REKLAMI GEÇ

B 12 EKSİKLİĞİ DEPRESYON SEBEBİ OLABİLİR!

19 Aralık 2020 Cumartesi

”İştahsızım, yorgunum, unutkanlıklarım ve sürekli uyuşmalarım başladı” gibi cümleleri son zamanlarda kendiniz için kullanıyorsanız B 12 seviyenize baktırmanızda fayda var!

B 12 eksikliğini gösteren bu belirtiler eğer zamanında düzeltilmezse ileride nörolojik ve bilişsel bazı sorunlara yol açabilir.

Kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, süt, yumurta gibi besinlerde bolca bulunan B 12; vücutta üretilemeyip, ancak dışarıdan besinlerle alınabilir. Özellikle vejeteryan beslenen kişilerde eksikliği çok daha sık görülmektedir. Eksiklik olduğunda doktor kontrolünde gerekirse takviyesi yapılmalıdır.

B 12 eksikliğinin ayrıca hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı gibi bazı bilişsel fonksiyonları da olumsuz etkilemektedir.

Hatta bu durum bazen alzeimer hastalığı ile bile karıştırılmaktadır. Bu yüzden erken tanı çok önemlidir.

Peki, B 12 eksikliği olan kişilerin depresyona yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Evet, çevrenizde veya kendinizde dikkat ederseniz B 12 seviyesi düşük ise birey kendini daha mutsuz, yorgun-bitkin ve depresif halde hisseder.

Çünkü B 12 vitamini merkezi sinir sistemi fonksiyonlarında görevli olup, kişinin duygu durumunu da etkilemektedir. Özellikle de beynimizin bazı özel hücrelerinin B 12 deposu oldukça azdır ve negatif dengede hızlı bir şekilde etkilenir. Eksikliğinde buna bağlı olarak duygu bozuklukları, şiddete eğilim gibi nöropsikiyatrik sorunlar oluşmaktadır.

B 12 SEVİYESİ MUTLULUK HORMONU SEVİYESİNİ ARTTIRIYOR!

Evet, B 12 vitamini ayrıca mutluluk hormonu olarak da bilinen SEROTONİN seviyesini arttırmaktadır. Serotonin; duygu durumundan tutun da sindirim sistemine kadar birçok sistemimizi etkilemektedir. Buna bağlı olarak serotonin eksikliğinde sürekli bir mutsuzluk, iştahsızlık, kararsızlık gibi depresif etkiler gözlemlenebilmektedir.

Eğer serotonin yeterli seviyelere çıkarsa ruh halimiz de daha iyi düzeyde olur. Şiddetli depresyon durumlarında genellikle serotonin konsantrasyonu da düşük gözlenir. Serotonin seviyesini artırmanın bir yolu da SAĞLIKLI BESLENME den geçer. Özellikle B6, B9 ve B12 vitamini içeren besinleri tüketmek serotonin üretimine katkı sağlayacaktır.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı