REKLAMI GEÇ

DİYET POSASI İLE SAĞLIKLI KAL!

7 Mart 2020 Cumartesi

Posa;  vücudumuzun sindiremeden ve enerjiye dönüştürmeden vücudumuz tarafından atılan kompleks bir karbonhidrat çeşididir.  Enerjiye dönüşmeyen şeyin ne gibi yararı olabilir diye düşünebilirsiniz! Gelelim o zaman posanın yararlarına:

– Öncelikle posa; suda çözünür ve çözünmez posa olarak 2 gruba ayrılır.

Suda çözünen posa; yumuşak bir dokuya sahip olduğu için, barsaklardaki yağlı besinlerin daha kolay ve hızlı atımını sağlar. Böylece kilo vermede kolaylık sağlar.

Suda çözünmeyen posa ise; suyu kendinde tutarak barsak hareketlerini arttırır.  Yani toksik bileşenlerin vücuttan atımını kolaylaştırır.

Bunu ”VÜCUDUMUZUN SÜPÜRGESİ” olarak da düşünebiliriz.

POSANIN YARARLARI:

-Posalı bileşikler barsak hareketlerini arttırarak; zararlı bileşenlerin vücutta tutulumunu önler ve atımını sağlar.

-Barsaktan geçerken dışkı kıvamını arttırır, kabızlığı önler.

-Mideden barsaklara besinlerin geçişini arttırırken kapladığı hacimle tokluk hissi  verir. Peki ya posanın su ile birleştiğinde yaklaşık 20  kat kadar hacminin artabileceğini biliyor muydunuz?

-Kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürerek; kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

-Kan şekeri dengelenmesinde etkilidir. Emilmeyen bir karbonhidrat olduğundan daha az kan şekerine dönüşür ve kan şekerinin yükselme hızını azaltır. Özellikle de suda eriyen posalar TİP 2 DİYABET oluşum riskini azaltır.

NE KADAR ALINMALI?

Günlük önerilen miktar bir bireyde ortalama; 25-30 gram olmalıdır

PEKİ DİYET LİFİ ALIMI NASIL ARTTIRABİLİRİZ?

– Diyet lifi en çok; kurubaklagil, sebze-meyve, kuruyemişlerde bulunur, Bu sebeple de özellikle haftada en az 1 kez kurubaklagil tüketerek hem protein ihtiyacımızı karşılamış oluruz hem de diyet lifi alımını arttırmış oluruz.

Meyvelerin suyu yerine meyvelerin kendisini tercih etmeliyiz. Peki 1 sb portakal suyunda yaklaşık 120 kalori bulunur ve lif oranı da neredeyse hiç yoktur. Ancak 1 orta boy portakal yaklaşık 60 kaloridir ve 3-3,5 g kadar lif içerir. Böylece tercihimizi portakaldan yani meyvenin kendisinden yana kullanırsak eğer; hem daha fazla posa almış oluruz hem de daha düşük kalori içerdiği için kilo kontrolünü daha rahat sağlarız.

– Meyve ve sebzelerde kabuklu tüketebilceklerimizi kabukları ile birlikte tüketmeye çalışalım. Kabukları ile tüketemeden önce de sirkeli suda bekletmekte fayda var!

– Yemeklerinizin yanında salatalarını eksik etmeyin!

Görüldüğü gibi hayatınızda küçük değişiklikler yaparak daha sağlıklı bir bedene kavuşabilirsiniz!

Haydi sen de kendin için küçük bir adım atarak bir yerlerden başla ve daha sağlıklı kal!

Bir sonraki yazıda buluşmak dileği ile sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı