REKLAMI GEÇ

İÇİMİZDEKİ SAVAŞÇI

23 Mart 2019 Cumartesi

Sizce içimizdeki savaşçı ne olabilir?

Hemen söyleyeyim: ”BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ”

Vücudumuzda bir enfeksiyon mu var, soğuk algınlığı mı yaşıyoruz? İşte bu durumda bizim için savaşan ve daha güçlü olabilmemiz için çalışan içimizde bir ”savaşçı” var !

”İMMÜN SİSTEM” olarak da adlandırılan ”BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ”; vücudumuza giren zararlı ve yabancı mikroorganizmalara karşı bizim için savaşan bir sistemdir.

PEKİ GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE SAHİP OLMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

1) YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN!

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için diyetimizde hem makro hem mikro besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde alınması gereklidir.Dört Yapraklı Yonca Modeli olarak adlandırdığımız süt ve süt ürünleri , et grubu , tahıl grubu ve sebze-meyve olmak üzere temel besinlerden tüketerek diyette gün içerisinde mutlaka ÇEŞİTLİLİK sağlamalıyız.

2)EGZERSİZİ BİR YAŞAM TARZI HALİNE GETİRİN!

Düzenli yapılan egzersiz; vücuttan zararlı toksik maddelerin atılmasını sağlar ve mutluluk hormonu olan ”SEROTONİN” hormonunun salgılanmasını arttırarak stresi azaltır.

Vücuttan hem toksik maddeler atıldığı hem de stres seviyesi  azaldığı için bağışıklık sistemimiz daha da güçlenir.

3) YETERLİ VE KALİTELİ PROTEİN KAYNAKLARINI TÜKETİN !

Vücudumuza giren yabancı mikroorganizmalara karşı savaşan ”ANTİKOR” adını verdiğimiz protein yapıda özel bileşikler vardır. Ve bu antikorlar  zararlı mikroorganizmalar ve enfeksiyonlara karşı bizi koruyarak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir.

Eğer antikor seviyemizde bir azalma olursa bağışıklık sistemimiz yeteri kadar çalışamayacağı için enfeksiyonlara açık hale geliriz. İşte bu yüzden de protein yapıda olan antikor seviyesinin azalmaması için de diyette proteinlerin yeri çok önemlidir.

4)BESLENMENİZDE PROBİYOTİKLERE DE YER VERİN!

Bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde;  beslenmememiz ne kadar önemli ise toksinleri vücuttan atabilmemiz de bir o kadar önemlidir.Bunun için de boşaltım sistemimizin sağlıklı bir şekilde çalışması gerekmektedir.

Boşaltım sistemi organlarımızdan biri olan ”BARSAKLARIMIZ” artık ”2. beyin” olarak da geçmektedir. Çünkü son yıllarda beyin-barsak arasında güçlü bir etkileşimin olduğu gözlemlenmiştir. Barsaklarımız sağlıklı olursa hem iştah kontrolü hem de psikolojik olarak kendimizi daha mutlu hissederiz.Dolayısıyla daha sağlıklı bir barsak florasına sahip olmamız için ” PROBİYOTİK”lerin önemi de çok büyüktür.

Bu nedenle Probiyotik kaynağı olarak örnek gösterebileceğimiz ; süt, yoğurt , kefir gibi besinleri düzenli bir şekilde tüketmeliyiz.

Böylece hem daha sağlıklı bir barsak florasına  hem de daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmuş oluruz.

5)SEBZE – MEYVE TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN!

Vitamin-mineral yönünden zengin olan sebze- meyveler; kilo kontrolüne yardımcı olduğu gibi bağışıklık sistemimizi de güçlendirir.Özellikle de ”ANTİOKSİDAN” olarak geçen A VİTAMİNİ, C VİTAMİNİ , E VİTAMİNİ gibi bazı vitaminler; zararlı mikroorganizma ve serbest radikallere karşı bağışıklık sistemimizi destekler.

6)UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN!

Uykuya dalmaya yardımcı olan ”Uyku Hormonu” olarak da adlandırılan ”MELOTONİN” hormonu; yabancı mikroorganizmalara karşı savaşan antikorlar gibi antioksidan özellikte olan bir hormondur.

Yani düzensiz ve az uyumak da bireyde yorgunluk ,halsizlik gibi durumlar oluşturmakla beraber bağışıklık sistemini de zayıflatmaktadır. Dolayısıyla kendimizi daha zinde hissedebilmemiz için uyku düzenimize de dikkat etmeliyiz.

Evet bağısıklık sistemini güçlendirmek için temel olarak neler yapmamız gerektiğini konuşmuş olduk. Bir sonraki yazımda bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinler üzerine de değinmiş olacağız.

Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

 

 

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı