REKLAMI GEÇ

TAM ZAMANI

6 Kasım 2015 Cuma

Seçim sonuçları memleketimize hayırlar getirsin. Önümüzde seçimsiz uzun bir dönem var. Bu durum reformlar, topyekün gayretli çalışma için uygun bir zemin.

İlk adımlardan biri yepyeni bir anayasa yapılması olmak zorunda. Yeterince farkında değiliz, gerçekten en acil konu bu.

Toplumsal huzurun güçlenmesi, işimizin aşımızın iyileşmesi, yaşam kalitemizin, ağzımızın tadının yerine gelmesi, eğitim sistemimizin doğrulması yeni anayasa ile çok ilişkili. Ülkemizin dış tehditlere daha kapalı, daha dayanıklı olmasının yolu da yeni anayasa.

Türkiye bunu başardığında gereksiz birçok enerji kaybını geride bırakacak, daha güçlü hale gelecek.

Yeni, sivil bir anayasa için çook geç kalınmıştır.1990 başından itibaren görev almış siyasetçilerin başlarını öne eğdiren, belki de hepimizin ayıbı bir durum bu. Rezil bir ihtilalin anayasası 35 yıldan beri değiştirilemedi.

Olan oldu, önümüze bakalım. Bu sefer başarmak hiç zor değil. Tek partinin milletvekili sayısının yetersiz olması dahi sorun değil. Bakın ben size yol yordamı söyleyeyim.

Her şey kamuoyunun gözünde açık bir şekilde yapılacak. Anayasaya ilişkin siyasal parti görüşleri, anlaşma sağlanan konular maddeler hızla belirlenecek. Anlaşma sağlanamayan başlıklar, farklı görüşler not edilecek, halkla paylaşılacak. Sonunda uzlaşma çıkmıyorsa iktidar partisi yaptığı son değerlendirmeyi, yeni anayasa taslağını Meclis’e sunacak, muhalefet edilen maddeler uygarca, manipüle edilmeden tartışılacak.

Oylama sonucunda, hiç değilse referanduma gitmek için gerekli 330 oy sağlanacaktır. Özgürlükçü, ülke bütünlüğünü güvenceye alan, tüm vatandaşların haklarını koruyan bir anayasaya muhalefet milletvekillerinden de evet oyu gelecektir. Diyelim ki olmadı, tarih durumu yazacaktır, bu da bir kazanımdır. Keşke oylama gizli olmasada millete uygun bir öneriyi reddedecekler daha açık gözükse.

Tekrar edersek en önemli şey, kamuoyuyla şeffaf paylaşım ve süratle akademik tartışma zemini üretmek.

Çağdaş bir anayasa için Ak parti ile CHP arasında derin görüş ayrılıkları yoktur. Zaten böyle bir anayasaya hayır diyecek olan parti milletten gereken cevabı alacaktır.

Hepimizin kaygısı belki şu: İktidar partisiyle muhalefetin başkanlık sistemi hakkında farklı düşünmesi. Doğrudur. Ancak bu zorluğu aşmak mümkündür. Yeni anayasa Müzakereleri başkanlık sistemi konusunu en sona bırakarak yapılmalı, başkanlık sistemi bir yandan apayrı bir akademik zeminde ele alınmalı, tartışılmalı, kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

Anayasa konusu acil ekonomik gündemin arkasına alınmamalıdır. Hepsi birlikte yürütülmelidir. Yeni yılın ilkbaharında bu ülke özel bir güne uyanmalıdır.

Çalışmalar için ciddi ve net bir takvim açıklanmalıdır. İktidar partisi insiyatif almak, sürükleyici bir rol oynamak zorundadır. Daha da önemlisi görüşme ve tartışmaların doğru bir tarzda yürümesini sağlamak onun görevidir. Muhalefet partileri ve başkaca unsurların tutumunun başarısızlığı doğurduğunu söyleyemez.

Barolar birliğine, Denizli baromuza bu konuya öncülük etmek çok yakışır. Aslına bakarsanız bu bir görev. Denizli Baromuz Sn Başkan’ı ve Yönetim Kurulu’na buradan seslenebiliriz. Bu yıl bitmeden çok güçlü bir taleple ortama çıkalım. Basın açıklaması ya da yürüyüş. Yalnızca anayasa için. 1000 e yakın üyemizin tamamı, olabiliyorsa, Denizli’deki tüm STK lar la beraber. Bendeniz yarısını ikna etme görevini alabilirim.

Tam zamanı, tam zamanı şimdi. Hiç zaman geçirmeden hemen şimdi.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı