REKLAMI GEÇ

ÇOCUĞUNUZUN BESLENME ALIŞKANLIKLARI BOY UZAMASINI ETKİLİYOR!

14 Kasım 2020 Cumartesi

Çocuğunuzun büyüme-gelişmesinin devam etmesi, boyunun yeterli uzaması için genetik faktörlerin dışında beslenme alışkanlıklarının da etkili olduğunu biliyor muydunuz?

Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız buna daha küçük yaştayken başlamalısınız.

Küçükken kazanılmayan sağlıklı beslenme alışkanlığı, ilerleyen zamanlarda çocuğunuz için daha da zorlaşabilir.

Büyüme-gelişme döneminin en büyük belirtilerinden biri olan kemik gelişimi ve boy uzaması çocuk sağlığı için çok önemlidir.

Biliyoruz ki boy uzamasına genetik faktörlerin dışında beslenme, spor gibi çevresel faktörler de etkilidir.

Öncelikle boy uzamasının ilk temel kuralı ise SAĞLIKLI BİR KEMİK YAPISI na sahip olmaktır.

Onun dışında hipofiz bezi tarafından salgılanan BÜYÜME HORMONU da etkileyen bir diğer önemli etmendir.

Biz bugün beslenmenin boy uzamasına olan etkisi üzerinde duracağız.

ÖNCELİKLE SAĞLIKLI BİR KEMİK GELİŞİMİ İÇİN…

Öncelikle kemik gelişiminde kalsiyum, fosfor ve D vitamini gibi baş vitamin ve minerallerin büyük bir rolü vardır. Kalsiyum- fosforu besinlerle rahatlıkla alabilirken; D vitaminin en büyük kaynağı ise GÜNEŞ IŞIĞI dır.

Ayrıca D vitamini; yumurta sarısı, karaciğer, balık yağında da bulunmaktadır.

Sağlıklı bir kemik gelişimi için ayrıca; yeterli ve kaliteli protein alımı,  Kalsiyum, Fosfor, D vitamini gibi baş minerallerin alımı çok önemlidir.

İŞTE SAĞLIKLI KEMİK GELİŞİMİ VE BOY UZAMASI İÇİN TEMEL BESİNLER VE PÜF NOKTALARI:

1) Yeterli Protein Alımı:

Boy uzamasında görevli BÜYÜME HORMONU nun yeterli salgılanması için yeterli ve kaliteli protein alımı çok önemlidir.Ayrıca proteinler vücutta doku oluşumu, kemik gelişimi ve uzamasında da çok önemli rolü vardır.

2) Süt ve Süt Ürünleri:

Süt ve peynir-yoğurt gibi süt ürünleri bolca KALSİYUM ve FOSFOR  içerdiği için boy uzamasına yardımcı olur. Çocuğunuza akşam vereceğiniz 1 sb süt ile boy uzamasına yardımcı olabilirsiniz.

3) Yumurta:

Anne sütünden sonra gelen en kaliteli proteinin yumurtada olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca yumurta A,D,E vitamini ve Demir de içermektedir.

4) Muz:

Kemik hücre yoğunluğunu arttıran POTASYUM yönüyle zengin olan muzun da kemik gelişiminde olumlu etkisinin olduğunu biliyor muydunuz?

5) Yağlı Tohumlar:

Ceviz-fındık-badem gibi yağlı tohumlar bolca ÇİNKO ve MAGNEZYUM içerir.Çinko ve magnezyum; büyüme-gelişme döneminde görevli temel hormonların çalışmasında rol alır.  Yağ oranı da yüksek olan kuruyemişler; porsiyon ölçüsüne dikkat edilerek  tüketilmelidir.

6) Susam:

Yağ oranı yüksek diye bildiğimiz susamın da kalsiyum yönüyle zengin olduğunu hiç duymuş muydunuz? Kuruyemişlerde olduğu gibi susam da kemik gelişimi ve boy uzamasında etkildir.

Ayrıca çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin sık tüketilmesi de kalsiyum emilimini azaltacağı için; bu içecekler sıklıkla tüketilmemelidir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı