlesinger ödülü, mesleklerine uluslararası düzeyde katkı sağlayan bilim insanlarına, üç yıllık titiz bir takip, analiz, izleme ve araştırma sonucu veriliyor. Yusuf Altıntaş 1979 yılından beri ödüle değer bulunanlar listesinde 15. sırada bulunuyor.

Aldığı ödüle ilişkin duygularını açıklayan Prof. Dr. Yusuf Altıntaş, “Bu ödül benim için tamamen sürpriz oldu. Zira Almanya dışında çok az bilim adamına verildiğini biliyordum. Sanırım tarihinde ödül alanların içinde en genç olan benim. Çoğu hayatta değil. Benimle ödül alan Alman arkadaşım ise 1939 doğumlu, 2003 de emekli olmuştu” dedi.

Adına ödül verilen Alman bilim adamı Georg Schlesinger konusunda bilgi veren Altıntaş, “Prof. Georg Schlesinger 1920’lerde Almanya’da, Berlin Teknik Üniversitesinde meşhur bir profesör, fakat Musevi. Naziler gelinceye kadar el üstünde tutulan, Almanya’nın en meşhur mühendis hocalarından biri. O yıllarda tezgahların hassas ölçümlerini ve DIN standartlarını tüm dünyaya ilk yayan bilim adamı, yani modern imalat mühendisliğinin kurucusu. 1934 de Naziler Prof. Schlesinger’i üniversiteden kovuyor. Kızı Lily ve Musevi asistanı Franz Koenegsberger ile İngiltere’ye göç ediyorlar. Schlesinger Laughborough Üniversitesinde hoca olup 1949 da ölüyor” diye konuştu.

Ödülün kendisinden önce kimlere verildiği konusuna da değinen Yusuf Altıntaş, “Sclesinger ödülünü benden bir önce alan BMW’nin en tepesindeki adam, Prof.Dr. Jokin Milberg. Eskiden hoca idi ama nerede ise 18 yıldır BMW’nin en tepesinde. Ondan önce de van Brussel (Mechtrpmic de dünyanın lideri) Prof. Weck ve Toenshoff Merchant –ABD (talaşlı imalat teorisini 1944 de bulan adam); Prof. Milton Shaw – ABD ( kesme tribolojisinin kurucusu MIT’den hoca), Sato (Japonya’nın en meşhur imalat profesörü). Hepsini ben gençken tanıdım ve vefat ettiler. Bilime çok katkı yapmış profesörlerdi” açıklamasını yaptı.

Prof.Dr. Yusuf Altıntaş ve Prof.Dr. Günter Pritschow kazandıkları Georg Schlesinger ödülünü, 25 Şubat 2016 tarihinde Berlin Teknik Üniversitesinde düzenlenen törenle organizasyon komitesinden aldılar.

denizli-yusuf-altintas-bir-odul-de-almanya-dan-anons

Yusuf Altıntaş Kimdir?
Prof.Dr. Yusuf Altıntaş 1953 Denizli’nin Bekilli İlçesi doğumludur. ‘Şapkacı Hasan’ adıyla bilinen, Küp Şarapları kurucusu Hasan Altıntaş’ın büyük oğludur. İlk orta öğrenimini Bekilli’de, liseyi Denizli Koca Mektepte okumuştur. İTÜ Uçak Mühendisliği bölümü mezunu olan Altıntaş, bir süre Makine Kimya Endüstrisinde çalışmış, İngiltere’de iki yıl master okumuştur. 1979 yılında Kanada’ya giden Yusuf Altıntaş, halen aynı ülkede University British of Columbia’da ders vermektedir.

Prof. Dr. Yusuf Altıntaş çeşitli ülkelerden, seçkin ve saygın ödüllerin sahibidir. 2013 yılında Türkiye’de, TÜBİTAK tarafından verilen bilim ödülünü dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden almış, törendeki konuşmasında yaptığı YÖK ve eğitim sistemi eleştirileri ile dikkatleri üzerine toplamıştır.
Yusuf Altıntaş 2013 yılında, Kanada Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen ödül sonrası, kazandığı ödülleri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine bağışlamış ve bu bağışla Bekillili öğrencilere burs verilmesini sağlamıştı. Halen 11 öğrenci aynı bursla yüksek öğrenim görmektedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı