REKLAMI GEÇ

DELBOEUF YANILSAMASI NEDİR?

25 Ocak 2020 Cumartesi

Obezite günümüzün en büyük ve yaygın sağlık problemlerinden biridir. Obezitenin yaygınlaşma sebeplerinden birisinin ‘TABAK BOYUTU’ olabileceğini hiç duymuş muydunuz?

Evet bazen tabağımıza aldığımız besinler gözümüze az geliyor olabilir.Belki de aynı miktar besini daha küçük tabağa koysak ”DOYGUNLUK HİSSİ” daha kolay oluşacak.

İçinizden; ”Aynı miktardaki besin farklı büyüklükteki tabaklarda olunca nasıl olur da miktar algısı değişebilir?” gibi birtakım sorular geçiriyor olabilirsiniz.

Aslında bu durumda tam bir göz yanılsaması yaşıyorsunuz! İşte biz bu duruma ”DELBOEUF YANILSAMASI” diyoruz!

Belçikalı filozof Joeseph Delboeuf tarafından keşfedilen ”DELBOEUF YANILSAMASI”;

aynı büyüklükteki iki çemberden birinin çevresinin daha büyük bir çember ile çevrelenmesi durumunda çevrelenen çemberin DAHA KÜÇÜK olarak algılandığını göstermiştir.

Bunu besinler üzerinde düşünecek olursak; besinin dış çevresi ile tabak çevresi arasındaki boşluk arttığında tabaktaki besinin olması gerekenden daha az gözükmesi; bu boşluk azaldığında ise aynı miktardaki besinin gözümüze daha büyük olarak yansıması olarak tanımlayabiliriz.

Görüldüğü gibi bu küçük gibi gözüken önemli ayrıntı günümüzde PORSİYON MİKTARLARINI etkilemekte ve OBEZİTE ve OBEZİTEYE BAĞLI KRONİK RAHATSIZLIKLARI da beraberinde getirmektedir.

Bunu sağlıklı beslenme ile ilişkilendirecek olursak; salata gibi sağlıklı alternatiflerin gözümüze az gözüküp daha fazla tüketebilmemiz için DAHA BÜYÜK TABAKLARDA; porsiyon kontrolü sağlanamazsa kilo almamıza sebep olabilecek besinlerin ise DAHA KÜÇÜK TABAKLARDA servis edilip; kontrollü porsiyon tüketimi sağlanabilir.

İstanbul’da 20-34 yaş arasındaki üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışmada;öğrencilere farklı 2 büyüklükteki tabaklarda makarna servisi yapılmış ve küçük düz servis tabağı ile makarna ikram edilen katılımcıların % 49 unun ”DELBOEUF YANILSAMASI” yaşadığı gözlemlenmiş ve bu bireylerin daha kolay DOYGUNLUĞA ulaştıkları gözlemlenmiştir.

İşte tüm bunlar göz önüne alındığında ufak bir TABAK BOYUTU FARKININ bile beslenme ve obeziteyi etkilediğini görebiliyoruz.

Obeziteyi önlemenin yeni bir yolu olarak; ”DELBOEUF YANILSAMASI” dan faydalanıp; yeni bir obeziteyi önleme yolu bulunabilir.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı