REKLAMI GEÇ

ÇEVRESEL TOKSİNLERE DİKKAT!

12 Aralık 2020 Cumartesi

Sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenme, egzersiz gibi birçok şeye önem verirken hiç çevresel toksinlerin de önemini düşünmüş müydünüz?

Evet, bugün yaşam kalitemizi etkileyen bir diğer önemli konu olan çevresel toksinlere değineceğiz.

Peki, toksin nedir?

Toksin; vücutta metabolizma faaliyetleri sonucu oluşan veya çevresel etmenlerle dışarıdan alınan zararlı bileşenlerdir. Özellikle son dönemde artan çevresel toksinler organizmada birtakım problemlere yol açmaktadır. Örneğin; bu toksinler özellikle yağ dokuda birikip; doku, organ ve tüm metabolizmayı olumsuz yönde etkilemektedir.

Normalde bu toksinler vücudumuz tarafından atılmaktadır. Ancak bu toksinler aşırı birikip atılamazsa özellikle hücre içerisinde enerji üretiminden sorumlu mitokondri organalinin yapısını bozabiliyor. Bu da metabolizmada bozulmaları beraberinde getiriyor.

VÜCUDUMUZDAKİ HANGİ ORGANLAR TEMİZLEME İŞLEVİNİ GÖRÜR?

 1) BÖBREKLER:

Böbreklerimiz vücutta biriken toksik maddelerin atımında çok büyük rol oynar. Bunu yerine getirebilmesi için de yeterli suya gereksinimi vardır. Günlük en az 2.5 litre su tüketmeliyiz ki, fazla biriken toksinler böbrekler aracılığı ile idrarla vücuttan atılsın!

 2) BAĞIRSAKLAR:

”2. Beyin” olarak da adlandırılan bağırsaklarımızın önemi özellikle son dönemde daha da anlaşılmıştır. Peki, bağırsak mikroflorasının toksin atımında da önemli rolü olduğunu duymuş muydunuz? Evet, bağırsaklarımızda yaşayan yararlı bakteriler sayesinde toksin atımı daha da kolaylaşmaktadır. Eğer bağırsaklarımız sağlıklı çalışmazsa yetersiz toksin atımının yanında kilo problemleri de beraberinde gelmektedir.

 3) KARACİĞER:

Vücudumuzun bir nevi fabrikası olan karaciğerimizin 500’den fazla görevinin olduğunu biliyor muydunuz? En önemli görevlerinden biri de detoksifikasyon merkezi olmasıdır. Vücutta biriken toksinlerin atımında çok büyük rolü vardır. Tükettiğiniz besinlerden gelebilecek toksinlerden tutun da çevresel etmenlerden (zararlı gaz vb.) oluşabilecek zararlı bileşenler karaciğere mutlaka uğrar. Karaciğer zararlı bileşenleri atılmak üzere diğer organlara gönderir. Durum böyle olunca karaciğerimizin hayati bir görevinin olduğunu söyleyebiliriz değil mi?

İşte bu yüzden karaciğer sağlığı; vücudun diğer sistemlerini de etkilemektedir. Mesela karaciğer yağlanması olan bir bireyde birçok hastalık da beraberinde gelmektedir.

4) CİLT:

En büyük organımız olan derimizin de detoksifikasyonda görevli olduğunu biliyor muydunuz? Peki, bunu nasıl yapıyor? Vücutta biriken zararlı bileşenler suda çözünebilir formda ”terleme” ile dışarı atılmaktadır.

Ayrıca akciğerimizin de detoksifikasyonda önemli rolü vardır.

BESLENMEDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

-Detoksifikasyon işlevinin gerçekleşmesi ve kan dolaşımın hızlanması için öncelikle su tüketimi çok önemlidir. Zararlı kimyasal maddeleri ve toksinleri daha kolay atabilmek için mutlaka günlük en az 2.5 litre su tüketiniz.

– Bağırsaklarınızın daha iyi çalışması için lifli besinler tüketmeye özen gösterin. Bağırsaklarımız yeteri kadar sağlıklı çalışmazsa konstipasyon yani kabızlık problemi ile karşılaşırız. Dolayısıyla dışarı atım yeterli gerçekleşmez.

– Mevsim sebze- meyvelerini tüketmeye özen gösterin. Ve gökkuşağı gibi renkli beslenin yani her çeşit sağlıklı besin grubundan tüketmeye özen gösterin.

– Egzersizi yaşam şekli haline getirin. Özellikle açık havada yapacağınız tempolu bir yürüyüş hem psikolojik hem de fizyolojik olarak arınmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca egzersiz yaparak terleme yolu ile toksinlerden daha kolay arınabilirsiniz!

– Sigara ve alkolden uzak durun. Unutmayın sigara-alkol vücutta toksinlerin daha kolay tutulmasına sebep olur.

– Tüketilen gıdaların kaliteli ve organik olmasına özen gösterin.

Veeee psikolojik olarak da kendinizi rahat bırakın, stressiz yaşamak için elinizden geleni yapın!

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı