REKLAMI GEÇ

SÜREKLİ YORGUN MUSUNUZ?

23 Mayıs 2020 Cumartesi

Sabahları yataktan kalkmak zor geliyor veya gün içindeki işlerinizi hallederken kendinizi sürekli isteksiz ve bitkin bir halde mi buluyorsunuz?

Sürekli yorgunluk yani KRONİK YORGUNLUK günümüzde en sık karşımıza çıkan sağlık sorunlarından biridir. Yorgunluk; kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin ; bazı insanlar hiç yorulmuyormuşçasına sürekli hareketli ve enerjik olurken; bazıları da isteksizlik-üşengeçlik halindedir.

Eğer siz de kendinizi kronik bir şekilde yorgun buluyorsanız bunu önemseyin! Çünkü altında yatan bazı sağlık problemleri de olabilir!

Sürekli kendinizi yorgun hissediyorsanız bu sebeplere dikkat!

DEMİR EKSİKLİĞİ:
Genetik faktörler, bayanlardaki adet döngüsü, çölyak gibi bazı metabolik hastalıklar, demir emilimini etkileyen B12 ve folat yetersizliği gibi bazı sebeplere bağlı olarak DEMİR EKSİKLİĞİ görülebilmektedir.

Hücrelere oksijen taşıyan hemoglobinin eksikliği kişide kendini yorgunluk olarak hissetirir. Ayrıca demir eksikliği anemisi belirtileri kendini hemen beli etmez. Çünkü demir depoları yavaş boşalır.

B12 SEVİYESİ:
Vücudumuzda sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için B12 vitaminine gereksinim vardır. Kırmızı kan hücreleri yeterli miktarda üretilmez ise hücrelere oksijen girişinde sorunlar oluşur ve dolayısı ile oksijeni yeterli alamayan hücreler de çalışmakta zorlanır. Bu sebeple de kişi kendini sürekli yorgun ve isteksiz halde bulur.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ:
Güneş ışığı ile sentezlenen D VİTAMİNİ nin yorgunluğu önleyici etkisinin olduğunu biliyor muydunuz?

D vitamini besinlerle çok sınırlı miktarda alınabilirken; en çok güneş ışığı yardımı ile derimizde sentezlenir. Bu yüzden kendinizi enerjik hissetmiyorsanız D VİTAMİNİ seviyenize baktırmalısınız!

UYKU DÜZENİ:
Uyumayı;bedenimizin bir nevi şarj olması gibi düşünebiliriz.

Teknolojik aletlerde olduğu gibi uyku da; bedenimizin yenilenmesi, enerji ihtiyacının karşılanması için mutlaka gereklidir. Günlük 6-7 saat kaliteli ve düzenli bir uyku ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz!

TİROİT RAHATSIZLIĞI:
Tiroit hormonu; vücudun enerji metabolizmasını düzenlemeye yardımcıdır. Hipotiroit hastalığında çoğu kişi yorgunluktan şikayet eder. Aslında genel anlamda baktığımızda diğerşeker hastalığı gibi endokrin hastalıklarında bu şikayetleri görebiliyoruz.

KANSER HASTALIĞI:
Kanser hücreleri hızla çoğalan ve gereksinimleri yüksek olan hücrelerdir. Çoğalmak için vücuttaki besin öğeleri ve oksijeni çok hızlı kullanır. Dolayısı ile kişide buna bağlı olarak sürekli bir halsizlik ve yorgunluk hali oluşur.

YORGUNLUĞUNUZUN GEÇMESİ İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ:
1) Öncelikle beslenmenize çok dikkat edin. Bağışıklığı güçlendirmek için sebze-meyve tüketimini arttırın.

2) Öğünlerinizi atlamadan, sağlıklı besinlerden yana tercih ederek, beslenmeye özen gösterin. Kan şekeri seviyesindeki ani dalgalanmalar; ”İNSÜLİN” hormon düzeyini olumsuz etkilemekte ve bu durum da kişide yorgunluk olarak kendini belli eder.
3) Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durun.

4) Ceviz, fındık, badem, keten tohumu gibi elzem yağ asitlerinden zengin olan besinlere hayatınızda yer verin. Peki elzem yağ asitleri ne işe yarar biliyor musunuz?

Vücutta herhangi bir enfeksiyon, reaksiyon varsa bu durumun azaltılmasına yardımcı olur, yorgunluğu azaltır. Ancak bu besinlerin enerji içerikleri de yüksek olduğu için tüketirken porsiyona dikkat edilmeli.

5) Kas ve sinir sisteminde etkili olan en önemli minerallerden biri olan MAGNEZYUM; yorgunluğunu azaltmanıza yardımcı olabilir! Temel kaynakları; ceviz,fındık, badem gibi yağlı tohumlar; tam tahıllı besinler, kurubaklagiller vb. dir.

6) Uyku düzeni ve kalitenizi iyi sağlayın. Uykusuz bir vücut tam dinlenemediği için kendini sürekli yorgun hisseder.

7) Hücrelere gerekli olan besin ögesini taşımaya yardımcı olan SU TÜKETİMİNİ ihmal etmeyin! Günlük en az 10-12 bardak su tüketin.

8) Spor yapmayı bir yaşam tarzı haline getirin. Çünkü spor yaparken; ENDORFİN adında ”ağrı kesici” maddeler salgılandığı gibi SEROTONİN yani MUTLULUK HORMON seviyemiz de artar.

9) Gün ışığından yararlanın! Gün ışığı ile sentezlenen D vitamini; sizi daha enerjik hissettirecek!

10) Çalışıyorsanız eğer; kendinize küçük küçük de olsa zaman aralıkları ayırın! Çalıştığınız ortamı da sıklıkla havalandırın.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere herkese sağlıklı, mutlu ve bol enerjili günler dilerim..

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Sıtkı   -  Bağlantı 23 Mayıs 2020, 09:38

BILGILENDIGINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ BASARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM SELÂMLAR

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı