REKLAMI GEÇ

”BÖLGESEL ZAYIFLATAN DİYET” EFSANESİ

30 Kasım 2019 Cumartesi

Kilo fazlalıklarınız bir yana en çok göbek veya basen bölgenizden mi şikayetçi oluyorsunuz? Bunun içi diyet yapmaya başladınız ancak hala bir bölgenizin daha büyük olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Hem çevremden hem de danışanlarımdan sık sık ”GÖBEK VEYA BASEN BÖLGESİNE ÖZEL KİLO VERDİRECEK BİR DİYET VAR MI?” sorusunu almaktayım. Eğer siz de bu tür soruları aklınızdan geçiriyorsanız işte bu yazı tam size göre!

Vücudumuza aldığımız enerji; harcadığımız enerjiden daha fazla olursa kilo alırız. Ancak; kilo aldığımızda bu yağ dağılımı genellikle çok da orantısal olarak vücudumuza dağılmaz!

İnsanlarda genellikle 4 farklı vücut tipi görülür. Bunlar; elma, armut, kum saati ve cetvel tipidir.

Bireyler arasındaki farklı vücut tipinin görülmesindeki temel sebep; genetik olduğu gibi bunun yanında; beslenme düzeni, spor yapma alışkanlığı, yaş cinsiyet gibi birçok başka sebep de örnek gösterilebilir.

Yağ hücrelerimiz çocukluk döneminde artmaya başlar; yetişkinliğe doğru girdikçe de yağ hücre sayısı artmaz ancak kilo artışına bağlı olarak yağ hücresinin hacmi artar. Yani bölgesel yağlanma dediğimiz temel sorun genellikle yetişkin döneminde daha sık karşımıza çıkmaktadır.

Günümüzde kime sorsak hemen hemen herkes mutlaka bu durumdan şikayetçidir. Durum böyle olunca da maalesef internette veya başka sosyal ağlarda ”Göbek eriten diyet”, ”Kalça eriten karışım” gibi şeylerin yanında zayıflama hapı veya çayı gibi insan sağlığına ciddi oranda zarar veren ürünler de piyasada satılmaktadır. Özellikle bu tür ürünler ölümcül sonuçlara kadar neden olabilmektedir.

4 farklı vücut tipinden biraz bahsetmiştik. Elma tipinde; yağlanma en çok bel bölgesinde iken; armut tipinde basen ve bacaklarda daha fazla yağlanma görülür.

Kum saati tipinde; göğüs-basenler hemen hemen aynı ölçülerde olup, bel bölgesi daha incedir. Cetvel tipinde ise; yağlanma daha orantısal olarak dağılmıştır.
Bunlardan en zararlısı olarak ”ELMA TİPİ” ni örnek gösterebiliriz. Çünkü en tehlikeli yağlanma ABDOMİNAL YAĞLANMA dediğimiz bel bölgesindeki yağlanmadır. Bu bölgede görülen yağ artışı; obeziteye bağlı olarak; şeker, tansiyon, kalp-damar hastalıkları, gut, inme gibi daha birçok sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Bayanlarda bel çevresi >80cm; Erkeklerde >94 cm olması durumunda bu kronik rahatsızlıklar için tehlike çanları çalmaya başlar!

Hangi vücut tipine sahip olursanız olun şunlara dikkat etmenizde fayda var!
1) Öğün saati ve düzeninize dikkat edin. Yüksek yağlı hazır besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.
2) Gazlı-şekerli içecekler tüketmeyin. Bu ürünler özellikle bel bölgesindeki yağlanmaya sebep olmaktadır.
3) Sebze ve meyveleri çeşit çeşit tüketmeye çalışın. Rafine ve beyaz undan mümkün olduğunca uzak durun.
4) Diyetinizde sağlıklı yağ kaynaklarını tercih edin. Özellikle avokado, ceviz, fındık, badem, keten tohumu gibi besinleri daha fazla tercih edin.
5) Yağların toksik etkinin atılması ve metabolizmamızın daha hızlı çalışması için günlük en az mutlaka 2,5-3 litre su tüketin.
6) Sağlıklı bir yaşam için egzersizi bir yaşam tarzı haline getirin.
7) Fazla tuz ve tuzlu ürünler (turşu, salam, sucuk sosis gibi sakatatlar…) tüketiminden kaçının.

Unutmayın ki; sadece diyet ile kilo verdiğimizde vücut tipimiz değişmez sadece hacimce azalmalar meydana gelir. Ancak o bölgeyi çalıştırmaya yönelik ek egzersiz gibi ufak yardımlar ile rahatsızlık duyduğumuz tarafımızda daha fazla incelme sağlayabiliriz.

İster elma tipi ister armut tipi olun; düzenli spor ve beslenme ile sağlıklı bir bedene sahip olmak sizin elinizde!

Bir sonraki yazıda buluşmak dileği ile sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı